A SPAR, Tesco, Auchan kasszáknál van az a izé, ami csipog
ha valaki lopni akar, az milyen dolgoknál csipog, jelez?
Olyanoknál, amire ráteszik. Nekem sajtnál jelzett be egyszer (előszeretettel raknak bele, meg pl pultnál vásárolt kolbászra). Nem tudom, mennyire megszégyenítő ez, aki rendszeresen jár vásárolni, előbb-utóbb belefut, úgyhogy jó eséllyel tudják, mi a helyzet (az pedig, hogy egyedül hagyod el a helyszínt, "kívülálló" számára is egyértelművé teheti a helyzetet).
2014. júl. 27. 00:08
2/12 A kérdező kommentje:
De ez vonalkódnál is csipog vagy csak olyan "lopásgátlónál" ? Mivel én most jártam ezen a helyen 2.-ára,így nekem ciki hogy ezt gondoljk egy középfelnőtt nőről..
Maga a vonalkód egy nyomtatott minta, azt nem képes detektálni a kapu. Valószínűleg ilyen vastagabb műanyag "vonalkód" (áruvédelmi címke) volt a terméken, amit pedig detektál a kapu, amennyiben az eladó elfelejti deaktiválni.
2014. júl. 27. 00:23
A kulcsszó: passzív RFID - a vonalkód alatt/a terméken elrejtve van egy antennával ellátott chip.
Amikor átmész a kasszán, a kasszánál levő RFID-olvasó küld egy rádiófrekvenciás jelet, ami feléleszti ezt a chipet.
Ez a chip válaszjelet küld, amit az RFID-olvasó érzékel.
[link]
2014. júl. 27. 00:49
5/12 A kérdező kommentje:
ÉS miért van az ha egy vonalkód eltépődött megkarcolódott akkor már nem jelez? Egy barátnőm így járt egy fogkrémnál!
Mert a vonalkód alatt volt ez a chip meg az antenna.
Mivel az RFID-cuccnak az antennája egy vékony tekercs/szál, a vonalkód megsérülésekor megsérülhet az antenna is.
2014. júl. 27. 01:02
Vagyis ha valaki lopni akar szakítsa el a vonalkódot és nem fog csipogni?
2014. júl. 27. 01:58
" Vagyis ha valaki lopni akar szakítsa el a vonalkódot és nem fog csipogni?"
Pár probléma azért adódhat
1. Nemcsak a vonalkód alatt lehet RFID-chip.
2. Nem biztos, hogy az RFID antennáját sikerül átvágni
3. Mi van, ha az RFID chip válaszmentessége indítja be a riasztást
4. A hiperkmarketekben kamera is van - úgy is ki lehet szűrni a lopást
2014. júl. 27. 10:29
De ha eleve egy pengével megyek be a boltba és a kezembe veszem a kiszemelt árut (a penge már a markomban van és nem vágja szét a kezem mert abba a kis papírkába van amibe szokott lenni) és csak úgy sunyin elvágom a pengével a kódot azt nem látja a kamera, csak ha nagyon nagyon néznek.
2014. júl. 27. 19:21
Viszont a viselkedésed árulkodó lehet: például a kamerafelvételen látszik, hogy megállsz egy polc előtt leemelsz egy árut, amit láthatólag nem teszel vissza, és a kasszán való áthaladáskor nem jelenik meg a kifizetett termékek között.
2014. júl. 27. 20:57
Kapcsolódó kérdések: