Csinaltam egy tesla-tekercset amihez eleg nehezen szereztunk kondenzatort (5db bol lehetett osszehozni es a szaggatonal is szikrazik miert szikrazik ott is? Es kb.1cm es szikrak vannak?!
Ezt csinaltam meg: [link]
Aki ert hozza privatba tudok az enyemrol pontos kepet mutatni!!!
Ez egy ön, és közveszélyes szerkezet, érintésvédelmi katasztrófa.
Az áramkör nagy része galvanikus kapcsolatban van a hálózattal, életveszélyes!
Egyébként természetes, hogy szikrázik a megszakító. Ha a hálózati periódust úgy kapja el, hogy éppen 150 - 325 voltot szakít meg több ezer voltos feszültség-tüske indukálódik.
Kísérletezni jó, de túlélni még jobb. ELŐSZÖR is szerezz, vagy tekercselj egy elválasztó trafót.
Másodszor:
Én azt ellenőrizném, hogy a tesla-trafó két köre rezonanciában van-e egymással. A kondenzátor, és a primer tekercs az egyik kör. A szekunder tekercs és fémgömb a másik rezgőkör. A kis fémgömb a felületén töltést tárol, így kondenzátorként viselkedik.
Szükséged lesz egy GDO-ra ( rezonancia mérő ). Kérj kölcsön, vagy építs egyet!
Műszer nélkül, a primer tekercs állítgatásával, stb. is szerencséd lehet. De ez nagyon rögös út.
Míg el nem felejtem, a tesla-tekercs veszélyes állat. Faraday kalitkában tanácsos tartani. Komolyan zavarja a környéken a tv, rádió vételt, és ebből nagy balhé, kemény bírság is lehet.
Talán elsőre próbálkozz számítással. Egy kis segítség:
Ezekkel a segédprogramokkal kiszámíthatod mindkét rezgőkör frekvenciáját.
Megjegyzem, hogy a szekunder körben az oszlop tetején lévő gömb a kondenzátor.
Kapacitása a gömb sugarától függ, 1 cm ~ 1,11 pF (piko Farad)
A valódi frekvencia a számított értéktől eltérhet, mert a kondenzátorok értéke jelentősen eltérhet a névlegestől, másrészt egy hosszú tekercsnek jelentős szórt kapacitása szokott lenni.
Bizonyára sok kérdésedre lelsz itt választ:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!