Mekkora áramerősség van a következő vezetékekben? Nagyfeszültségű vezetékekben:>200. 000V Középfeszültségekben: >20. 000V Kisfeszültség: 220-230V
Komolyabban foglalkozni akarok az elektromossággal, de erre még sehol nem kaptam választ. Kíváncsi vagyok hogy mekkora teljesítmény van az egyes vezetékekben, mert ugye tudjuk hogy a teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata.
Még arra is kíváncsi lennék, hogy most hogy van ez a transzformátor??...Tudom hogy le vagy fel(most teljesen mindegy)-transzformálásnál az áramerősség és a feszültség között pontosan fordított arányosság van: Nagy feszültség-kis áramerősség, kis feszültség-nagyobb áramerősség??
És a fordított arányosság azt is jelenti, hogy a kettő szorzata tehát a teljesítmény állanó.
Tehát a Nagyfeszültségben pontosan akkora teljesítmény van, mint a házak elött lévő 230V-ban??
Vagy ez most hogy van???
Egy kicsit még tanulnod kell a témában, szerintem figyelj oda az iskolában és nem lesz gond.
Ha ez az érdeklődés csak utólag jött mert nem figyeltél, akkor megértem a kérdésed, de rossz úton haladsz.
De annyit elárulok, hogy ha kevésbé bonyolult dolgokkal kezded, könnyebb lesz rájönni a lényegre.
Adok egy példát: van egy akkutöltő, 230/12V trafóval. Ott mekkora a teljesítmény?
Ha megválaszolod akkor jöhet a többi felvilágosítás.
Az adatok és összefüggések, amit megadtál jók, csak nem tartoznak össze az értékek.
Ha az utcátokban a 230V-ot valahol az utca "végén" lévő 20 000V-os vezetékről transzformátor alakítja 230-ra, akkor a 20000V-on érkezik (mert most éppen akkora a terhelés!!!) 10A a trafó primer oldalára, akkor a szekunder oldalon a Ti utcátokba és azokba amelyet még ez a trafó lát el, 20000/230*10 870A éppen a terhelő áram.
Veszteségektől most eltekintettem, meg attól, hogy általában nem 20000-et transzformálnak 230-ra.
Az én elméletem szerint a 12V-os felén ugyan akkora a teljesítmény mint a 230-as felén, de pont ez volt a kérdésem.
Az alapfogalmakkal tisztában vagyok (már-már túl tisztában)
(Áramerősség, feszültség, ellenállás, coulomb, potenciál, teljesítmény, stb..)- ezeket tudom.
Tehát ha kapok választ, valószínűleg meg fogom érteni.
"Tehát a Nagyfeszültségben pontosan akkora teljesítmény van, mint a házak elött lévő 230V-ban?? "
Ha a távvezeték csak a házatok elé vezetne, akkor igen. De a többi utca, kerület városrész, stb is azon van, így viszont nem.
Teljesítményről a fogyasztóberendezések esetén beszélhetünk, egy vezeték esetén ez nem értelmezhető.
Csak rákapcsolt feszültség van, illetve átfolyó áram. De a munkavégzés csak a fogyasztóknál történik ha a veszteségektől eltekintünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!