Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Sikerülhet egy erősítőt...

GoatSheepDog kérdése:

Sikerülhet egy erősítőt építenem ezekből, ilyen módon? (többi lent)

Figyelt kérdés

Az egyik nap a fejembe vettem hogy én egy kettő tranzisztorból álló erősítőt szeretnék csinálni, vannak hozzá komponenseim, csak tanácstalan vagyok pár dolgot illetően. Van kettő E13007 típusú NPN tranzisztorom, amiket darlington kapcsolással kötnék össze hogy nagyobb legyen a teljesítménye, előerősítésnek, vagy vezérlésnek LM386N ic-t használnék. A darlington kapcsolt tranzisztorok és az ic közé potmétert tennék (de mekkorát?) hogy lehessen erősítési szintet beállítani. Van továbbá kettő 1000uF kondenzátorom is amiket pufferkondiknak fogok felhasználni. (jó a 2000uF?) Mindezt 9V egyenfeszről járatnám (kevés a 9V?). Nem várok nagy teljesítményt, csak a célját szolgálja úgy ahogy.

Ez a kompozíció mennyire használható?

2015. júl. 8. 20:06
 1/4 anonim ***** válasza:

E13007 ?

Az egy nagyfeszültségű kapcsolóüzemű tranzisztor.

Ettől még használható, de nem odavaló.

A osztályban akarod használni, melegedni fog rendesen, még akkor is, ha nem szólal meg éppen.

Ilyen erősítőt nem csinálnak, darlingtonban jellemzően nem ugyanolyan teljesítményű tranzisztorok vannak, nem ez az elfogadható kapcsolás.

2015. júl. 8. 20:24
 2/4 anonim ***** válasza:

LM386 - Low Voltage Audio Power Amplifier

Lefordítom: ez egy végerősítő. Szóval ezt akarod előerősítőnek...

E13007 - remek tranzisztor kapcsolóüzemű tápok cuccaihoz, szóval ezt pedig hangfrekvenciás célokra mint végfokozat...

Összefoglalva: sikerülhet a terved...csak éppen felesleges és te magad fogod belátni:

[link]

5. oldal kapcsolásait nézegesd.

Egyébként mint ötlet nem rossz az elgondolásod. Csak így tovább ( komolyan )

2015. júl. 8. 20:29
 3/4 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a válaszokat! Ez már valóban egy kicsit bonyolított verzió, mert az LM386 önmagában jobban szólna mint egy darlington tr.-os végfok, és még kevesebb áram is kell hozzá. (néztem a pdf-t)

De azért nem adom fel.

Szeretem az elektronikát és minden ilyen dolgot. Úgyhogy majd máskor kitalálok valami mást.

Mégegyszer köszönöm! :)

2015. júl. 8. 21:44
 4/4 A kérdező kommentje:

ez egy butított kapcsolása az LM386-nak.

https://www.youtube.com/watch?v=E5NjcZkJtFM&itct=CC8QpDAYBCI..

2015. júl. 8. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!