Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Amatőr rádiózáshoz ki mit ajánl?

Amatőr rádiózáshoz ki mit ajánl?

Figyelt kérdés
Szeretnék kicsit foglalkozni a dologgal nagyon megtetszett a dolog volt nálam kölcsönbe egy kisebb teljesítményű CB rádió nos hát elkezdtem vele úgymond 'játszani' és nagyon belejöttem beszélgettem ismeretlenekkel stb lekértem merre vannak jelölgettem térképen :) így hát elhatároztam szeretnék venni egy rádiót :) nem hordozhatót hanem rendeset mit ajánlotok, valamint mennyibe lenne esetleg linket is szívesen fogadok, üdv nektek

2014. jan. 3. 14:04
 1/4 anonim ***** válasza:

A dolog picit bonyolultabb, mert:

Van rövidhullám, ahhoz engedély, 3,5-7-17-21-28MHz klasszikus sávokkal, és van URH 144, 432 és 1230MHz meg feljebb, ahhoz engedély..

És akkor vannak készülékek CW, SSB ( usb-lsb), AM (nem használatos) és FM üzemmódokkal. És akkor vannak még a digitális üzemmódok, jellemzően számítógéppel..

Ezek mind más készüléket takarnak "képességeiben", persze van összsáv-összüzemmód jellemzően azért rövidhullámra ill. URH-ra.

2014. jan. 3. 14:13
 2/4 A kérdező kommentje:
hűha bonyolultnak hangzik :) ahogy látom jártas vagy ebben :) tehát mit ajánlasz ?
2014. jan. 3. 14:59
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha tudnám mihez, ajánlanék...

Írtam egy csomót, abból talán választani kéne.

2014. jan. 3. 15:12
 4/4 anonim ***** válasza:

Indulásnak URH-A engedély (mert azt nem mondtam, hogy azokon frekvenciákon megszólalni vizsga és engedélyköteles), és egy FM üzemű, akár kézi rádió, ca 3-5W teljesítménnyel. Kell egy jó antenna (az mindenhez kell!) és használható direkt összeköttetésre, ca. 30-50km távolsággal, átjátszokkal egész MO.

Jobb terejedési időszakban (magas napfolttevékenység, ködös idő, északi fény aktivitás) több 100 km is áthidalható.

Egy ilyen kézirádió indulásnak ca. 15000 Ft.

Ez volt az FM üzem, SSB-re már "jobb" készülék kell, pl. FT290, használtan 35e felett már kapható. 20-25 áéve sok került a rádióklubokba, nekem is van, máshonnan.

Rövidhullám: itt csak SSB (egyoldalas beszéd) és CW (morse) üzemmód használatos, 5 klasszikus sáv van, itt már távolsági az összeköttetés, de ez sáv és napszak függő. Más kontinenst elérni nem probléma, de nem akármikor. Régi csöves készülék: FT250.. Nézz utána mik ezek, aztán vannak modernek, Yaesu, Kenwood, Sommerkamp, Alinco, Standard stb. gyártóval.

2014. jan. 3. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!