Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Van 2x350wattos 4ohm-os...

GyőriMiklós kérdése:

Van 2x350wattos 4ohm-os hangfalam és még szeretnék hozzá venni egy 500-600wattos subit és ehhez nekem hány wattos autó erősítő kellene? Persze nem autóban, hanem otthon házban szeretném használlni, és nem kihasznállni a max. Teljesítményt

Figyelt kérdés

2014. júl. 1. 19:46
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Te csak. egy 2.1-et akarsz építeni. Ehhez kell egy erő a két topnak, egy erő a subnak.

Egyetlen 2 csatornás erősítőről max. monoban tudod hajtani a cuccot, ami elég tré már így 2014-ben.

2400 wattos végfokok, a használt piacon 120 eft-nál kezdődnek, újonnan negyed milliótól. És kell nekik egy ~3,5 kilowattos betáp. Nem gyerekjáték.

Amúgy hangosítás technikában az RMS terhelhetőség 2-4xesével hajtják a hangszórókat, hogy ki tudják használni a teljes dinamika tartományt. Egy 500 wattos szórót nyugodtan lehet hajkurászni 1-2kilowattos végfokkal, teljes kivezérlésen. A lengőmotor nagyon szívós, túlterhelést bírja. Legnagyobb ellensége a torz, vagy tiszta DC jel.

Sokkal könnyebb megsütni egy 500 wattos szórót egy torzításba hajtott 100 wattos erősítővel, mint egy tiszta jelet generáló 2ezer wattossal.

2014. júl. 3. 10:47
 12/16 anonim ***** válasza:

Az meg hogy egy 2,4 kilowattos végfok hol ad le 500 wattot, nem ilyen egyszerű. Nem wattban, hanem decibelben vannak általában feltüntetve az értékek az erősítőkön. A 0 decibel a teljes kivezérlés. A -3 decibel az 50%. A -6 decibel (amit fele hangerőnek hallasz) 25%. -9 decibel 12,5%. -12 decibel az 7,25%, ami töredéke a max. kakaónak.

Az emberi fül nem lineárisan érzékeli a hangerő növekedést a decibelben megadott értékhez képest, valamint a decibelben megadott hangerő növekedés sem egyenesen arányos a teljesítmény növekedéssel. Plusz ehhez hozzájön a hangerő szabályozó rendszer "átvitele". Nem tudod megmondani látatlanban hogy mikor fog 500 wattot leadni a gép, kivéve ha decibelben fel van tüntetve az érték, van valami visszajelzés.

2014. júl. 3. 10:52
 13/16 A kérdező kommentje:
[link] ezt ha megvenném :D
2014. júl. 3. 15:37
 14/16 anonim ***** válasza:
a 12-es választ én sem tudtam ennyire részletesen,köszönet is érte:) Viszont a 11-essel szembeszállnék,mivel az egyik hangtecnikában,ahol voltam csatornánkénti fél kilowattos erősítővel hajtottunk meg 2 db 250 watt terhelhetőségű szórót.Fél hangerőnél nem lehetett feljebb csavani a hangerőt,mert az erősítő kivezérlésre bírta volna,de a hangfal nem. egyszerűen az RMS terhelhetőség 2x-esével erősen túlvezéreltük,az amúgy koncertre gyártott hangfalat. Szóval szerintem egy 500-600 wattos subhoz 800 wattnál nagyobb erősítőt fölösleges venni,arról nem is beszélve,hogy ha a passzív sub és a végfok közé nem rak aktív hangváltót,akkor a magas frekvenciákat halkan fogja megszólaltatni,ami nem feltétlenül kedvez a szórónak.
2014. júl. 4. 01:20
 15/16 anonim ***** válasza:

Kérdező, amit linkeltél egy 4x90 wattos autós erősítő. Köze nincs egy 2400 wattos monoblockhoz... Az árban is 10x ennyibe kerül.

Utolsó, ha az adott szórót abban a sávban használod, amire ki van találva, tiszta forrásról, és jó minőségű a hangszóró, 2xRMS terhelhetőségen nem szabad neki torzítani. Vagy bóvli volt a szóró, vagy ráengedtél olyan tartományt is, amit már nem bír el max. kivezérlésen.

2014. júl. 4. 09:46
 16/16 A kérdező kommentje:
Aha értem :) Köszi,és ha ezt venném meg ? [link] mert én túl drágát meg újjat nem akarok venni...nem tudnám kihasznállni :/ :)
2014. júl. 4. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!