Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 12 Voltos,80amperórás aksira...

12 Voltos,80amperórás aksira ha invertert kötök akkor 230V-nál 900W körüli teljesítményt le tud adni?

Figyelt kérdés
2009. nov. 6. 20:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Az nagyon durva áramerősség egy olyan aksinak, még föl is robbanhat tőle. Én nem terhelném annyira, (75A).

Általában az aksik folyamatosan a kapacitásuk 1/10-ével terhelhetők.

Nem beszélve akkora áramnál az aksi belső ellenállása a kábelek és az egyéb átmeneti ellenállások már sok teljesítményt elvisznek.

De mi fogyaszt 900W-ot?

2009. nov. 6. 22:17
 2/5 anonim ***** válasza:
67%
12x80=960 -vagyis ki tudod venni az aksiból a 900 W-ot, elvileg 1 órán keresztül. Gyakorlatban rosszabb a helyzet, mivel az aksi feszültsége a kisülés során egyre csökken, emiatt az inverter egyre több áramot akar majd felvenni belőle, és emiatt hamarabb éri el az aksi feszültsége a megengedett minimumot.
2009. nov. 7. 03:01
 3/5 A kérdező kommentje:

Bocsi, lehet, hogy én tettem fel rosszul a kérdést, nem egy óra alatt akarok 900W teljesítményt levenni róla.

Tulajdonképpen egy eszközt akarok működtetni róla, hogyha elmegy az áram akkor arról menjen.Ez az eszköz kb. 100W-os és egy óránál többet nem menne áramszünet alatt...(mágneskapcsolóval szeretném megoldani)

Igazából egy kocsiból kiszedett "rossz" aksi, de attól még ennek gondolom megfelel.

2009. nov. 7. 11:20
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Jó volt a kérdésed. Az egy órát én kevertem bele, mivel a 80 amperórás akkumlátor azt jelenti, hogy 80 A-t ad le 1 órán keresztül. De persze leadhat többet is, csak arányosan rövidebb ideig. Például 160A fél óra, vagy 40A 2 óra.

A 900W meg azt jelenti, hogy az akkuból 75A-t veszel ki és 12V a feszültség. A 900W akkor is kilencszáz, ha csak rövid ideig kapcsolod be, mert a teljesítmény nem függ az időtől, az csak egy képesség munkavégzésre. Az amperóra kapacitás meg azt jelenti, hogy mennyi munkát tud elvégezni az aksi. Ha például ha az akkut 160 A-rel terheled, akkor 12x160 =1920W teljesítményt ad le, és ezt elvileg fél óráig képes tenni. Ha viszont 40A-rel terheled, akkor 12x40=480W-ot fog leadni 2 órán keresztül.

A munka ( a teljesítmény és idő szorzata )mindkét esetben ugyanannyi: 480x2=1920x0.5

Ezenkívül a konvertered 900W-ja nem azt jelenti, hogy 900W-ot vesz fel, hanem azt, hogy ez a legnagyobb terhelhetősége. Az is lehet, hogy a konverterre kapcsolt fogyasztó kevesebbet kér, ilyenkor a konverter is kevesebb teljesítményt kér az akkutól, és az egész tovább működik, mert az akku tovább bírja.

2009. nov. 14. 14:33
 5/5 PéterPálka ***** válasza:

Az nem derült ki a kérdésből, hogy az inverter tudja-e a 900W-ot !

Ha nem tudja, akkor túlterhelésre le fog oldani.

De mint később megtudtuk, nem is kell a 900W, elég a 100W is.

2023. máj. 24. 00:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!