Ha én a házban minden villanykörtés és ilyesféle világítást kicserélek ledvilágításra, az cirka mennyi spórolás áramban, és egyéb költésegben (pl: körte ára), tehát pénzben?
kb az ötödére esik vissza a fogyasztás, de mivel nem minden fogyasztó világít (pl. hűtő, mosógép, stb.) ezért az áramköltség kisebb mértékben csökken, kb 30%
az égő meg annyiba kerül amennyibe, az egyszer költség, kb 1 év alatt visszahozza az árát
Tehát akkor relatív megéri?
Nálunk sajnos mánia,hogy konyha : villany, majd étkező villany ,1 óra múlva megyek lekapcsolom "még mentem volna vissza"
Igen.
Én a fontos helyekre vettem minőségit(13 000 Ft). A többi helyre ami nem megy szinte mindig oda jó a teszkóban kapható 2000 ft-s is.
Én pl úgy csináltam hogy mindig vettem havi 2-3 darabot. És 1 év alatt le is cseréltem mindet.
A körtékre rá van írva a fogyasztásuk.
A villanyáram ára is kideríthető elég hamar.
Ezek után összeállítasz egy excel táblát, ahol megadod a napi használatokat, a ledes körte árát (ugyanígy a hagyományossal vagy a kompakttal) és az interneten olvasható tapasztalatok alapján feltételezel egy várható élettartamot és kalkulálsz, hogy 1-2 év tükrében hogy alakulnak a költségek.
Attól függ hogy:
- Mennyit cserélsz ki
- Azok mennyi ideig világítanak
- Mekkora teljesítményűre cseréled ki ezeket
- Mennyibe kerülnek összesen
Általában az ilyen nagyon sokba kerül és egy háztartásban a világításon nem lehet sokat spórolni, mert az össz fogyasztás jelentéktelen részét teszik ki.
Ha azonos fényáramúra cseréled akkor kb ötöde lsz a világítás fogyasztása az izzóhoz képest. Ez havonta néhány száz forint megtakarítást jelent.
A fényforrások ára azonban ötvenszerese is lehet!
A megtérülés ilyen körülmények között 5-15 év.
Tehát egyértelműen nem éri meg.
Sokkal jobb eredményt lehet elérni kompakt fénycsövekkel, amik fogyasztása nem sokkal több a LED-ekénéál az áruk azonban töredéke.
LED-es beruházással ott érdemes foglalkozni ahol naponta sok üzemórát üzemel nagy teljesítmény (több 10 vagy 100kW). A háztartás nem ilyen!
Ráadásul a kínai "kici occó" (legalábbis nekik gyártani occó) túlhajtott LED lámpák, amikben 30 LED vanb sorban és RC tag az előtét messze nem hozzák az ígért 10-20 ezer órás élettartamot, sok 1000 órát sem bír ki, egyszerűen salakká ég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!