Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Lehetséges otthonilag mágneses...

Lehetséges otthonilag mágnesességtől (v. Elektromos zajtól) védő csomagolást készíteni/összeállítani, v. erre "közeli boltokban" alapanyagot venni?

Figyelt kérdés
FONTOS : NEM vezetéket akarok leszigetelni, zajvédetté tenni, HANEM egy közepes méretű tárgyat mágnesességtől védő burokba/csomagolásba hosszú időre eltenni!

2014. aug. 19. 19:26
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Ha már a Faraday kalitka szóba jött, az jó lenne hozzá, ha hangfalkáblet megbontanék, kiszedném a vékony rézereket, és azokból a csomagolás egyik belső rétegére egy sűrű négyzetrácsos hálót fonnék? Vagy ahhoz túl szűk lenne egy átlagos hangfalkábelből kihúzott rézszál átmérője?
2014. aug. 19. 20:31
 12/23 anonim ***** válasza:

Erről van szó:

Ilyen esetben nem kell félned (bár nem azt mondom,hogy tedd közvetlen mellé a HDD-det egy elektromágnesnek ,de ettől nem kell nagyon tartani)!

Igazából csak a nagyon erős mágnesektől vidd távol (ha berakod a szekrény legmélyebb pontjába ott már jó helyen lesz)!

Egy HDD-nél inkább a rezgés/ütés védelemre figyelj oda!

(leginkább ezek a külső fizikai hatások szokták okozni a merevlemezek vesztét)!

2014. aug. 19. 20:34
 13/23 anonim ***** válasza:

"Kell egy lágyvas doboz, de hézagmentes zárással, és a zárásnak elektromosan is (az ellenállását tekintve) tökéletesnek kell lennie."

Tulajdonképpen már válaszoltam, olvasd.

Szinte kb. le kell hegeszteni, hogy az elektromos vezetőképesség létrejöjjön olyan mértékben, hogy megfeleljen a feladatnak. Azért talán sűrű csavarozás is szóbajöhet, csak ott az időállóság a gond.

Lágyvasat sem egyszerű beszerezni..

Gondolatébresztőnek ezek...

Ha MÁGNESSÉG ellen akarsz védelmet, akkor gyakorlatilag csak vasanyagok jöhetnek szóba. (Nem részletezem, de még jó lehet mumetall és még néhány anyag, de ezek nem könnyen hozzáférhetők.

2014. aug. 19. 20:47
 14/23 anonim ***** válasza:

Előzőhöz: a Faraday kalitka csak az elektromágneses hullámok behatolása ellen véd, de azt sem egyszerű megcsinálni.

Próbáltam (tunk) egyszer összehozni egyet, de az ajtóval (meg még ki tudja mivel) meggyűlt a bajunk, nem lehetett elektromosan is megfelelően bezárni. Egy kb. 1,4*1,4-es kalitka lett volna, de Faradaytől nem tudtam tanácsot kérni, gyakorlatilag alig ért valamit, pedig sok anyag és munka volt benne.

Bent lehetett hallgatni a táskarádiót.. Feladtuk..

Nem voltunk elég profik hozzá. Hiszem, hogy az elv jó..

2014. aug. 19. 20:54
 15/23 anonim ***** válasza:
100%
Szóval merevlemez. Az már eleve rendelkezik bizonyos mértékű árnyékolással, és én bőven nem a mágneses terek miatt aggónék. Ahogy már írták, ütés, rákózdás, de évek alatt a kozmikus háttérsugárzás is bizonyára át fog írni pár tárolóelemet, vagy szimplán a nem nulla kelvin szobahőmérséklet miatt is lesz veszteség. Szóval akár tehetnéd jól hűtött ólomköpenyes lágyvaskamrába is, de főleg azon aggódj, hogy törlés esetén az adatmaradék jobban ki van téve minden ilyen hatásnak, mint egy rendesen meglévő adat. Én azt javasolnám, hogy ne várj, hanem érdeklődj részletfizetésről, esetleg arról, hogy mentsék ki most, de ne adják ki, csak később, vagy darabokban a részletfizetéssel. Idő=adaterózió!
2014. aug. 20. 01:40
 16/23 A kérdező kommentje:

A Kürt honlapján van kitéve egy egyetemi előadás, azt végighallgattam.

Ott a legvégén a kérdéseknél mond egy olyat, majdnem szó szerint úgy, hogy "tökéletesen" árnyékolva van a merevlemez tokozása. Ellenben meg neten csak azt olvastam ez idáig, hogy nincs tökéletes mágneses árnyékolásra mód. Ezek szerint mégis van, és az már alapból ott van a merevlemezben.

Úgyhogy a probléma lényegében kilőve.

Beszél a hűtésről is, de ott elrettentő példákat hoz, nem tudom, hogy ha még találnék is rá módot, MERJEM-E MÉLYHŰTŐBEN TARTANI?

Mert Ő (az előadó) tulajdonképpen arról beszél, hogy hűtés utáni közvetlen bekapcsolás rontja el a merevlemezt, de ezt a részt nem nagyon értettem.

A Faraday kalitka kérdése is érdekelne abból a szempontból, hogy egyáltalán érdemes-e elektrosztatikai védelmet csináljak/azzal megpróbálkozzak (vékony rézdrótokból hálót fonni a borítás köré), ill. okozhat-e "külső környezetből bejövő elektromosság" valamilyen kárt a kérdéses biteken, a mágneses korongokon.

És sajnos az az egy, amiről nem mond sokat az előadásban, és az oldalon sem írják, hogy mit tudnak kezdeni egy közel mai merevlemeznél felülírt adatok esetén. Illetve a legvégén kicsit tesz említést - igaz nem abban a formában, ahogy érdekelne, mert nálam nem direkt felülírásról van szó -, de az sem kecsegtető.

Ami eléggé DÜHÍT, hogy egy mechanikailag sérült, összekarcolt lemeznél több esély van, mint nálam, ahhol a merevlemez még működőképes is, mint eszköz - gondolom, utoljára működött rajta minden -, csak épp nagyon-nagyon kényes adatok lettek felülírva.

Részletfizetést meg szintén nem tudok vállalni, utólagos fizetésre meg kb. 100%-ék, hogy nem adnak lehetőséget.

Lehet, hogy 5, de lehet, hogy 10, de akár az is lehet, hogy 15 év múlva leszek olyan helyzetben, hogy fizetni tudjak egy félmilliós visszaállítást. Sajna kiszámíthatatlan. Nem beszélve arról, hogyha szerencsétlen vagyok, akkorra megszűnik a cég.

2014. aug. 20. 11:50
 17/23 anonim ***** válasza:

Ha jól értelek, a lemez jó, csak a kényes adatok miatt nem akarsz amatőrként nekiállni a visszaállításnak.

Van más cég is, pl: [link] Egy telefont megérhet.

2014. aug. 20. 12:41
 18/23 A kérdező kommentje:

Igen, a lemez jó, normális esetben még a mai napig kéne tudnia működnie, viszont a k.r.a nagy probléma, hogy tudom, hogy történt rajta felülírás.

Ismerem a szektorszintű, particómaradványok visszafejtésével működő szoftveres megoldásokat; nem vagyok egy informatikus beállítottságú ember, de megpróbáltam ezeknek már utánanézni.

Viszont azok semmit, 0-át, lfsz-t tudnának kezdeni azokkal a részekkel, amik már felül vannak írva.

Tudomásom szerint európai szinten is a Kürt Kft. a legjobb, ezért mertem/merek reménykedni, hogy ha az otthonilag elérhető, v. aránylag kis pénzen megvehető legjobb tárolásban röggzítem, akkor majd vissza tudják állítani. Még ha csak 10 év után is lesz erre lehetőségem, és X százezer forintba fog kerülni, nekem még mindig megér annyit, CSAK legyen meg hozzá a technika.

Úgyhogy egyenlőre a biztonságos eltárolás továbbra is a kérdés !!

2014. aug. 20. 14:04
 19/23 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem miféle adatok vannak rajta, amiket ennyire vissza akarsz állítani, még akkor is ha csak 10 év múlva lesz rá esetleg pénzed?
2014. aug. 20. 16:18
 20/23 Varga Péte4 ***** válasza:
A gyakorlatban nemigen adódik olyan helyzet, hogy a merevlemezre erősebb mágneses tér hatna, mint
2016. nov. 10. 07:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!