Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan működnek a mikrokontrol...

Hogyan működnek a mikrokontrollerek? (akarom mondani, hogyan programozzuk)

Figyelt kérdés
Arra lennék konkrétan kiváncsi, hogy ha teszemaszt megírok egy kódot a számítógépen, akkor azt hogyan tudom rárepíteni a mikrokontrollerre ? Most itt az újabb fajtákra gondolok, amik olyan USB-n programozhatók, mert egy ismerõsöm úgy irta le: "Rádugod USB-re azt rányomatod". De ennek mi a technológiai háttere ? melyik lábakat kell rárakni, mit hova kell kötni, aztán, milyen szoftvert kell használni, stb.

#programozás #USB #bekötés #programozó #Mikorokontroller #vezérlõ
2014. jan. 12. 16:52
 1/4 Gugu Gabor ***** válasza:

Ez csak egy példa szerintem olvasd el aztán kérdez tovább:

[link]

:)

2014. jan. 12. 17:20
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, ez szép és jó (korábban már olvastam, de csak a 2. oldalig jutottam), csak az a baj, hogy ez is olyan, ilyen mód, olyan mód így kötés úgy kötés, nem igazán értem, odáig már eljutottam Wikipédiával, meg egyébb oldalakkal, hogy AVR cuccot akarok programozni, lehetõség szerint bolti programozóval, és a célom valamelyik 8 lábas ATtiny, esetleg ATmega. De ezt hiába olvastam el, halvány elképzeléseim vannak, meg meg is van az AVRStudio, meg ilyenekde még mindig nem vagyok határozott azzal kapcsolatban, hogy most akkor hogyan repül át mondjuk egy C vagy ASM program a Mikrokontrollerre, aztán annak hogyan kellene mûködni.
2014. jan. 12. 20:59
 3/4 Gugu Gabor ***** válasza:

A fejlesztő környezetben megírod a programodat (valamilyen program nyelven amit támogat pld C), ezt befordítod, kapsz egy .hex kiterjesztésű filet, az égetőt csatlakoztatod a gépedhez, ehhez az égetőhöz csatlakoztatod a mikrokontolleredet. A programozódnak vannak kimenetei

itt pld a target jelzésű csatlakozó [link]

Itt van egy ATMEGA 8 itt látod a kimenetek párját

[link]

A megfelelő lábakat össze kötöd az programozó szoftverben betallozod a már befordított .hex filodat kiválasztod az égetőt, a mikro kontroller típusát, be kell állítani még 1-2 dolgot és hajrá. A progi feltölti a befordított fileodat a mikro kontrollerre, az már mehet is vissza az eredeti áramkörbe és lehet próbálni.

Szóval a lényeg hogy a mikro kontrolleren már nem a c fog futni hanem az annak megfelelő gépi kódra fordított hex

Ez most egy kicsit zanzásított de a logikai sorrend miatt írtam ilyen kacifántosan.

2014. jan. 16. 12:20
 4/4 A kérdező kommentje:
Oh, köszönöm :) .hex-et már nagyjából tudtam fordítani mikroPascal-lal(igaz a kimeneteket nem sikerült megoldanom atiny45-re, de rajta vagyok az ügyön :D ), szóval akkor a programozó kimeneteit rá nyomom a megfelelõ lábakra és akkor a gépen lévõ progi rá indukálja a programot, köszönöm, mostmár el tudok indulni valamerre :)
2014. jan. 16. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!