Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Áramerősség szabályozás?!?!

Áramerősség szabályozás?!?!

Figyelt kérdés
Kérdésem az lenne hogy van egy házilag készített tekercsem "elektromágnes" és 3 db sorba kötött 12v-os aksiról üzemelnél viszont túl sok áramot vesz fel, a huzal max 21 ampert bír (sajnos gyorsan melegszik igy most)de ez így sokkal többet vesz fel, milyen állítható elektronikával vagy sima egyszerű szabályzóval tudnám korlátozni a felvett áramerősséget?
2013. júl. 20. 15:48
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Mivel 0,5 huzalból van nekem sok így ha nem egy hanem 6-ot összesodrok és abból csinálom meg "most a méretet figyelmen kívül hagyva" akkor az olyan mintha egy 3 mm huzalból csinálom???
2013. júl. 21. 13:41
 12/19 anonim ***** válasza:
Igen, olyan. (Sőt váltóáramnál még jobb is a skin effektus miatt)
2013. júl. 21. 15:15
 13/19 A kérdező kommentje:
Értem, de csak az egyenáram jó nekem mert nem jó a váltakozó mágneses tér. Akkor ha 6-t összesodrok akkor csak össze kell adnom a vezetékek ellenállását és megkapom a teljes ellenállást, viszont akkor ha a 0,5 huzal terhelhetősége tegyük fel 1 A akkor a sodraté 6 A lesz vagy több vagy kevesebb? Ezt hogy tudom kiszámolni?
2013. júl. 21. 16:08
 14/19 anonim ***** válasza:
A 12-es válaszom elírtam, most utánaszámoltam, és nem olyan lesz, mintha 3mm-es huzalt használnál. 1 darab 0.5mm-es huzal keresztmetszete 0,1963 mm2 Míg hat ilyené logikusan hatszor ennyi, azaz 1.1778 mm2. A 3mm-es huzal keresztmetszete viszont 7,069 mm2. Tehát nagyságrendekkel kevesebb. Így kb egy 1.2-es huzalnak felel meg. Viszont az ellenállása méterenként 0,0155 ohm lesz, vagyis 387 méter kell. 1,2-esből pedig 375 méter
2013. júl. 21. 18:47
 15/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaidat, ezek alapján már ki tudom számítani hogy amit szeretnék azt nem tudom ilyen formában megvalósítani, vagy a méret lesz túl nagy vagy a teljesítmény túl kicsi...

még egy olyanon gondolkoztam hogy szerinted ha megcsinálok egy tekercset mondjuk 2,5 huzalból olyan 80mm átmérőig aminek a max terhelhetősége 12A de hogy meglegyen a megfelelő ellenállás sorba rátekercselek mondjuk 0,5 huzalból annyit hogy meglegyen a megfelelő ellenállás, ami kb 110mm átmérő lesz, csak mivel a 0,5 huzal terhelhetősége max 2,8 A így gondolom ez sem lenne jó megoldás, vagy máshogy viselkedne a sorba kötés miatt?!?!

2013. júl. 21. 22:36
 16/19 A kérdező kommentje:
Az a lehetőség hogy ellenállással állítom be a megfelelő ellenállást akkor sehogy nem működik??? mert akkor az fog túlmelegedni? vagy van valami megoldás rá? bármi?
2013. júl. 21. 22:47
 17/19 anonim ***** válasza:

Holnap kiszámolom, hogy kb mekkora ellenállás kellene,

[link]

De ezt például használhatod műterhelésnek. Ha ezzel kötöd sorba a tekercset, akkor 11.1A-nél több nem tud folyni. Így gyakorlatilag 400W lehet maximum a tekercsed. Persze ez is jelentős hőt termel, de ezt már el tudod vezetni.

2013. júl. 21. 22:59
 18/19 anonim ***** válasza:
Így átolvasva újra, ez megoldás is a problémára. Most már csak azt kell kitalálnod, hogy a 400W-s izzó által termelt hővel és fénnyel mi lesz :)
2013. júl. 21. 23:00
 19/19 A kérdező kommentje:
Akkor mindenképp kell valami ami úgymond elvezeti a maradék áramot, nagy tévedésben voltam akkor eddig:) én azt hittem hogy egy ellenállás arra szolgál hogy csak egy bizonyos mennyiségű áramot enged át, és nem melegszik túl vagy ilyesmi. Bár az én elektromágnesem csak pulzálóan működne, és max olyan 4 sec lenne amit folyamatosan működik.
2013. júl. 22. 09:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!