Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mekkora ellenállásokat használ...

Mekkora ellenállásokat használjak?

Figyelt kérdés
van egy 12 voltos és 1,5 amperes tápom, mekkora ellenállásokat kössek elé hogy egy led világítson rajta. Én úgy számoltam, hogy összekötök két ellenállást (egy 5,5 ohmost és egy 2,5 ohmosat) ekkor a 2,5 ohmoson lessz 3,7 volt és ezzel párhuzamosan kötök egy 370 ohmosat és akkor a kimeneten lesz 3,7 volt ás 10 mA. Jól számoltam illetve hány wattos ellenállásokat tegyek?
2015. jún. 1. 17:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Hogy pontosan meg lehessen határozni a szükséges előtét ellenállását és teljesítményét, ismerni kéne a LED paramétereit: a nyitóirányú feszültségét (a továbbiakban Uled) és áramot (a továbbiakban Iled).

Az ellenállás:

R = U / I = (Utáp - Uled) / Iled

az előtét szükséges teljesítménye:

R = U * I = (Utáp - Uled) * Iled

2015. jún. 6. 12:37
 12/14 anonim ***** válasza:

* az előtét szükséges teljesítménye:

P = U * I = (Utáp - Uled) * Iled

2015. jún. 6. 12:38
 13/14 A kérdező kommentje:
megnéztem és a dióda híd ment tönkre és nem is adott le áramot azt ,icseréltem ésegy 640 ohmos (ezt találtam itthon) ellenállással tökéletesen működik. Köszönöm a segítségeket :D
2015. jún. 6. 18:57
 14/14 A kérdező kommentje:
ezt a ledet egy erősítö tápjára kötöttem. ha elé rakok egy kondenzátort akkor abba hadja a villogást mert most villog amikor az erősítő több áramot vesz fel. ha jó ez a megoldás mekkora kondi kellene? 100nF kb?
2015. jún. 8. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!