Ellenállás! (? )

Figyelt kérdés

Volna két hangszóróm aminek az ellenállását kéne megváltoztassam! Van egy 8ohm-os és egy 4ohm-os. Mindkettőt 6ohm-ossá kéne "varázsolnom". :) Az eredő ellenállások számítását tudom, de mivel itt induktivitásról van szó és frekvencia is van és ilyenkor úgy tudom, hogy sima ohm törvénnyel ez nem lenne jó! Aki tud segíteni az meg is oldhatná! :)

Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. okt. 15. 18:15
 1/5 anonim ***** válasza:

Az eszköz neve, ami alkalmas a feladat végrehajtására: illesztő transzformátor, még pedig a hangfrekvenciás sávban.

Rögtön hozzáteszem, h az egyetemen tanítják ennek méretezését, de nincs ma ember M.o-n, aki ép ésszel ilyet el is készítene. Miért? Egyrészt, mert igen bonyolult a méretezése, elkészítése, másrészt mert sokkal egyszerűbb venni a meglévő erősítőhöz illeszkedő hangfalat. Ráadásul Neked 2db illesztőtrafó kellene. Egyik fel-, a másik letranszformálná a hangszóró impedanciáját. Agyament ötlet !

2013. okt. 15. 19:06
 2/5 A kérdező kommentje:
Azt hittem hogy egy picit egyszerűbb lesz! :) Amúgy köszönöm!
2013. okt. 15. 19:10
 3/5 anonim ***** válasza:

Én simán azt mondanám hogy felejtsd el.

Ha barkács módra csinálod, sose fog rendesen szólni.

De ha csak arra kell hogy a garázsba/műhelybe/pincébe zörögjön valami, akkor illesztened se kell, csak kösd rá ahogy van. Még mindig jobb lesz mintha egy elcseszett cuccot kötsz rá.

2013. okt. 15. 19:42
 4/5 anonim ***** válasza:

A kösd rá, ahogy van azért nem jó, mert ha sorbaköti 12 ohm lesz, ha párhuzamosan, akkor pedig 2.66 ohm. Első esetben alig lesz kivehető teljesítmény, a második esetben igen könnyen hazavághatja az erősítőjét. Főleg, ha nincs benne túláramvédelem. A hangfalak terhelhetőségéről és az erősítő teljesítményéről még szó sem esett. Pedig azok is kérdésesek.

Én is hagynám a fenébe és beszereznék az erősítőhöz illeszkedő hangládákat.

2013. okt. 15. 19:51
 5/5 Ujszászi Zoltán válasza:
Szeretnék segitséget kérni,hogy van egy pár Reflex R-150-es hangfalam ami 8 ohm,és egy pár 800 wattos 4 ohmos mélyládám,és ezeket egy Castone CPA 500B-vel haszmálom okoosan.Szeretném megkérdezni,hogy mit lehet csinálni hogy a végfoknak ne legyen baja.Kaptam olyan választ hogy vegyek impedancia illesztő transzformátort.Mi a véleményetek,vagy tud valaki más megoldást? Köszönöm elöre is a segitségeteket.
2014. ápr. 24. 20:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!