Milyen fényképezőgéppel, illetve milyen fényképezőgép-beállítással lehet templom belső terét jól fotózni?
"Jól fotózni" -ez vajon mit jelent? Ha én tudnám, sokkal jobb fotós lehetnék, mint most. :D
Kell hozzá egy jó nagylátószögű objektív, ami nem torzít nagyon a széleken sem. Kell egy kis zajú képérzékelő lapka, aminek ráadásul nagy az átfogása fényerőben, mert ott vannak a világos ablakok, amin jön befele a fény az egyébként sötét térbe. Kell egy jó állvány, és ha szabad mesterséges fényt használni, akkor az is. (Szépen szórt, nem csak egy olcsó nagy vaku.)
Ezen túl kell egy jó szem, és egy jó nézőpont, meg egy jó időpont is. (Sőt, leginkább ezek kellenek hozzá.)
A fenti technikai részleteket egy jó közepes D-SLR kamera már tudhatja, nem kell feltétlenül profi gép. (Pl. gyorsnak egyáltalán nem kell lennie.) Az objektív ezeken általában cserélhető, úgyhogy innen a kérdés az objektívre vonatkozik. Részleteket akarsz fotózni, vagy sokkal inkább érdekel az összkép? Mondjuk a mennyezeti freskó és az oltár, valamint a belső tér összhangja? Én ez utóbbit tartom fontosnak, így mindenképpen nagylátószöggel fotózom, ha ilyet teszek. (Szoktam.) :P
A "jól fotózni" azt jelenti, hogy nem lesz a kép sötét. Főleg a régebbi templomoknál, mert az új technikával épült szép világos belsőterű templomoknál még nem volt problémám.
Nekem egy kompakt gépem van, egy Canon PowerShot 570 IS, nincs pénzem drága cuccokat beszerezni, vagy lehet ezzel is, vagy nem próbálkozom egyelőre templomok fotózásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!