Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen az egyenáramon üzemelő...

Milyen az egyenáramon üzemelő kondenzátor és mi az értelme?

Figyelt kérdés

Tankönyv írja:

A fényforrások gáztöltésű csövek, melyekben begyújtás után hatalmas áram alakulna ki. Ezt a hatalmas áramot egy induktivitással korlátozzák, mert az ezen áthaladó áram nem okoz hőveszteséget. Éppen emiatt viszont fáziseltérés keletkezik, amelyet a világító rendszerre kapcsolt kondenzátorral szüntetünk meg. Csak olyan kondenzátor használható, amely váltakozó feszültségen is üzemeltethető!

Ez az utolsó mondat zavart meg. Én azt hittem a kondenzátor eleve egy váltakozó áramkörbe való alkatrész és egyenáramon (mivel ott a frekvencia nulla, így a reaktanciája végtelen) szakadás. A mondat viszont kihangsúlyozza, hogy váltakozó áramon üzemeltethető kondenzátor legyen a fázisjavító.

Akkor milyen az egyenáramon üzemelő kondenzátor és mi az értelme?

2014. márc. 23. 17:03
 1/7 anonim ***** válasza:
Egyenirányított áram szűrésére is kondenzátort alkalmazunk. Lehet, a tankönyved hálózati feszt kibíró kondenzátort értett. A tankönyv nem szentírás...
2014. márc. 23. 17:08
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Kondenzátor van csak egyenáramon használható, megkülönböztetett és meg nem cserélhető pólusokkal (polaritással) és van bipoláris, ahol nincs ez a megkülönböztetés.

A csak egyenáramú pl. az elektrolit kondenzátor, kis méretek mellett nagy kapacitás érhető el, a váltakozóáramú más technológiával készül jóval nagyobb méretek (azonos kapacitás) mellett.

2014. márc. 23. 17:16
 3/7 A kérdező kommentje:

Értem. Valóban olvastam rezgőkörökről is, ahol a szűrés/kiválasztást írták. Tehát alapvetően erre szolgál pl rádióknál.

De közben eszembe jutott, hogy a fényképezőgépben is van kondenzátor a vaku miatt, egyszer ki is sült rajtam.

A számítógép alaplapján is van kondenzátor. Bele sem gondoltam még eddig. Akkor azok hogy működnek, ha a könyv arra tanít, hogy a kondenzátor egyenáramon szakadás. Azok miért nem szakadások?

2014. márc. 23. 17:56
 4/7 anonim ***** válasza:

Úgy gondolj rájuk, mint pici, gyorsan tölthető kisüthető akkumulátorokra.

[link]

Sokféleképpen ki lehet ezt használni.

És ahogy írták is, az egyenáramú kondenzátorok (elektrolit kondenzátorok) egyszerűen kisziszegnek, vagy felrobbannak váltakozóáramon, vagy fordítva bekötve.

https://www.youtube.com/watch?v=3b7mjukhTyQ

Ezért kell mindig odafigyelni a jelölésükre, és ha bizonytalan, akkor inkább hagyni a fenébe. És természetesen az egyenáramra tervezett kondenzátorokat csak egyenáramon használni.

[link]

Itt egy wikis cikk is.

2014. márc. 23. 19:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

"kondenzátor egyenáramon szakadás"

Ha rákötöm egy állandó feszültségű áramforrásra, akkor onnan egyre csökkenő áramot felvéve (ekkor még nem szakadás persze) feltöltődik, ezt követően már áram nem folyik, ebből a szempontból szakadásnak tekinthető, de van benne tárolt töltés!

Ha lecsökken az őt töltő áramkör feszültsége, akkor ezt a töltést le tudja adni (ekkor az egyenírányított szinusz hullámu váltakozóáram pillanatnyi feszültsége kisebb) a terhelés felé, azaz a váltakozóáram éppen 0 átmenetnél tart, mégis a fogyasztó a kondenzátorból, annak kisülése árán persze, de tápfeszültségen marad, működik.

2014. márc. 23. 19:52
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Csak annyi a trükk, hogy ne elektrolit kondi legyen, mert az váltóáram esetén az egyik félhullámban rövidzárként viselkedik.
2014. márc. 23. 20:40
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2014. márc. 23. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!