Villamos hálózat teljesítmény elosztása?
Engem nagyon érdekel az elektromosság, ezzel szeretnék tovább tanulni. De még nem tanulom, ezért elnézést ha nem mint villamosmérnök teszem fe ezt a kérdést.
Minél tovább tanulmányozom az elektromosságot annál jobban nem értem :).
(Tisztában vagyok az alapfogalmakkal (Feszültség, áramerősség, teljesítmény, elenállás stb.)
Konkrétan: Teszem fel, hogy van egy ház, ami egy adott pillanatban, levesz a hálózatról 4000W-ot. Nyilván a ház elött lévő hálózat feszültsége 220-230V(állandó). Eddig tiszta sor.
De mi a helyzet az áramerősséggel. I=P/U=18A?
Tehát jelenleg az épület 23A-t vesz le a hálózatról. DE ez csak 1 épület. Ezen az adott kisfeszültségű hálózaton legyen például 10 épület, és mindegyik az egyszerű számolás végett vegyen le ugyanennyit a hálózatról. Tehát mindegyik épület 18A-t vesz le, azaz összesen 180A, ez nem túl sok egy kicsit egy vezetéknek?
Ellenőrzés képpen: A tíz épület fogyasztása 40.000W
Feszültség: 220-230V I=P/U Áramerősség:(kerekítve) 180A
Nagyon megköszönném ha ezt el magyarázná nekem valaki.
(És kérhetném, hogy kerüljük a: Tisztában kéne lenni az alapfogalmakkal, meg ezzel.. azzal..stb. Csak egy kerek választ kérek)
Igen, azt tudtam/gondoltam hogy a trafóig nagyobb feszültség és kisebb áramerősség jön ugyanannyi teljesítménnyel, viszont a házakhoz lefelé, minden házhoz külön vezeték megy?????? Te nem a 3 fázisra gondolsz?
Akkor is csak 10 épület esetében a 3 fázis összesen 180A-al van terhelve, azaz 1-1 vezeték 60A-el, szerintem még az is sok, és csak 10 épülettel számoltunk!
Hát, a tudomány kettéválik. Az ohm törvény mellé jönnek más nagy igazságok, például az, hogy a fogyasztók ritkán működnek ugyanúgy. Vannak ugyan napi szokások, de azon a trenden belül is vannak eltérések, amit az egyidejűségi tényező vesz figyelembe. Az egyidejűségi tényező az elmúlt 1000-120 év tapasztalatai alapján elég jól működik.
Persze, volt, amikor csődöt mondott. Egy ilyen alkalom volt a hőtárolós fűtések elterjedése, amely fűtések este elvileg ugyanabban az időpontban zuhantak rá a hálózatra, így aztán a valóságban is előfordult az az addig elképzelhetetlennek hitt eset, hogy este 10-kor olvadtak ki túlterhelés miatt biztosítók, illetve hogy adott vezetékekre nem vettek fel éjszakai bővítési igényeket, miközben nappalit meg igen. :)
Egyébként 180 A az energiaszolgáltatásban még nem a tragédia határa. :)
És persze igen kevés házhoz megy külön vezeték ebben az országban. :)
Nekem ehhez nem kell kimennem az utcára. Ha, mint írod, "hogy minden házhoz külön áramkör megy", akkor, ha az utcában van 15 ház, az utca elején (ahol a transzformátorállomás van) tizenötször annyi vezetéknek kellene lenni, mint a végén. De tudom, hogy nem látok többet az utca elején sem 6 szálnál, amiből kettő a közvilágítás.
Minden házhoz külön csatlakozóvezeték megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!