Mekkora ellenállásokat használjak?
Figyelt kérdés
van egy 12 voltos és 1,5 amperes tápom, mekkora ellenállásokat kössek elé hogy egy led világítson rajta. Én úgy számoltam, hogy összekötök két ellenállást (egy 5,5 ohmost és egy 2,5 ohmosat) ekkor a 2,5 ohmoson lessz 3,7 volt és ezzel párhuzamosan kötök egy 370 ohmosat és akkor a kimeneten lesz 3,7 volt ás 10 mA. Jól számoltam illetve hány wattos ellenállásokat tegyek?2015. jún. 1. 17:24
1/14 anonim válasza:
Túlbonyolítod, elég 1db ellenállás sorba kötve a leddel, az értéke pedig (12-3,7)/0,01 [ohm] legyen, a teljesitménye 0,1W feletti.
2/14 A kérdező kommentje:
de ezt nem értem az áramerősséget is kell osztani mert igy csak a feszültség lesz megfelelő nem? mert ha csak egy ellenállást teszek akkor a ledre nem 3,7 volt és 1,5 amper jut?
2015. jún. 1. 18:50
3/14 anonim válasza:
A ledre jutó feszt is és áramot is le fogja korlátozni a leddel sorba kötött ellenállás.
A ledre 12/830 Amper áram fog jutni, és 12-(830*0,01)V fesz.
4/14 A kérdező kommentje:
bocs de nem tudom megérteni azt, hogy hogyan tud egy ellenállás párhuzamosan kötve feszültséget és áramot is osztani? Én úgy tudom, hogy áramot csak párhuzamos kapcsolással lehet csökkenteni, sorossal pedig feszültséget. Ezt el tudnád mondani mért van így?
2015. jún. 1. 19:59
5/14 Pataki Márk válasza:
Vegyünk egy példát. Van egy 1.2v os tápforrásod, és erről egy átlagos ledet akarsz üzemelni. A led feszültsége 1.2v. Áramfelvétele:17 mA.akkor a led a tápból felveszi azt az áramerősséget ami neki kell. És nem kell ellenállás. De ha a tápforásod 5v. Ami ugye 3,8v al több mint ami a lednek kell, akkor ezt a maradék feszültséget kell hővé alakítani, különben nagyon gyorsan tönkre megy.több feszültség több áramfolyást fog eredményezni. Erre jó az ellenállás. És a Matek.R=U/I. R=Utápfesz-Uledfesz/Iledáram= Ohm. Szoval 5v-1.2v=3.8v. 3.8v/0.017A=223.5 Ohm. Ilyen értékű nincs, ezért a hozzá legközelebb esőt válasszuk. Ami 220Ohm.könnyen visszaszámolhatunk hogy mekkora áram fog így rájutni a ledre. I=U/R 3,8v/220Ohm =0.01727A. Ez Több mint tökéletes. A teljesítményét úgy számolod ki, hogy P=U*I.P=3,8v*0.017mA = 0.0646W. Ennél mindíg nagyobb teljesítményű kell.0.1watt ide teljesen megfelel.A te esetedben nincs megadva hogy milyen a led. Mert van 12v os is. De ha egy olyat akarsz meghajtani amilyen az optikai egérben is van, akkor az 1.2-1.5v ig kell neki feszültség, és 10-20 mA közötti áramerősség. Az áramerősség növelésével tudod a fényerejét növelni. Én 15-17 mA -t javaslok mert az kellöen nagy fényerőt ad és még a gyári maximum alatt is vagyunk. Ennyi információ bőven elegendő ahhoz, hogy magad is megtaláld a választ. Csak mégegy megjegyzés. A led szine befolyásolja a feszültségét, de elhanyagolható.
6/14 A kérdező kommentje:
egy fehér ledet akarok meghajtani amihez elég a 3,7 volt ehhez akkor elég egy 830 ohmos ellenállás? és hány wattos legyen?
2015. jún. 1. 23:05
7/14 anonim válasza:
8/14 Pataki Márk válasza:
Teljesitmenye 0.5w-os legyen. Ellenállása 470 ohm...
9/14 Pataki Márk válasza:
nagyon hasznos program. Töltsd le, feltéve ha androidos vagy.
10/14 A kérdező kommentje:
Kiprobaltam 820 es 470 ohm os ellenallassal de nem vilagit mi lehet a baja? (a led jo mert telefon aksival vilagit)
2015. jún. 6. 12:05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!