Készítettem elektromágnest, de nem működik, mi lehet a baj?
Figyelt kérdés
Körülbelül 20m-nyi zománcozott rézhuzalt tekertem fel egy 1cm átmérőjű 10cm hosszú vasmagra (a rézhuzal 0,5mm keresztmetszetű), úgy hogy a vasmagra még papírt is tettem. Így kb.600-700 menetes lett. Rákötöttem 5 ceruzaelemet (kb. 7-8V), és csak nagyon kicsi mágnesességet tapasztaltam. Ha számít valamit az utolsó tekercsréteg egy kisé rendezetlen, de nem hinném hogy olyan nagy probléma. Az áram átfolyik a vezetéken, megmértem!
Fizika tanárom azt mondta hogy úgy próbáljam még meg, hogy műanyag csőre tekerjem fel, és abba tegyek vasat. Ez beválhat?
2015. dec. 7. 18:15
1/3 anonim válasza:
Kisfiam, én annak idején tekercseltem transzformátort, ami ugyebár ugyanilyen módon készül. Ha valóban megbízható zománcszigetelésű volt a huzal, akkor is nemcsak a vasmag és az első réteg huzal közé kell szigetelést tenni, hanem minden huzalréteg fölé is, hogy véletlenül se legyen zárlat (átvezetés) az egymás feletti huzalrétegek között.
2/3 A kérdező kommentje:
Lehet hogy igazad van, de az 1. rétegnél sem mutatott mágnesességet, igaz akkor még kevesebb volt a menetszám, nem hinném hogy ez a baj.
2015. dec. 7. 18:59
3/3 anonim válasza:
És mit raktál bele vasat ?
LÁGYvasat rakj bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!