Fénykard házilag, ledekből?
Annyi az elképzelésem, hogy az alább linkelt led szalagból egy rúdra hosszában minden oldalról fölragasztanék egy csíkot, úgy hogy magyarán körben minden oldalról legyen egy, esetleg elcsúsztatva hogy fedjék egymást az égők, de ez részletkérdés.
Ami érdekelne, hogy ehhez milyen led szalagot és aksit ajánlatok, fő szempont, hogy minél erősebb mondhatni vakító fényhatást tudjak elérni, relatíve kis méretű akuval, az se baj ha kicsit nagy, nem az esztétikai része a lényeg a markolatnál.
Mire kell figyelni, hogy biztonságos legyen, ne posszanjanak el a ledek, hogyan kell összekötni, semmi extrát nem akarok rá, csak egy kis és bekapcsolási lehetőséget, de az is elég, ha egymásba kell dugni két csatlakozót. :D
Tudom, hogy buta kérdés, de techniaki analfabéta vagyok.
Ilyesmi led szalagra és akkumulátorokra gondoltam
Teljesítméynre kéne egy egymáshoz való kombó, nem tudom mi lehet az energiaigénye 3-4 másfél méteres szalagnak.
Utána beborítanánk esetleg egy fehér szivacs csővel, hogy egybefolyósabb legyen a fénye, rá pedig egy plexi cső, ez az elve a gyári Hasbro és egyéb termékeknek is, viszont azoknak a fénye nem elég erős, illetve drágábbak is mint ezt kivitelezni.
Előre is köszönöm! :)
A ledszalag elég gyenge fényű.
A Lipo (lítium-Polimer) akku viszont nagyon kényes a töltésre, a mechanikus sérülésre s a legkisebb túltöltésre is.
Keress rá a youtube -on a lipo fire szó kombinációra és láthatsz néhány lipo tüzet, amit el lehet kerülni, de csak akkor ha nagyon vigyázol minden műveletnél, hogy ne töltsd magasabb feszültségre, nagyobb árammal és ne zárd rövidre, mert akkor lesz ám fénykard helyett tűzvihar is belőle!
nem akartlak ijesztgetni, de már kötöttem össze Li-ion akkukat és azoknál is mindent szigeteltem, multifuse túláram védőkkel elszeparáltam, ha vélatlenül egyik cella bezárlatosodna, akor se zárja rövidre az egész pakkot. Sőt ha kívülről valami nem oda illő összenövés (rövidzárlat) keletkezne, akkor se égjen le az egész akku telep. Úgy már a rövidzárlatot is bírta, mert lekapcsolt tőle.
Viszont ha nem foglakoztál eddig elektronikával, akkor nem hiszem, hogy ilyen kényes dolgokkal kellne kezdened.
Egyszer a ledek nagyon könnyen elszállnak, ha a nyitó feszültség pár tized Volttal is magasabb lenne ami rá jut, mert az árama néhány tized Volttól jelentősen, akár a pár percen belüli vagy azonnali elégésig emelkedhet de sok egyéb olyan buktatója van amihez jobb egy legalább mérnöki ismeret. Nem kell, hogy valaki mérnöknek tanuljon ehhez, de legalább olyan komoly hobbi gyakorlattal kellene rendelkezni hozzá.
Különben egy vicc jutot eszembe erről.
Mivel játszik a gyerek a vasúti sínek között? Az életével!
Itt a ledek és az akku "életére" vonatkozik a hasonlat.
De ha a lítium polimer akku kigyulad, akkor még komolyabb bajt is okozhat. nem véletlenül szokták egyes modellezők a használaton kívüli kanadalló hideg tűzterében tölteni.
Annyira azért nem veszélyes, de az ördög sohasem alszik.
Attól olyan vörösek a szemei. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!