Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Li-ion akku esetén azt mondják...

Li-ion akku esetén azt mondják, hogy az élettartam szempontjából fontos, hogy első néhány alkalommal tökig feltöltsük és lemerítsük. Hogyan kell ezt pontosan értelmezni?

Figyelt kérdés
Az élettartam itt azt jelenti, hogy milyen sokáig bírja feltöltés után, vagy hogy hányszor lehet feltölteni élete során, illetve mindkettőt? Másik kérdés: amikor a boltból megveszem 0% kéne legyen a feltöltöttsége, illetve minimális? Ha 50%-ra föl van töltve, akkor az azt jelenti, hogy átvertek, és nem lesz már tökéletes, mert félig feltöltötték, vagy kitudja?
2009. dec. 9. 13:01
 1/10 anonim ***** válasza:
51%
nem vertek at
2009. dec. 9. 13:13
 2/10 anonim ***** válasza:
5%

A feltöltések számát és a teljes kapacitást, (tehát hogy egy töltéssel mennyi ideig bírja) is befolyásolja.

Az hogy vásárláskor mennyi töltöttséget mutat a készülék nem jelent semmit. Attól függ, hogy a gyártás óta mennyi idő telt el.

Nekem 6 éve működik a NOKIA az eredeti aksival, én mindig fullra feltöltöm (6-8 óra töltés) és teljesen lemerítem.

2009. dec. 9. 13:14
 3/10 issti ***** válasza:
33%
Új akkut meg kell formázni. Ez azt jelenti hogy az első 2-3 töltés legalább 10-16 óráig tartson, és addig hagyni a készüléken, amíg magától kikapcsol, vagy folyamatosan jelzi, hogy alacsony az akku töltöttsége. Tovább bírja egy feltöltéssel formázás után. A Li-ion akksi már nem olyan érzékeny mint a régebbiek, nincs memória effektusa, tehát nem kell a későbbiekben megvárni amíg lemerül, nyugodtan rá lehet tölteni. Ha azonban többet van töltőn, mint nem, akkor azért érdemes néha újra formázni.
2009. dec. 9. 13:24
 4/10 anonim válasza:
49%
ez nem igy van,idaig mindenki teved.a LION aksik(nekem is az van)tejesen mindegy mikor es mennyit toltod.elso alkalommal is total mindegy.,(es szerintetek a gyarban hogy csinaljak a lion aksikat.mar van benne valami aram,de nincs teljesen feltoltve)
2009. dec. 9. 16:23
 5/10 A kérdező kommentje:

Na most akkor ki tudja jobban? Csak még több kérdés merült fel bennem!

- Én 100%-ig töltöttem, akkor eszerint még tovább kellett volna? Mi határozza meg? (egyébként nekem nem mobilban van hanem Pocket PC-ben és 2600 mAh)

- A formázás hány feltöltésből áll? met nekem a boltban 5-6-ot mondtak, itt meg 2-3-at mondtok! mAh-tól függ?

- A formázást később is érdemes csinálni? erről nem tudtam

- Mi van ha mindig túltöltöm, azaz mindig formázom?

- Ha megszakítom a formázás alatt a töltést és mondjuk használom 5 percet, majd visszateszem, az árt valamit neki?

- Ha a boltból 50%-kal veszem át, akkor azt nem tudhatom, hogy a gyári 50, vagy pedig használták, mire alapozod, hogy biztosan nem vertek át, a lehetősége megvan nem?

2009. dec. 10. 11:23
 6/10 issti ***** válasza:
39%
Amikor jelzi, hogy akksi feltöltve az még nem 100%, utána már csak nagyon lassan (ún. csepptöltéssel) lehet tovább tölteni. Ha sokáig nem használod, vagy állandóan töltőn van, akkor érdemes újra formázni. Az normális, hogy nem "üresen" veszed a boltban, ugyanis ha teljesen lemerülne, akkor nagyon hamar kuka, de a készülék nem tudja teljesen lemeríteni. Régi akksikkal csinálták, hogy kisütötték, de ez ma már felejtős. Egyébkén meg használd. Az akksi van érted, és nem fordítva. Inkább bírjon 5 év múlva 10 perccel kevesebbet, minthogy ne vidd most magaddal azért, mert még nincs rendesen feltöltve.
2009. dec. 11. 10:30
 7/10 anonim válasza:
14%

higgyel s csinalj amit akarsz

amatorok

2009. dec. 11. 12:35
 8/10 A kérdező kommentje:
Kedves akárki! Ide válaszokat kell írni, nem véleményeket arról, hogy ki amatőr. Egyébként vicces, mert azt sem tudod mi az az áram! Egy aksiban nincs áram, de ezt egy óvodás is tudja, te meg letolsz itt mindenkit. Amúgy meg mindent elárul, hogy az adatlapod szerint 0%-ban adsz helyes válaszokat. Légyszíves ne irogass ide, ha nem értesz hozzá! Előre is köszönöm!
2009. dec. 12. 10:03
 9/10 anonim ***** válasza:
0%
de akkor a NOKIÁK-nál miért mondják azt,hogy első három alkalommal 16 óra. a többinél meg azt mondják,hogy 12-14 óra első alkalom. és ezt az eladók mondják amikor átadják az uj készüléket. ennyi
2009. dec. 12. 18:17
 10/10 anonim válasza:
67%

# 9/10 Időpont 2009-12-12 18:17

Azért, mert berögzült tévedés. Megszokásból és hozzá nem értésből adódó téves információ adás még az eladók részéről is, mert nem tájékozódnak az újdonságok, új technológiákról.

A régebbi akkuknál ezt kellett tenni. De már nem kell. A Ni-MH, Ni-Cd akkuknál voltak memória effektusok, de a Li-ionnál nincs. És a memória effektusra leginkább a Ni-Cd volt a legérzékenyebb, a Ni-MH kevésbé.

Ugyanakkor érdemes havonta vagy 20 naponta teljesen lemeríteni, míg a készülék kikapcsol. (ha notebook érdemes beállítani az energia gazdálkodásba, hogy hány százalékon kapcsoljon -javasolt 10%, hogy a rendszer le tudja menteni a munkákat vagy magasabb értékre beállítani- ki a gép, és utána csak a biosból várni míg kimeríti az akkut, teljes kikapcsolásig, így az op. rendszer indító területe és egyéb fájlok sem sérülnek meg ekkor, ha így kikapcsol "áram" megszűnéssel.)

Mivel a li-ion akkumulátornak nincs memória effektusa vagyis nem jegyzi meg meddig volt lemerülve "és csak addig meríthető" ezért az összes töltés leírás itt ami korábbi írás hülyeség a li-ion akkukra vonatkozóan.

Az akkumulátorába beépített elektronika védi a túltöltéstől és túlmerítéstől, tehát nem lehet csepptöltés sem, ami maximálisra ölti ezért nem lehet formázni sem.

A notebook-okak való töltés az a feltöltött 100% után nem tölt tovább, mert az akkuban lévő elektronika letilt.

Li-oin akkuknál nincs csepptöltés!!!

Ha meghibásodna az elekrtonikai védelem, és a meghatározott feszültségű értéken túltöltene, akkor felforrósodna!!!

2015. jan. 17. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!