Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lámpa max 45W? Többi lent

Lámpa max 45W? Többi lent

Figyelt kérdés
van egy asztali lámpám,amire rá volt írva hogy max 45 Watt. A nagy foglalatú hagyományos izzókörte megy bele,eddig 28 wattossal ment. Most beletekertem egy 75 W-os izzókörtét. a kérdés az lenne,hogy így nem lehet baja ugye? Tudtommal az izzókörtén a 75 watt a terhelhetőséget jelenti. A lámpán viszont a 45 watt a teljesítménye maximumban. Tehát így nincs baj ugye?:O viszont eddig a 28 wattos égővel lehetett volna:O?

2014. júl. 19. 18:46
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
nagyon nagyon felmelegedett. miért?
2014. júl. 19. 18:52
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

"van egy asztali lámpám,amire rá volt írva hogy max 45 Watt"

Az a lámpa maximum elektromos teljesítményfelvételét jelöli.

"Tudtommal az izzókörtén a 75 watt a terhelhetőséget jelenti. "

A névleges feszültségen (230 V) mért elektromos teljesítményfelvételét jelenti.

"Most beletekertem egy 75 W-os izzókörtét. a kérdés az lenne,hogy így nem lehet baja ugye?"

45 W < 75 W -> tehát nem jó.

"nagyon nagyon felmelegedett. miért?"

Mert a lámpa 45 W maximum elektromos teljesítményfelvételre van méretezve, te pedig beleraktál egy 75W-os elektromos teljesítményfelvételű izzót.

Nagyobb teljesítményfelvétel -> azonos feszültségen nagyobb áramfelvétel -> nagyobb hőtermelődés.

"viszont eddig a 28 wattos égővel lehetett volna:O?"

Mivel

28 W < 45 W

így nem.

2014. júl. 19. 19:17
 3/11 A kérdező kommentje:
ahhaaa. Értem,köszönöm:) Tehát az izzó teljesítmény FELVÉTELÉT jelenti. Én azt hittem a terhelhetőségét.
2014. júl. 19. 19:41
 4/11 anonim ***** válasza:

Fejtsd már ki, hogy szerionted mit jelent az izzó terhelhetősége!

SZerintem neki nincs olyan. Neki teléjesítménye van, amit 230V~ feszültségre kapcsolva lead.

"Terhelhetősége" esetleg a lámpának van, ha már így akarjuk nevezni, azt jelenti hogy maximum mekkora Terhelést (mekkora teljesítményű izzőt) csavarhatsz bele.

AMúgy hol sikerült összevadászni 75 wattos izzüt? Már rég nem lehet kapni. 45 wattos teljesítmény alatt normális kompakt fénycsővel vagy minőségi ledes fényforrással olyan fényt lehet csinálni hogy ihaj. (szokásos ledfikázó "hozzáértők" nyugodtan tartsák meg maguknak a hülyeségeiket, tudom hogy ők nem látnak vele rendesen színeket, zavarja őket az 50-100 kHz-es "vibrlálás", bla, bla, bla, bla...)

2014. júl. 19. 21:11
 5/11 A kérdező kommentje:
a terhelhetőség alatt azt értem,hogy hány Wattal lehet terhelni az előtt hogy elég benne a szál. Pl ha egy 24 V os x amperes autó akkumulátorára rákötök egy izzót ami 12 V os x amperes "teljesítményű" akkor azonnal elég a szál. Amúgy a garázsban"vadásztam" :D kerestem,mivel kiégett a lámpám és E27-es foglalattal csak ezt a körtét találtam.
2014. júl. 20. 00:07
 6/11 anonim ***** válasza:

Akkor egy kicsit tegyük tisztába a fogalmakat.

Nincs olyan, hogy "hány wattal lehet terhelni"

Az izzónak van egy névleges feszültsége (amit a dobozra írnak), és ezen a feszültségen van neki egy teljesítménye. Ez is körülbelül annyi, amennyit ráírnak. Mivel ohmos terhelésről van szó, ez a teljesítmény a feszültség, és a rajta átfolyóáram szorzata.

Gépjármű izzóknál a valós teljesítmény páldául több, mint amit ráírnak, mert 12 voltra adják meg, de egy autóban felkapcsolt dényszórók mellett kb 13,8...14V az akku feszültsége járó motornál.

2014. júl. 20. 00:16
 7/11 A kérdező kommentje:
Tudom,hogy járó motorral nagyobb a feszültsége az autó akkumulátoroknak,csak példának írtam amit írtam! Tudom,hogy a teljesítmény a névleges feszültség és az áramerősség szorzata. Amiben nem voltam biztos,hogy terhelhetősége van e egy izzónak. Mert ugye ha Többel"terhelem" akkor leég. Ezért értettem máshogy
2014. júl. 20. 01:14
 8/11 anonim ***** válasza:
Hogy lehetne egy szabvnyos foglalatú e27 es izzot jobban terhelni? Miben változna, ha másik foglalatba csavarnád be vagy az ország másik részében csavarnád be? Valaha láttál olyan valamit amire az volt írva, hogy terhelésszabályzó ízzóhoz?
2014. júl. 20. 17:09
 9/11 A kérdező kommentje:
Nem értem miről beszélsz,köze sincs a kérdésemhez:O
2014. júl. 21. 14:46
 10/11 anonim ***** válasza:
Hagyd rá, nem csak te nem érted hogy mit akart...
2014. júl. 21. 18:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!