Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha a kondit bekötöm párhuzamos...

Ha a kondit bekötöm párhuzamosan, azzal nem pont egy zárlatot csinálok?

Figyelt kérdés

mert ezt csináltam, de forró lett az egész, és mellesleg nem is jött ki mérhető fesz, úgyhogy nekem gyanús. a kondit nem esetleg csakis a pozitívba kell sorosan kötni?

Ha így van, akkor viszont melyik irányba nézzen a neg. szála? a táp vagy a fogyasztó?

2014. márc. 3. 15:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Több segítséget kapnál ha elmondanád hogy milyen konkrét kapcsolásról van szó és mire használnád a kondenzátort. Polarizált kondenzátor bekötése nem mindegy, de nem minden kondenzátor polarizált. Pl kermámia szűrőkondenzátort általában a "fogyasztóval" sorosan is beköthetnek.
2014. márc. 3. 15:32
 2/11 A kérdező kommentje:

jó, akkor részletesebben: egy URH rádió tápjáról van szó, mert nagyon bezúg neki a hálózati zaj.

És erre megoldásként: táptól kapja a 12 V-ot, és közbeiktattam eddig párhuzamosan egy 100 nanos kondit (nem kerámia, csak sima), de valami gond volt úgy, tűz forró lett, na és most szétszedtem, és csak a pozitív szálba beiktattam sorosan ezt a 100 nanos kondit, a táp felől a +, és elé téve még egy 1 kohmos ellenállás szintén sorba, csak a pozitívba. állítólag ennek ki kéne szűrnie a zajt.

Hát erről van szó pontosan, de még az se tiszta előttem, hogy akkor a negatívot hagyni kell érintetlenül, és csakis a + ba kössem sorba az ellenállást és a kondit? Így már jó ? (sajnos egyelőre nem tudom, hogy búg-e még, mert nem akarom rákötni, amíg vannak kétségek, nehogy zárlatos legyen ...)

2014. márc. 3. 16:07
 3/11 fúróferkó ***** válasza:

Ha sorosan kötöd a kondit akkor azon hogy fog "átmenni"az egyenáram?Leginkább sehogy sem.

Párhuzamosan kell kötni ,de azért előtte egy ohm mérővel mérj rá ,mert ha zárlatos akkor bizony forró lesz ha egy bizonyos nagyságú feszültséget adsz rá.

2014. márc. 3. 16:31
 4/11 A kérdező kommentje:

nem zárlatos na meg már a harmadikat kötöm be ...

az a helyzet h tehát 13,5 V-os a táp, és ebbe kötöttem párhuzamosan a kondit (és az ellenállást a poz szálba), polaritásra figyelve persze, és a végén csak 1,4 V jött ki, plusz tűzforró lett minden 2 sec alatt, azaz nagyon nem oké valami.

2014. márc. 3. 17:26
 5/11 A kérdező kommentje:
most néztem egy bekötési rajzot a neten, és azon is csak a pozitív szálba van kötve minden sorosan, csak azt nem tudom, hogy a kondi +/- hogyan :(
2014. márc. 3. 17:59
 6/11 anonim ***** válasza:

Ne akarj te rádiózni...

alapvető fogalmi zavaraid vannak.

Minek kell soros ellenállás??? Az melegszik neked mint az állat.

Kell egy jó, stabilizált táp, és esetleg egy-egy soros fojtó a táp mindkét ágába (egyenáramulag nulla ohm körüli ellenállású pár menetes tekercsre gondolok), és utána egy kerámia párszáz nano, ennyi.

Ha jó a tép, amúgy sem jöhet brumm belőle.

2014. márc. 3. 18:46
 7/11 A kérdező kommentje:

pedig sajna jön :(

én is jobban örülnék ha jó lenne, de sajnos nagyon búg. és mi a baj a rádióval? most akkor ezek szerint te mindkét szálába tennél kondit? hmmmm érdekes

2014. márc. 3. 20:17
 8/11 A kérdező kommentje:

csak soros lehet, és az éppen nem melegszik.

viszont azt én se értem, miért nem képesek a tápokba is eleve gyárilag tenni kondit, hogy ne búgjon ...

2014. márc. 3. 20:24
 9/11 SimkoL ***** válasza:
Először is tegyél rá párhuzamosan, polaritáshelyesen ! egy 1000-2200 mikroFarados, rádió reljesítményétől függően, legalább 16 Voltos kondit. Ez már lényegesen javítani fog a brummon. Sorosan a pozitív ágba egy pár menetes tekercset. Ha ezek után is zajos akkor jöhetnek párhuzamosan ! a pár nanos kondik, ezzel kisérletezzgess :)
2014. márc. 3. 21:04
 10/11 A kérdező kommentje:
oké, hát én erről leteszek ... sokadszor megcsinálom, de ha sorosan kötöm akkor marad a brumm, ha meg párhuzamosan (polaritáshelyesen!), akkor zárlat lesz és kimegy a bizti. úgyhogy elfogyott az ötlet, valami nagyon nem oké itt, de még mindig kitartok amellett, hogy én eddig más eszközökben is csak a pozitív szálban láttam zavarszűrőt, kondit, ellenállást, egyebet.
2014. márc. 5. 07:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!