Miért ráz meg? (többi lent. )
Nem tudom miért de a számítógép háza és a crt monitor üvegje rendszeresen megráz ha hozzá érek. Mostanában egyre erősebben. Tegnap pl. megérintetem a gépházat és a kezem belezsibbat úgy megrázott. A konnektor földelt. A ház áramkörébben van egy 30mA fi-relé de nem kapcsolt le, tehát gondolom nem veszélyes áram lehet. De akkor is idegesítő.
Mit tegyek? Help!
Előre is köszi a válaszokat. :)
Ha az áram ütja a szíven vezet keresztül, már 6 mA is halálos lehet!
.
Nagy valószinüséggel nem a gép háza és a monitor üvagja (az üveg amúgyis szigetelő!) ráz meg téged, hanem te rázod meg azokat.
Sztatikusan feltöltődsz és azokon keresztül sülsz ki.
Oka: műszálas ruha, műszálas párna alattad, jó szigetelő padlózat - és a mozgásod.
Tévedtem! - abban, hogy arra gondoltam: mindent leellenőriztél kérdésed feltevése előtt.
Kiderült: nem! Nem ellenőrizted a védelem vezetékét (zöld/sárga) a dugaszoló aljzattól a géped házáig.
Így milyen megoldást/választ vársz kérdésedre?
Teszteld le a fi relét. Nyomd meg a test gombot ha leold, akkor működik. Ha nem, megvan, testzárlat van valahol.
Amúgy az is előfordulhat, hogy a szobád padlójának föld pontja, nem azonos potenciálon van a ház villamos hálózatának föld pontjával. Ilyenkor akár több 10 voltos potenciálok is kialakulhatnak, ami már tud csípni.
Mérj rá a hosszabító föld villája, és mondjuk egy víz vagy gáz cső közötti feszültségre multiméterrel.
Mérj feszültséget a dugaszoló aljzat (konnektor) védőérintkezője és a fázis között. (Multiméterrel!) 230 V körülinek kell lennie.
Mérj feszültséget a gép háza és a fázis között multiméterrel, itt is 230 V körüli a jó.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!