Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért bizsereg a fém 220-as...

Miért bizsereg a fém 220-as lámbabúra áram alatt és miért nem ha kihúzom az áramot?

Figyelt kérdés

Mert ha agyon vágna azt megérteném, mert kikerült a fázis a fémházra :-)

Ezt a jelenséget már több helyen észrevettem és nem csak a saját lakásomban.

Ha hozzárek a fémházhoz és végighúzom a kezemet rajta érzem, hogy bizsereg, de ahogy kihúzom az áramból megszűnik. A lámpa persze világit ha bekapcsolom és a biztositékot sem vágja le.

Valahogy úgy tudnám elképzelni, hogy 20-40 Volt külömbség lehet a fémház és énköztem, csak nem értem hogy hogy.

Valami villamossági szakember elmagyarázhatná ezt nekem :-) köszi

2013. nov. 28. 09:20
 1/9 _Jessy_ ***** válasza:
Mert menne vagyon a delej. Attól, hogy nem ver agyon azonnal, még lehet. Egyébként a fémház, és közted akár millió voltos feszültség is lehet, ha nem folyik át rajtad elég áram, akkor nem ver agyon.
2013. nov. 28. 10:14
 2/9 A kérdező kommentje:

"Mert menne vagyon a delej." Köszi a szakmai észrevételt :-)

Ezt mit is jelent pontosan? Hogy szerinted a fázis mégis kikerült a házra? Az áramceruza nem mutatja, továbbá hozzáérintettem a házat a radiátorhoz és nem szikrázott és a biztositékot sem verte le. És a bizsergés is nagyon kicsi. Ha rajta tartom az ujjam akkor nem is bizsereg, de ha mozgatom, akkor olyan mintha smirgli papiron húzogatnám, szoval alig érezhető, de ott van. Mert ha kihúzom az áramot, megszűnik.

2013. nov. 28. 10:17
 3/9 TaKy99 ***** válasza:

Ami okozhatja az egy test zárlatos készülék a házban illetve lehet, hogy a védőföldelés rosszul van kiépítve (pl. közösítve van a nullával az elosztó után)

A fázisceruzát meg felejtsd el, semmire nem jó!

Mindenesetre életveszélyes a történet!

Javasolt szakember igénybevétele a probléma orvoslására.

UI: Ja, lehet még valami ami okozhatja ezt a jelenséget, ami hirtelen beugrott, az a földhurok:

[link]

2013. nov. 28. 11:13
 4/9 A kérdező kommentje:
panelban lakok, és úgy tudom, hogy ott meg kötelező közösiteni a mérőóra után a földet a nullával. De ezt is csak google-ből kerestem ki, konkrétan még nem szedtem szét a dobozt :-)
2013. nov. 28. 12:02
 5/9 anonim ***** válasza:
Kapacitív úton kerül rá a hálózati feszültség, pusztán azért mert közel van hozzá a fázis vezeték. Mivel a teljesítmény közel nulla, semmi jelentősége, pusztán arra elég, hogy a bőrünkkel érzékeljük valamelyest.
2013. nov. 28. 13:12
 6/9 TaKy99 ***** válasza:

#5 Pontosan ez a földhurok, erre gondoltam én is.

Ezzel csak az a baj, hogy nagyobb feszültség megjelenhet ily módon.

Kérdező: "ott meg kötelező közösíteni a mérőóra után a földet a nullával"

Így van, Az óra után az elosztódobozban, de utána már több közösítő pontot létrehozni szigorúan tilos.

Ellenőrizni úgy lehet, hogy az elosztódobozban megszüntetik a közös pontot és a lakás felőli oldalon a nullát és védőföldet min. 500V-os szigetelésvizsgálóval összemérik. Ha szakadást mutat a műszer a rendszer jó. ha nem, lehet keresni a közös pontot. (Majd természetesen az elosztóban a közösítést újra létrehozzák.)

Sajnos régi paneleknél, ki tudja ki-mit-hova kötött. Még az is megeshet, hogy valamelyik dugaljban a nulla és a védőföldet felcserélték, a dugaljba dugott készüléken keresztül meg záródik az áramkör...

Az ilyen eset kiszűrésére IS jó a FI relé.

Ha valakinek ilyen nincs beépítve, mindenképpen érdemes beépíteni egyet. Nem egy drága történet és életet menthet: [link]

2013. nov. 28. 15:06
 7/9 TaKy99 ***** válasza:
#5 Ja nem, mert a földhurok egy induktív jelenség, nem kapacitív. :)
2013. nov. 28. 15:13
 8/9 A kérdező kommentje:

köszi az infokat.

Mivel a kismegszakitótól a villamos hálózat fa szerkezető, ezért nem lehetne benne hurok, csak úgy, ha a konnektorba elkötöttek valamit. Tehát elég átnéznem a konnektorokat, igaz?

Mondjuk igy elsőre azért elég valószinűtlen, hogy a villanyszerelő összecserélte volna a nullát és a földet.., de azért megnézem

2013. nov. 28. 15:24
 9/9 TaKy99 ***** válasza:

Ha villanyszerelő csinálta akkor nem valószínű, de ha a kis esélyeknél tartunk akkor készüléken belül is lehet elkötés, pl egy fémházas lámpa rosszul van bekötve, stb...

A fa szerkezet nem számít, mert földhurok esetén a kör "kívülről" záródik.

Pl.: dugalj-TV-antennakábel-erősítő-dugalj, vagy dugalj, audió lejátszó-erősítő-dugalj. Azaz többszörösen földelt rendszereken keresztül.

Húzz és kapcsolj ki mindent csak a lámpát ne (antenna kábelt is!), majd nézd meg a lámpát bizsereg-e, ha igen, akkor nézd meg a lámpa bekötését illetve a villamos hálózatot. Ha nem, egyesével dugj vissza mindent. Előbb utóbb kiderül mi az oka.

2013. nov. 28. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!