Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Egyszerű R, U, vagy I méréssel...

Egyszerű R, U, vagy I méréssel hogyan lehet meggyőződni, hogy megfelelő-e a földelés? Pl. 0 és föld között fesz-, vagy ellenállás méréssel, esetleg földre és fázisra kötött fogyasztón áramméréssel? Milyen értéket lehet, ill. kell mérni?

Figyelt kérdés

2014. okt. 8. 15:52
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha leteszed a padlóra az egyiket, a másikat meg a konnektor egyik lyukába akkor: 0-t mutat --> az a nulla, pár tíz voltot mutat --> az a fázis
2014. okt. 8. 16:15
 2/9 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/elektronikus-eszkozok__egyeb-k..

szakszerű mérés technológiáját, lásd a #2. válaszban

2014. okt. 8. 16:28
 3/9 A kérdező kommentje:

1-re nem túl megbízható megoldásnak tűnik.

2-re a linkek nem igazán adnak választ a fenti kérdésre, azaz egyszerű műszerrel, segédszondák nélkül eldönthető-e, hogy jó a védőföldelés?

2014. okt. 8. 21:06
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha a föld és a fázis közt 220 - 230v ot mérsz akkor ok.

Ha kevesebbet akkor már nem az igazi.

Ha semmit, akkor nincs föld.

Föld és N közt nem szabad fesznek lenni, rgo ellenálásnak se nagyon.

2014. okt. 30. 12:57
 5/9 A kérdező kommentje:

4-es

Kösz. Erre a megoldásra számítottam. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy az N és a föld között milyen ellenállás érték a "még megfelelő"?

2014. nov. 5. 19:30
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem ez a szakmám, de szerintem 1-3ohm az még elfogadható ha eph, ha nph akor 0. Egyszerüen. Ha panelba laksz, vagy társasházba, akkor 0, ha kertesházba, akko 0-3, mert függ a talajnedvességtől is.
2014. nov. 6. 05:15
 7/9 anonim ***** válasza:
Az a baj, kezdetnek, hogy amit földelésnek hívsz, az nem földelés, hanem védővezető, a mi ugyan kapcsolatban van a földeléssel, de ez nem minden.
2015. máj. 25. 18:19
 8/9 A kérdező kommentje:
Engem is izgatott ez a kérdés miután az Elmű-től, vagy mitől más ügyben kijöttek az "okosok", s közölték, hogy érdemes lenne felújítani a földelést (ők is így hívták). Próbáltam az interneten rákeresni, különféle segédszondás méréskről írt. Végülis a 0 és a föld között mértem 2 ohmot, s úgy döntöttem, hogy ez nekem elég. A következő Elműs "banda" már nem reklamált.
2015. máj. 30. 17:43
 9/9 anonim ***** válasza:

Na, ha visszanéztél, akkor írok egy keveset, hadd főjön a fejed. :D

Nálad elvileg ennek a rendszernek kell lennie, ami ezen a lapon az utolsó ábra:

[link]

Ahol is a jobb oldali doboz az egy fogyasztókészülék, az előtte közvetlenül levő földelés, és nulla-védővezető szétválasztás az az elosztótáblád/mérőhelyed/házi csatlakozószekrényed. A bal oldal az az ELMŰ táp.

Az érintésvédelem nem a földelés jóságán múlik (áramvédő-kapcsoló nélkül az manapság csak mocsárban sikerülne úgyis), hanem a fogyasztókészüléknél (jobb oldali doboz) bekövetkező zárlatnál a teljes kör ellenállásától függ, hogy a fellépő áram lenyomja-e a kismegszakítót. Ha FI reléd van, akkor persze jobb a helyzet. De ez a teljes kör ez az áramvezetők köre, nem a földelésé.

A te földelésed azért van, hogy a PEN vezető szakadása esetén, amikor fennmarad a zárlat, valamelyest korlátozza a feszültségemelkedést, illetve az EPH-val együtt veszélytelenné tegye (de erre nem szabad olyan értelemben számítani, hogy akkor csak ez legyen a védelem).

Erre a földelésre különböző időkben különböző elgondolások születtek, hogy mennyi legyen. Például, ha elég nagy, akkor nem kell mérni. Satöbbi. De mondjunk 10 ohmot.

Namost ugye mit lehet mérni egy kombinált műszerrel? Nagyjából annyit, hogy a vezetékek nem szakadtak. Amiket írtak:

Ha leteszed a padlóra... Milyen padló, tégla vagy szőnyeg, marhára nem mindegy, satöbbi.

Föld és fázis között mérsz 230 V-ot... Ha a multimétered gyakorlatilag nem terhel, akkor, ha például eltört a PEN vezető, és a "földelés" tényleg csak egy földelés lenne, az lehetne akár 100 ohmos is, elvégre ha nincs áram, nem esik rajta feszültség - szóval ez nem jelent semmit.

Ha semmit, akkor nincs föld - hát, ha van pár méter vezeték, azon jön annyi kapacitív áram, hogy ilyen nem is lesz, hogy semmit nem mérsz. Kétségtelen, hogy ez messze lesz a 230-tól, mondjuk 41 V.

Föld és nulla között nem szabad fesznek lenni... Ez igaz. No de mit mérek? A réz ellenállását a konnektor védőérintkezőjétől a konnektor nulla érintkezőjéig, a rajz szerinti összekötési pontig és vissza.

Szerintem 1-3 ohm az elfogadható... A tizede! Másfeles réz ellenállása 12,1 ohm/km. Akkor 10 m ellenállása 0,12ohm. Most ugye arról beszélünk, hogy odavissza, tehát ez 5 méter nyomvonal a konnektortól az elosztóig, vagy addig, ahol szétválik a kettő.

Ami neked elsőrendű fontosságú, az védővezető folytonossága. Erre kéziműszer nem jó, mert ha szakadás van ,a kapacitás becsaphat.

Másodsorban elsőrendű fontosságú a FI relé megléte és működőképessége. Ha nincs, felszerelése.

Harmadsorban elsőrendű fontosságú a zárlati kör ellenállása. Célműszer nélkül elég bonyi.

Másodrendű fontosságú az EPH megléte, ha vannak fémek. Ezt mérni nem kell, ezt látni lehet.

Harmadrendű fontosságú a földelés ellenállása. A segédföldelősdi csak vidéken megy, városban csak a speckó lakatfogós módszer ad normális eredményt.

Akármit is mondtak mások és ELMŰsök. :)

2015. máj. 30. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!