Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha egy autós erősítő kimenete...

Ha egy autós erősítő kimenete csak 2x240 W-os, akkor arra hogy tudok 6 db hangszórót rákötni?

Figyelt kérdés

Hogy járok jobban vagy technikailag hogy lehetséges? Párhuzamos vagy soros kötéssel?

(tudom, egyik se a legfrankóbb megoldás, de melyik az, amelyiktől nem lesz baja se az erősítőnek se a hangszóróknak és a hangerő is több lesz, mintha csak a 2 db 60 W-osat kötném rá?)

2015. jún. 20. 12:21
 1/10 dirtboy ***** válasza:

szerinted abból meglehet mondni hogy ez ennyi watt az annyi watt?

talán le kéne írni hogy pontosan milyen erősítő és milyen hangszóró menne rá.

2015. jún. 20. 13:39
 2/10 A kérdező kommentje:

egy Pioneer erősítő GM-4200 típus, és az van megadva, hogy 2x240 W kimenet. 12 V-os, autós erőítő.

a hangszórók pedig 8 Ohm/60 W / db, ebből szeretnék akkor csatornánként 4-et,azaz összesen 8-at rákötni.

lehetséges?

2015. jún. 20. 14:14
 3/10 dirtboy ***** válasza:

Akkor már nem 6 hanem 8 hangszóró menne,eldönthetnéd igazán.

Nem találni kb semmit arról az erőről,hogy hány omh stabil.

Ha 4db 8ohmos hangszórót szeretnél azt csak párhuzamosan érdemes és akkor lesz a 4db 8ohmból 2ohm.

Egy 2ohm stabil erősítő eltudja ezt viselni csatornánként,hídba kötve viszont már nem.

2015. jún. 20. 14:54
 4/10 A kérdező kommentje:
értem, köszi. annyit megtudtam közben, hogy állítólag 4-8 Ohm között terhelhető csatornánként
2015. jún. 20. 16:29
 5/10 A kérdező kommentje:

+ 1 kérdés:

és ezek ténylegesen képesek a 240 W leadására vagy csak zenei teljesítményt jelent ez a 240 W (azaz eloszthatom 10-el kb a valós értékhez?)?

2015. jún. 20. 16:34
 6/10 dirtboy ***** válasza:

akkor 4ohm stabil,ez azt jelenti hogy csatornánként minimum 4ohmal terhelheted,hídban pedig 8ohmos hangszóró kell ahhoz hogy csatornánként meglegyen a 4ohm.

A 240W-ra képes lehet biztosítéka alapján minimum ohm-on tehát 4en,és akkor is csak maximum értékként,tehát pillanatnyilag,elég magas torzításnál már.

Kérdés hogy képes e az erősítő felvenni akkora áramot.

Egyébként ne gondold hogy ez az erősítő kevés lenne hangszóróhoz,normális autós hangszórót vígan elhajt.

Nem kell oda sok Watt,amúgy sem bírják a hangszórók mert ott is megy a parasztvakítás a wattokkal,annyira azért nem terhelhetőek.

2015. jún. 20. 17:14
 7/10 A kérdező kommentje:
tudom én h megy a parasztvakítás, hiszen vicces, hogy az állítólagosan 60 W-os hangszórókhoz cérnavékony vezetékek mennek, lehetne sorolni az ilyen képtelenségeket, de pont ezért kérdezem, hogy az erődítőknél komolyan lehet venni a rá írt W számot?
2015. jún. 22. 12:23
 8/10 dirtboy ***** válasza:

Ahhoz nem is kell vastag főleg ha nem kell hosszú kábel,náluk inkább a maximum terhelhetőség a nagy kamu amikor a 60W rms terhelhetőséghez 200W maximális társul.

Erősítőknél is a maximum adat szokott nagyon elmenni a valóságtól valamint magas torzítás mellet méret adat vagy 14,4Volton mért adat de sok olcsóbbnál olyan szinten nem fedni a valóságot hogy esélytelen olyat mérni.

vannak márkák amik kifejezetten a kamu leírásokra épül legismertebbek az auna,first austria.

Vannak azért drágább erősítők amik már nem a laikusoknak készültek ott azért már nincsenek olyan kamu adatok de nem is 10-20ezer forintos kategória.

Ezeken sokszor nincs is feltüntetve semmilyen Watt adat sem a külsejükön.

Biztosítékból is lehet számolni maximumot,persze több dolgot figyelembe kell venni ilyenkor.

2015. jún. 22. 12:40
 9/10 A kérdező kommentje:

én úgy értettem ezt a kábelvastagságot (keresztmetszetet), hogy ugye azt még én is ki tudom számolni, hogy pl egy 200 W-os fogyasztáshoz nem elegendő a 0,5-ös kábel, mert szétégne, mint a huzat (ahogy történt is ilyen már nálam).

Ezért nem értem, hogy ha kiszámolom a 12V/60 W-ra való keresztmetszetet, akkor sztem a 0,75-ös amolyan nagyon-nagyon minimum; hiszen ha jól tudom (és tapasztalat is, hogy felette már melegszik) ennek terhelhetősége 4-5 A (én pl. rendszeresen használok 4,6A-es fogyasztót 0,75-ös kábellal, de bizony hosszabb idő után az is melegszik).

Ezek alapján írtam, hogy érthetetlen számomra, hogy a frászba tesznek az állítólagos 60 W-hoz 0,5 -ös vagy még gagyibb vezetéket ... Vagy nagyon rosszul látom? Emlékszem én még arra az esetemre, mikor a szivargyújtó aljzatot elosztottam, azaz 3-at csináltam belőle párhuzamosan, na aztán olyat izott a vezeték, hogy örülhettem, hogy nem gyulladt ki, pedig csak 3x 55 W -os ízzó volt benne (ha jól emlékszem 0,5-ös kábellal.

Nos, éppen eléggé részleteztem, tehát EZÉRT NEM ÉRTEK SEMMIT ....

2015. jún. 23. 09:24
 10/10 dirtboy ***** válasza:

Ilyen vékony kábeleket szerintem max autógyártók használnak a gyári rendszerekhez,ott pedig nem a hangszóró terhelhetősége mondja meg milyen kábel.

Ott fejről szól a hangszóró az meg gondolom tiszta hogy a hangszóróknak terhelhetőségük van.

Annyi Wattot kapnak amennyit az erősítő ad nekik,mindegy hogy a hangszóró 60W-80W vagy 200W rms-es.

A fejek nagyon gyengék,kb 15-20W csatornánként ezért gyárilag nem nagyon használnak vastagabb kábelt.

Egy utólag épített hifinél viszont szerintem minimum az 1,5mm2-es kábel,nálam az erősítőtől a magassugárzóhoz is 1,5os megy,a középhangszóróhoz pedig 2,5-os.

Nyomóknál pedig 4-es szokás használni,kivéve spl-esek akik 10-es tápot szeretnek betenni az erősítő és nyomó közé.

Ha gyári hangszóróhoz ha valaki be iktat egy erősítőt akkor nem érdemes már a gyári kábelt használni.

2015. jún. 23. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!