Ha egy autós erősítő kimenete csak 2x240 W-os, akkor arra hogy tudok 6 db hangszórót rákötni?
Hogy járok jobban vagy technikailag hogy lehetséges? Párhuzamos vagy soros kötéssel?
(tudom, egyik se a legfrankóbb megoldás, de melyik az, amelyiktől nem lesz baja se az erősítőnek se a hangszóróknak és a hangerő is több lesz, mintha csak a 2 db 60 W-osat kötném rá?)
szerinted abból meglehet mondni hogy ez ennyi watt az annyi watt?
talán le kéne írni hogy pontosan milyen erősítő és milyen hangszóró menne rá.
egy Pioneer erősítő GM-4200 típus, és az van megadva, hogy 2x240 W kimenet. 12 V-os, autós erőítő.
a hangszórók pedig 8 Ohm/60 W / db, ebből szeretnék akkor csatornánként 4-et,azaz összesen 8-at rákötni.
lehetséges?
Akkor már nem 6 hanem 8 hangszóró menne,eldönthetnéd igazán.
Nem találni kb semmit arról az erőről,hogy hány omh stabil.
Ha 4db 8ohmos hangszórót szeretnél azt csak párhuzamosan érdemes és akkor lesz a 4db 8ohmból 2ohm.
Egy 2ohm stabil erősítő eltudja ezt viselni csatornánként,hídba kötve viszont már nem.
+ 1 kérdés:
és ezek ténylegesen képesek a 240 W leadására vagy csak zenei teljesítményt jelent ez a 240 W (azaz eloszthatom 10-el kb a valós értékhez?)?
akkor 4ohm stabil,ez azt jelenti hogy csatornánként minimum 4ohmal terhelheted,hídban pedig 8ohmos hangszóró kell ahhoz hogy csatornánként meglegyen a 4ohm.
A 240W-ra képes lehet biztosítéka alapján minimum ohm-on tehát 4en,és akkor is csak maximum értékként,tehát pillanatnyilag,elég magas torzításnál már.
Kérdés hogy képes e az erősítő felvenni akkora áramot.
Egyébként ne gondold hogy ez az erősítő kevés lenne hangszóróhoz,normális autós hangszórót vígan elhajt.
Nem kell oda sok Watt,amúgy sem bírják a hangszórók mert ott is megy a parasztvakítás a wattokkal,annyira azért nem terhelhetőek.
Ahhoz nem is kell vastag főleg ha nem kell hosszú kábel,náluk inkább a maximum terhelhetőség a nagy kamu amikor a 60W rms terhelhetőséghez 200W maximális társul.
Erősítőknél is a maximum adat szokott nagyon elmenni a valóságtól valamint magas torzítás mellet méret adat vagy 14,4Volton mért adat de sok olcsóbbnál olyan szinten nem fedni a valóságot hogy esélytelen olyat mérni.
vannak márkák amik kifejezetten a kamu leírásokra épül legismertebbek az auna,first austria.
Vannak azért drágább erősítők amik már nem a laikusoknak készültek ott azért már nincsenek olyan kamu adatok de nem is 10-20ezer forintos kategória.
Ezeken sokszor nincs is feltüntetve semmilyen Watt adat sem a külsejükön.
Biztosítékból is lehet számolni maximumot,persze több dolgot figyelembe kell venni ilyenkor.
én úgy értettem ezt a kábelvastagságot (keresztmetszetet), hogy ugye azt még én is ki tudom számolni, hogy pl egy 200 W-os fogyasztáshoz nem elegendő a 0,5-ös kábel, mert szétégne, mint a huzat (ahogy történt is ilyen már nálam).
Ezért nem értem, hogy ha kiszámolom a 12V/60 W-ra való keresztmetszetet, akkor sztem a 0,75-ös amolyan nagyon-nagyon minimum; hiszen ha jól tudom (és tapasztalat is, hogy felette már melegszik) ennek terhelhetősége 4-5 A (én pl. rendszeresen használok 4,6A-es fogyasztót 0,75-ös kábellal, de bizony hosszabb idő után az is melegszik).
Ezek alapján írtam, hogy érthetetlen számomra, hogy a frászba tesznek az állítólagos 60 W-hoz 0,5 -ös vagy még gagyibb vezetéket ... Vagy nagyon rosszul látom? Emlékszem én még arra az esetemre, mikor a szivargyújtó aljzatot elosztottam, azaz 3-at csináltam belőle párhuzamosan, na aztán olyat izott a vezeték, hogy örülhettem, hogy nem gyulladt ki, pedig csak 3x 55 W -os ízzó volt benne (ha jól emlékszem 0,5-ös kábellal.
Nos, éppen eléggé részleteztem, tehát EZÉRT NEM ÉRTEK SEMMIT ....
Ilyen vékony kábeleket szerintem max autógyártók használnak a gyári rendszerekhez,ott pedig nem a hangszóró terhelhetősége mondja meg milyen kábel.
Ott fejről szól a hangszóró az meg gondolom tiszta hogy a hangszóróknak terhelhetőségük van.
Annyi Wattot kapnak amennyit az erősítő ad nekik,mindegy hogy a hangszóró 60W-80W vagy 200W rms-es.
A fejek nagyon gyengék,kb 15-20W csatornánként ezért gyárilag nem nagyon használnak vastagabb kábelt.
Egy utólag épített hifinél viszont szerintem minimum az 1,5mm2-es kábel,nálam az erősítőtől a magassugárzóhoz is 1,5os megy,a középhangszóróhoz pedig 2,5-os.
Nyomóknál pedig 4-es szokás használni,kivéve spl-esek akik 10-es tápot szeretnek betenni az erősítő és nyomó közé.
Ha gyári hangszóróhoz ha valaki be iktat egy erősítőt akkor nem érdemes már a gyári kábelt használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!