Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Csinaltam egy tesla-tekercset...

Csinaltam egy tesla-tekercset amihez eleg nehezen szereztunk kondenzatort (5db bol lehetett osszehozni es a szaggatonal is szikrazik miert szikrazik ott is? Es kb.1cm es szikrak vannak?!

Figyelt kérdés

Ezt csinaltam meg: [link]

Aki ert hozza privatba tudok az enyemrol pontos kepet mutatni!!!

2014. ápr. 25. 16:53
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

Ez egy ön, és közveszélyes szerkezet, érintésvédelmi katasztrófa.

Az áramkör nagy része galvanikus kapcsolatban van a hálózattal, életveszélyes!

Egyébként természetes, hogy szikrázik a megszakító. Ha a hálózati periódust úgy kapja el, hogy éppen 150 - 325 voltot szakít meg több ezer voltos feszültség-tüske indukálódik.

2014. ápr. 27. 22:00
 2/8 A kérdező kommentje:
Es mit lehet csinalni hogy nagyobb szikrak lwgyenek mert ennel nagyobbnak kene legyen?!
2014. ápr. 28. 11:47
 3/8 anonim ***** válasza:
0%

Kísérletezni jó, de túlélni még jobb. ELŐSZÖR is szerezz, vagy tekercselj egy elválasztó trafót.

Másodszor:

Én azt ellenőrizném, hogy a tesla-trafó két köre rezonanciában van-e egymással. A kondenzátor, és a primer tekercs az egyik kör. A szekunder tekercs és fémgömb a másik rezgőkör. A kis fémgömb a felületén töltést tárol, így kondenzátorként viselkedik.

Szükséged lesz egy GDO-ra ( rezonancia mérő ). Kérj kölcsön, vagy építs egyet!

Műszer nélkül, a primer tekercs állítgatásával, stb. is szerencséd lehet. De ez nagyon rögös út.

2014. ápr. 29. 20:37
 4/8 A kérdező kommentje:
Hat ovatosan csinalom! A szikraba meg siman beletudok nxulni (2cm-es) koszonom a valaszokat es azt hogy tudom megnezni hogy rezonanciaba vannak-e?
2014. máj. 1. 23:36
 5/8 A kérdező kommentje:
Az elvalaszto trafo minek kell ra es hova?
2014. máj. 1. 23:38
 6/8 A kérdező kommentje:
Mar tudom mire valo :) ne ussin agyon az aram
2014. máj. 1. 23:45
 7/8 anonim ***** válasza:
0%

Míg el nem felejtem, a tesla-tekercs veszélyes állat. Faraday kalitkában tanácsos tartani. Komolyan zavarja a környéken a tv, rádió vételt, és ebből nagy balhé, kemény bírság is lehet.

Talán elsőre próbálkozz számítással. Egy kis segítség:

[link]

Ezekkel a segédprogramokkal kiszámíthatod mindkét rezgőkör frekvenciáját.

Megjegyzem, hogy a szekunder körben az oszlop tetején lévő gömb a kondenzátor.

Kapacitása a gömb sugarától függ, 1 cm ~ 1,11 pF (piko Farad)

A valódi frekvencia a számított értéktől eltérhet, mert a kondenzátorok értéke jelentősen eltérhet a névlegestől, másrészt egy hosszú tekercsnek jelentős szórt kapacitása szokott lenni.

Bizonyára sok kérdésedre lelsz itt választ:

[link]

2014. máj. 3. 00:33
 8/8 Babuci222 válasza:
A megszakítónál nyilvánvaló a szikrázás.Egy megfelelő értékű kondival át kell hidalni. Mehet 1MF felfelé, és bírja keletkezett feszültséget,kísérletezz! Én 1MF-dost használok. Légy elővigyázatos, mert a nagyon magas feszültség már több cm-ről átüthet a kezedre. De mivel magas a frekvenciája kevésbé veszélyes, mint a 230V hálózati áram. A magasfeszültség előállítására használj transzformátorból vett alacsony feszültséget. Műkődés közben ne nyúlkálj a drótok közé, nagy figyelem és akkor nem történik semmi. 1cm -es szikrához nem kell semmiféle kalitka úgy sem tudsz több méteres szikrákat előállítani.
2014. dec. 9. 19:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!