Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mágneskapcsolót tönkreteszi...

Mágneskapcsolót tönkreteszi az induktív fénycső. Mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés
2013. aug. 23. 00:04
1 2
 1/14 anonim válasza:
Iktass egy megfelelően méretezett bipol kondenzátort a kapcsolóóra után a világítótesttel párhuzamosan --persze csak ha előbb megbizonyosodtál arról, hogy egyébként a csőnek nincs műszaki gondja, és a fojtótekercs is rend szerint üzemel. Ha van bármelyikkel gond, akkor old meg inkább azt először.
2013. aug. 23. 00:57
 2/14 anonim válasza:
a kapcsolóóra csak simán kapcsoló akart lenni (csak mostanság sokat foglalkoztam kapcsolóórával <) )
2013. aug. 23. 00:59
 3/14 A kérdező kommentje:
Két fénycső, és kb. húsz compact fénycső van rajta. A fénycsövek elektronikus előtéttel működnek.
2013. aug. 23. 15:20
 4/14 anonim válasza:
Milyen jellegű a mágneskapcsoló meghibásodása?... nem engedi el, amikor kikapcsolod?... mert ha igen, akkor a bekapcsolás/üzemeltetés során olyan áramlöket/áramfelvét van, ami a mágneskapcsoló névleges teljesítményét pillanatnyilag/huzamosabban átlépi. Ettől összeégnek/beégnek az érintkezők, gyakorlatilag egymáshoz hegesztődnek egy kicsit.
2013. aug. 24. 22:44
 5/14 A kérdező kommentje:
Nem érintkeznek. Szétszedtem, és beégések vannak az érintkező pogácsákon. késsel megkapargattam kíváncsiságból, és nagyon puha anyagból van, mintha ólomból lenne, annyira képlékeny az anyaga. 25 A., és egy kifőzde világítási áramköre működik róla 3 fázisban. Francia Hager. Nagyon silány a minősége. Legközelebb Dilt veszek. Abba még nem csalódtam.
2013. aug. 25. 22:26
 6/14 anonim válasza:

Van abban azért némi logika, hogy ólompogácsát használnak, pont az említett lágysága miatt. Mivel lágy, az összenyomás során nem pontszerűen, hanem felületesen adódik át az áram, ergo nem termelődik annyi hő. Ugyanekkor az ólomnak van egy olyan tulajdonsága, hogy idővel a felületén kialakul egy oxidréteg, ami nem vezeti az áramot. Ennek a felületnek a létezését csak egy bizonyos feszültséghatár felett lehet elfelejteni.

Nem tudom ugyan, hogy pontosan milyen kialakítású a mágneskapcsoló, de én két dolgot próbálnék meg elérni: a kapcsoláskor az érintkezők nagyobb lendülettel csattanjanak össze, és a csattanás után valamivel erősebben szorítsanak egymás felé. Mindenek előtt az érintkezők felületét finom polír-papírral összecsiszolnám. Ha van szabályozhatóságra lehetőség, akkor a feszítésért felelős laprugón feszítenék egy picit. Ha az nincs, akkor megpróbálnám a kapcsolást nagyobb árammal végrehajtani (a vezérlő áramkörre gondolok itt). Ha erre sincs lehetőség (vagy a kapcsoló mechanikai kialakítás miatt nem lenne értelme), akkor szégyen-nemszégyen, szakmaiság ide-vagy-oda: jöhet a finom hajlítgatás.

Ha az érintkezők ennek ellenére sem hajlandóak rendesen dolgozni, akkor megpróbálnám a pogácsák anyagát egy valamivel jobb anyaggal helyettesíteni. Ha tényleg ólom van benne, akkor gyanúm szerint az tiszta ón erre már megoldást jelenthet (elég kemény hozzá).

Ha minden kötél szakad, akkor lehet venni kell egy másik kapcsolót.

2013. aug. 25. 23:35
 7/14 anonim válasza:
Ja igen, mégvalami. Nem túl szakmai dolog, sőt, ha melegedés előfordul kiváltképp ellenjavalt, de az ólompogácsa korróziója ellen kifejezetten hasznos az érintkezőt vazelinnel lekezelni (mivel így a levegőtől elzártá válik a felület). A vazelin nem vezeti az áramot, de éghető, tehát csak az amúgy megtisztított, jól kapcsoló oxidréteg-mentes érintkezők tökéletes zárása esetén használható ÉRZÉSSEL.
2013. aug. 25. 23:53
 8/14 A kérdező kommentje:
Úgy látom utolsó hozzászóló nem értesz a villanyszereléshez. Az "ólompogácsák" Nem ólomból vannak, csak én az érthetőség kedvéért hasonlítottam hozzá, (nem szószerint írtam, hogy ólomból van. Olvasd vissza!) ugyanis azt porkohászati úton (különböző olvadáspontú fémeket kevernek így össze) préselik. Annak nem szabadna ilyen lágynak lenni! A másik, hogy semilyen érintkező felületet nem szabad csiszolni, még polírozni sem. (A kocsik megszakítóját sem) ha beégés keletkezik rajta, akkor csere. Mivel a szakmám villanyszerelő, tudom, hogy az érintkező pogácsák jóval keményebbeknek kell lenniük. A csiszolással-polirozással apró karcokat hagyunk a felületen. A mágneskapcsoló meghúzási sebességét nem lehet befolyásolni. Az adott. Több vezérlőáramot nem lehet neki adni, mint amit ő felvesz, mivel 230 Voltos a vezérlése. Még a 12-24-48 Voltos vezérlést is jóval erősebb trafóról kapják, mint a meghúzótekercs teljesítménye. Légyszíves, ha nem értesz hozzá, inkább ne írj!
2013. aug. 26. 06:58
 9/14 A kérdező kommentje:
Hogyan helyettesítsem az érintkező pogácsákat mással?! Nincs nekem gépsorom, amivel ledaráljam a fémeket, és rápréseltessem vele a fegyverzetre! Jaj!!
2013. aug. 26. 07:01
 10/14 A kérdező kommentje:
Pont az érintkezők felületét, (tehát azt a részét, amelyik érintkezik a másikkal!) kenjem be egy olyan anyaggal, amelyik villamosan szigetel? Pont az a cél a porkohászati úton préselt érintkezőknek, hogy minél kissebb ellenállásu legyen, és minél nagyobb olvadáspontú az esetleges ívhúzások miatt. Egy jó mágneskapcsoló ki van úgy akakítva, hogy hamar megszűnjön az ív. Vagy a szerkezet saját maga elfújja, vagy gyorsan éri el az ívhúzás határát, és ezáltal alszik ki, de ebben a sínre szerelhető készülékben egyik sincs, gondolom a hely hiánya miatt.
2013. aug. 26. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!