Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Kb 30 éves Videoton hangfalnak...

Kb 30 éves Videoton hangfalnak lehet baja?

Figyelt kérdés
Holnap megyek nagymamámhoz,és szeretnék majd zenét hallgatni. Neki van otthon 2 db Videoton dc 2050-es hangfala. Még nagyon anno vette nagypapám,csak ő használta,mamám nem,de sajnos nagypapám már meghalt,ezért nem tudom,szól e az a hangfal. Mivel mamám erősítője 100%,hogy rossz,azt tudom,ezért levinném a saját sztereo erősítőm hozzá. A kérdés az lenne,hogy vajon egyben van az még? Mármint tudom mitől romolhat el egy ilyen kaliberű hangfal( túlvezérléstől,ha leég a tekercs,ha valaki belerúg,ha leszakad a tekercs,ilyenek) de tudom,hogy nem lett belerúgva,és tudtommal torzításba hajtva sem volt . Szerintetek lehet baja,vagy még mindig szól? ( kb 15 éve nem szólt,tehát a Bass reflex nyílás biztosan egy merő pókháló és por,de szerintetek lehet más baja?)

2014. júl. 22. 17:40
 1/4 Elek Tamás válasza:
Több meghibásodás forma is lehetséges az általad felsoroltakon kívül. Nyugodtan próbáld ki, hogy szól, én a helyedben azért nem veretném neki. Először is nézd meg a hangfalak teljesítményét, illetve az általad vitt erősítő teljesítményét, nehogy kiüsd a hangszórókat, a hangerővel óvatosan bánjál. Másodszor pedig ellenőrizd milyen állapotban van külsőleg, esetleg poros, párás, ha papír, akkor nézd meg nincs-e megázva. Ha szereted a barkácsolást vagy szétszedni-összerakni dolgokat, akkor ajánlanám, hogy szét is szedheted egy két betekintés és megláthatod a régi kor technológiáját, esetleg fel is mérheted a hangváltó éppségét. Én már találkoztam több 10-20 éves hanfallal is, alul ki voltak lyukadva, egér járta kis hangfalak is voltak, csupán újra kellett kábelezni, és csodaszépen muzsikált :-)
2014. júl. 22. 17:53
 2/4 anonim ***** válasza:

Ha látszólag rendben van, nem ázott, nem járta egér, akkor még a mélyhangszóró peremét nézd meg. A hosszú idő alatt elérik, törik, hullik. Ha kicsit megnyomogatod, és ilyen, akkor újra kell peremezni, addig nem lehet hallgatni.

Arra készülj fel, hogy DIN hangfalcsatlakozó van rajta,

[link]

Ami újabb gépekkel nem épp kompatibilis.

2014. júl. 23. 09:50
 3/4 A kérdező kommentje:
Din csatlakozó a hangfalon? Tudtommal a legrégebbi videotonoknak is már + - sorkapcsos megoldása volt. Amit tudok a hangfalról az az,hogy BIZTOSAn nem ázott,mivel házban van,egér nem járta,mivel nincs a házban,pára nincs. Az egyedül gyilkos a por,de az első porvédő rajta van:) A mélyhangszóró peremére kíváncsi leszek,mert ugye a műanyak érik:/ mondjuk ezenkél ha jól tudom akkor valamilyen kezelt gumival van megcsinálva tehát nem érhet el,nagyon remélem:/
2014. júl. 23. 11:58
 4/4 anonim ***** válasza:

Ez zárt hangdoboz, tehát a reflexnyíláson nem lesz pókháló! :) "A mélyhangszóró peremére kíváncsi leszek,mert ugye a műanyak érik:/"

-Na igen, igazad van. Annyiban kijavítanám, hogy szivacs és nem érik, hanem elporlad. :)

"mondjuk ezenkél ha jól tudom akkor valamilyen kezelt gumival van megcsinálva tehát nem érhet el,nagyon remélem:/"

-Reméljük. Reális esély van rá, hogy elöregedett a széle a mélysugárzónak, ez esetben ne hallgasd nagyobb hangerővel semmiképpen, max. próbáld ki. Ha elöregedett a mély széle, nehogy vegyél másikat (mert jós eséllyel valami vackot vennél, vagy olyat, ami nem is illik pont bele és még drágább is lenne), könnyen javítható és nem túl drága téma, érdemes újraperemezni.

2014. júl. 23. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!