Hogyan kell működő elektromágnest csinálni? Mit ronthattam el?
Ilyen kis feszültségnél nem lesz kevés a 15...20 menet.
De elő szokott fordulni az is hogy egyes elemek nem képesek kellően nagy áramerősséget leadni. Főleg azok amelyeknek a ráírt szavatossági dátuma közeleg. Míg például a 2019-re dátumozott elemek nagyon jól képesek leadni nagyobb áramot is, azok még frissen gyártottak.
Én megtartanám azt a 200 - 250 menetet.
Az ördög (hiba) a részletekben rejlik. Nem írtad milyen vastag a zománcozott huzal.
Föltételezem, hogy a tekercset elszigetelted a vasmagtól, tettél alá paraffinos papírt, vagy műanyag fóliát.
És rendesen lepucoltad a huzal végeit. Én 5 - 10 mm hosszan fölizzítom a huzalt, és utána késsel, finom smirglivel fényesre tisztítom.
Erősebb erőforrással próbálkoznék, 4 - 8 darab R14-es (minyon), vagy góliát elemmel.
Üdv!
Az utolsónak adnék igazat, valszeg a zománcot nem pucoltad le a huzalról.
200-250 menetnek alig van valami ellenállása. Tehát ha az elemnél szikráznia kell.
Üdv.
A rézhuzal 0,5mm lehet, késsel kapartam le, tehát lehetséges hogy az is egy rossz pont (a rézhuzal összesen kb. 20méter lehet). Át tekertem ugyan azt a drótot egy 1cm átmérőjű 10cm vasmagra, a vasmagot körbe tekertem papírral, így kb. 600 menetes. Egyenlőre még nem jó, de próbálkozom. Esetleg az áramerősséget hogyan tudnám fentebb tornázni?
(olyat is olvastam hogy egy műanyag csőre tekerjem fel a huzalt, és a csőbe tegyek vasmagot, ez hatásos lehet?)
Üdv!
Nagyobb feszültséggel. Azaz több elemel.
Üdv.
Ha érdekelvalakit a mágneses térerősség képlete:
B = 4*pí*k*I*N/l
Ahol:
4*3,14159*k a tér, és a vasmag anyagától függő állandó,
I áramerősség,
N menetszám,
l a tekercs hossza
- - - - -
Célszerű nem túl hosszú tekercset készíteni. A gyakorlatban a "jó" tekercs hossza kétszerese a tekercselés (réz) vastagságának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!