Sorba kötöttem 32db ledet. A led paramétereiÁram 50mA Feszültség 3,10 V Hatékonyság/W 129 lm/ Teljesítmény 0,19 W fehérled Nichia Superflux LED weiß NSPWR70CSS-K1.220 voltról szeretném futtatni. Alaprajzra gondolta? Vagy leírásra?
Hali! Utolsó voltam aki ígérte a képet.
Egyik verzió:
[url= [link]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url= [link]
Másik verzió:
[url= [link]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url= [link]
Véletlen ki maradt 1 alkatrész ami nem szükséges, de jó ha van. Mert anélkül ugye villoghatnak az 50hz miatt a ledek. (Kondenzátor nélkül) Szinte mindent elmagyaráztam hogy mi micsoda stb.
Remélem hogy így jó lesz. Elnézést kérek nem vagyok profi paintos. Viszont szerintem meg teszi amit kell. Annyi hogy ajánlatos inkább a 2. verziót használni. Igaz oda kell egy trafó. De. az 1. az nagyon veszélyes minden szempont szerint. Nézzük hogy árban kb hogy jönne ki:
1. verzió:
Egyenirányító ami bírja a 320V-on a terhelést. Kb 2 amperig bírnia kell, legalább különben tönkre megy rögtön.
Kb 1000-3000Ft között van szerintem.
Ajánlatos: Kondenzátor: 350V-os kell. Abból is kb legalább 1500uF-os.
Ami kb: 4-5-6 ezer forint szerintem.
Ellenállás: Elég erős ellenállás kell 320V-on való használathoz. tehát nem 1-2mm-es vastagságú lábú kb 500-600Ft.
Második verzió:
Kell egy kb 90-95V-os trafó. bőven elég kb 2 amperig terhelhető. Kb 3-4 ezer forint.
Kell egy kb 100V-os 2 amperig terhelhető egyenirányító. Kb 1000-1500Ft lehet.
Ajánlatos: 150V Kondenzátor 1500uF-os. Kb 2-3 ezer között van MAX! (szerintem)
Ellenálás: megfelelő ellenállás kiválasztása a ledekhez (ohmilag) és terhelhetőségig. kb 500-1000Ft max!
Ennyi. Számításaim szerint a második verzió az olcsóbb illetve nem is halálos!
"A trafó után már nem életveszélyes"
De, mivel kisfeszültség. Ezért is mondtam, hogy érdemes lecsökkenteni törpefeszültségre.
Illetve azért is, mert így kevesebb energiát kell feleslegesen eldisszipálnia (hőként) az ellenállásnak - lásd a #5 és #7 hozzászólásomban a teljesítményadatokat.
"Ajánlatos: Kondenzátor: 350V-os kell. Abból is kb legalább 1500uF-os. "
Tegyük hozzá: elektrolit kondenzátor, aminek polaritása van - így lényeges hogyan kötöd be.
"Ellenállás: Elég erős ellenállás kell 320V-on való használathoz. tehát nem 1-2mm-es vastagságú lábú "
Mival Graetz-egyenirányítást használunk, így a tápfeszültség is módosulni fog maximum:
Ukimax = sqrt(2) * Ueff = 1,4142 * 230 ~ 325 V-ra
E miatt az előtét ellenállása is változik:
R = U / I = (Utap - (n * Uled)) / Iled = (325 V - (32 * 3,1 V)) / 0,05 A = 4516 Ohm
És a teljesítménye is (és így még több teljesítményt kell eldisszipálni):
P = U * I = (Utap - (n * Uled)) * Iled = (325 V - (32 * 3,1 V)) * 0,05 A = 11,29 W
Például ilyesmik:
* [link]
* [link]
* [link]
Mivel az egész berendezés teljesítményfelvétele:
Ptot = Pelotet + Pled = ((Utap - (n * Uled)) * Iled) + (n * Uled) * Iled) = ((325 V - (32 * 3,1 V)) * 0,05 A) + (32 * 3,1 V) * 0,05 A) = 11,29 W + 4,96 W = 16,25 W
így a hálózatról
16,25 W / 230V = 0,0706 A = 70,6 mA-t vesz fel
így élet- és vagyonvédelmi szempontból érdemes lenne, még az áramkörbe egy ~100 mA-s olvadóbiztosítékot belerakni.
"van nekem tápom 230-rol 18-ra "
Mármint ez egy szimpla transzformátor? Mekkora terhelhetőségű?
"csak az egyenirányítás után 22 voltot ad ki.
Az egyenirányítást hogyan végezted (milyen diódával)?
"tudom kevés a feszültség, de átalakítom a ledeket. 7db ledet sorba kötöm a többit párhuzamosan"
Inkább mutatok egy szebb megoldást:
Ha feltételezzük, hogy az egyenirányítás és a pufferkondenzátor (jelen esetben minimum 35 V-os, minél nagyobb kapacitású elektrolit-kondenzátor kell) után 22V egyenfeszültséget kapunk, akkor egy ág előtétjének ellenállása:
R = U / I = (Utap - (4 * Uled)) / Iled = (22 V - (4 * 3,1 V)) / 0,05 A = 192 Ohm
Egy ág előtétjének teljesítményigénye
P = U * I = (Utap - (4 * Uled)) * Iled = (22 V - (4 * 3,1 V)) * 0,05 A = 0,480 W
Szóval ilyesmiből kell 8 darab:
* [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!