Mikrochip-ből áll a házimozi erősítője? Vagy valami ic-ből?
Nekem azt tanították az egyetemen, hogy az erősítők lényegében tranzisztorokból állnak. Több egyszerű elektronikai egység összekapcsolva (ami tranzisztorok, diódák, ellenállások...), az az IC. Az IC-k azok mindig ugyanazt az egyszerű áramköri szerepet tudják ellátni.
Aztán vannak a mikrokontrollerek (mikrochipnek szokták őket becézni a "halandók"). Ez már egy bonyolultabb, programozható vezérlő egység. Pl. ilyen van a mosógépekben. Van x számú bemenete, és y számú kimenete. A bemenetekre rá vannak kötve az érzékelők, meg a kezelőpanel gombjai. A kimenetekre pedig a vízszelep, a motorvezérlés, és hasonlók. És annak megfelelően, hogy milyen programot programoztak bele a gyárban, fognak lefutni a mosóprogramok.
Szóval inkább "valami IC-ből" áll szerintem a házimozi erősítője. (Persze lehet, hogy tévedek, és jobban kellett volna figyelnem az egyetemen, és akkor nem csak ilyen amatőr szinten konyítanék valamit a témához.)
Nincs mit.
Pffff. Ez utóbbiról meg végképp fogalmam sincs. :)
Maga az erősítő rész akár digitális is lehet, de ezt nem tartom valószínűnek. Ahogy írták, lényégében az erősítő tranzisztorokra vezethető vissza, még a végfok IC-be is tranzisztor végzi a tényleges erősítést. Viszont ez csak a hangfrekvenciás végfokozat, ami a hangfalakat hajtja. Ebben a házimoziban szerintem (a konkrét típust nem ismerem) tranzisztoros végfokozat van.
De ugye az erősítőben ettől sokkal több minden van. Szinte biztos hogy van benne valamilyen mikrovezérlő. Ez kezeli az USB-t, valószínűleg felel a hangerőszabályzásért, bemenetválasztásért stb. Tehát a tényleges erősítést analóg módon tranzisztorok végzik, gyakorlatilag minden másért egy (esetleg több) mikrovezérlő, vagy központi speciális integrált áramkör felel.
De ez így találgatás, nem találtam meg a kapcsolási rajzát, így pontosat mondani nem lehet.
(Egyébként nem ördögtől való ez, például az én saját készítésű Quad erősítőmben a bemenetválasztó mikrovezérlős)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!