Milyen töltővel töltsem ezt? 10 x 1,2 V-os ceruzaaksik sorba kötve?
Van egy eszközöm, amihez 12-16 V közti fesz. kell, és én ehhez sorba kötöttem 10 db ceruzaaksit, ami ugye töltetlenül 12 V, töltve lehet 14,5 V is, na de az a kérdésem, hogy mivel tudom én ezt tölteni?
Autós töltő gondolom nem jó, mert az 12V-ra van.
Ha rá kötök bármilyen tápot, ami 16 V-os, azzal tölthetem? (van pl régi 16 V-os laptop tápom, kapcsolóüzemű)
NiMH akkutöltővel. Ami egyrészt állandó árammal tölt, másrészt cellaszámtól függeltenül a töltés végén bekövetkező deltaU feszültségesést figyeli, és akkor kapcsolja ki a töltést.
A töltés végén a korábbiakhoz képest egy kicsit gyorsabban emelkedik a feszültség, majd elkezd csökkenni változatlan töltőáram mellett. Ennéla csökkenésnél kell lekapcsolni a töltést.
Másrészt az ilyen töltők kisütni is tudnak, nem árt az ilyen pakkot kisütni feltöltés előtt, hosszabb élettartamú lesz. Bár a sorbakötés mikéntjáről nem írtál, ha forrasztottad, akkor nem jósolok nagy jövőt nekik, a forrasztási hőmérséklet már rongálja a cellák belsejét, ezért szokták ponthegeszteni.
igen, forrasztottam. na de oké amit írsz, csak hány V-os legyen?
mert speckó NiMH töltőt nem kapok pont 16V-osat sztem ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!