Lámpa max 45W? Többi lent
"van egy asztali lámpám,amire rá volt írva hogy max 45 Watt"
Az a lámpa maximum elektromos teljesítményfelvételét jelöli.
"Tudtommal az izzókörtén a 75 watt a terhelhetőséget jelenti. "
A névleges feszültségen (230 V) mért elektromos teljesítményfelvételét jelenti.
"Most beletekertem egy 75 W-os izzókörtét. a kérdés az lenne,hogy így nem lehet baja ugye?"
45 W < 75 W -> tehát nem jó.
"nagyon nagyon felmelegedett. miért?"
Mert a lámpa 45 W maximum elektromos teljesítményfelvételre van méretezve, te pedig beleraktál egy 75W-os elektromos teljesítményfelvételű izzót.
Nagyobb teljesítményfelvétel -> azonos feszültségen nagyobb áramfelvétel -> nagyobb hőtermelődés.
"viszont eddig a 28 wattos égővel lehetett volna:O?"
Mivel
28 W < 45 W
így nem.
Fejtsd már ki, hogy szerionted mit jelent az izzó terhelhetősége!
SZerintem neki nincs olyan. Neki teléjesítménye van, amit 230V~ feszültségre kapcsolva lead.
"Terhelhetősége" esetleg a lámpának van, ha már így akarjuk nevezni, azt jelenti hogy maximum mekkora Terhelést (mekkora teljesítményű izzőt) csavarhatsz bele.
AMúgy hol sikerült összevadászni 75 wattos izzüt? Már rég nem lehet kapni. 45 wattos teljesítmény alatt normális kompakt fénycsővel vagy minőségi ledes fényforrással olyan fényt lehet csinálni hogy ihaj. (szokásos ledfikázó "hozzáértők" nyugodtan tartsák meg maguknak a hülyeségeiket, tudom hogy ők nem látnak vele rendesen színeket, zavarja őket az 50-100 kHz-es "vibrlálás", bla, bla, bla, bla...)
Akkor egy kicsit tegyük tisztába a fogalmakat.
Nincs olyan, hogy "hány wattal lehet terhelni"
Az izzónak van egy névleges feszültsége (amit a dobozra írnak), és ezen a feszültségen van neki egy teljesítménye. Ez is körülbelül annyi, amennyit ráírnak. Mivel ohmos terhelésről van szó, ez a teljesítmény a feszültség, és a rajta átfolyóáram szorzata.
Gépjármű izzóknál a valós teljesítmény páldául több, mint amit ráírnak, mert 12 voltra adják meg, de egy autóban felkapcsolt dényszórók mellett kb 13,8...14V az akku feszültsége járó motornál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!