Nincs védőföld a házban? A konnektorokba nincs bekötve a földelés (nincs zöld-sárga kábel), hanem a nulla van egyszerre a konnektior jobb holalába, és a földelés helyére kötve.40 éves ház, azóta nem volt a vezetékekhez nyúlva.
Méréshez: Egy jó minőségű, korszerű ÉV műszerrel szépen ki lehet ezt mérni bontás nélkül is. Csak egyrészt érteni kell hozzá, másrészt tényleg jó minőségű műszer kell hozzá. Ezt egy laikus nem fogja tudni kimérni, mert se tapasztalata nem lesz hozzá se műszere.
Konkrét válasz: minden dugaljhoz ki kell építeni a megfelelő kereszetmetszetű védővezetőt, majd ki kell alakítani egy pontot ahol a PEN vezetőt szétosztja PE és N vezetőre (az áramszolgáltatói hálózaton szinte kizárólag PEN vezetőt használnak), ezt a pontot le kell földelni. Ezt után már sehol nem szabad még egyszer találkoznia a nullának a védővezhetővel. Majd mivel írod 40 éves a szerelés, és egy ilyen beavatkozás "jelentős átalakításnak" számít, be kell építeni max 30mA fi relét (RCD, hibaáram védőkapcsoló stb. néven) is.
Két sarkú kismgszakítóhoz: elméletileg (és ha az ember elolvassa az ide vonatkozó szabványokat, és az IEC, CENELEC szabvány magyarázóit) ha fi relét tesz be az ember az után kétsarkú kismegszakítót kéne használni. Sajnos tényleg nem teljesen egyértelmű a szabvány, de ha nagyon szigorúan be akarjuk tartani (figyelembe véve a szabványkibocsájtó "szándékát") akkor elvileg kéne. Más kérdés, hogy ez olyan horror áron lenne, hogy senki nem fog családi házba beépíteni ilyet. (nem csak azért mert közel kétszer annyiba kerül egy ilyen, hanem a kiselosztó mérete is növekszik, és nem fog elférni, és ez a drága nem a pár száz forint amivel drágább.).
" ha fi relét tesz be az ember az után kétsarkú kismegszakítót kéne használni"
Lepj meg még egy hivatkozással, lécci. :)
"Tévedés volt. Ennyi."
Nem, nem azt kell írni, hogy tévedés volt, meg azt, hogy ennyi hanem azt, hogy tévedtem, elnézést, nagy pofám volt, de hát nem értek hozzá.
Meg az a másik szellemi tolószékes, a #12 alatt. Az is hallgat, mint a kuka, ahelyett, hogy azt írná, bocsánat, nem te vagy félreinformálva, hanem én vagyok tudatlan.
És a #16. Te is csak pofázol a vakvilágba, közben meg azt sem tudod, mi van.
Ezt írtam. Szerintem nem tévedés:
"Az üzemi nulla nem köthető rá a konnektor védőföldelő érintkezőjére."
Aztán "valaki" belekeverte a PEN vezetőt, ipari körülményeket emlegetett, meg azt hogy ez csak akkor veszélyes ha valaki felcseréli a nullát meg a fázist.
Dehogy azt írtad.
Ezt írtad, ez a tévedés:
"A nullavezető áthúzása a védővezető kapocsra megengedett dolog volt ipari létesítményekben."
Soha nem volt megengedett dolog. A védővezető nem vezethet üzemi áramot, csak hibaáramot. Mivel a nulla vezető üzemi áram vezetésére való, így nem használható fel védővezetőként.
Itt voltál mértéken felül hülye.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!