Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Melyik a legnagyobb fényerejű...

Una kérdése:

Melyik a legnagyobb fényerejű LED típus amiből elektromos kerékpárra extra erős lámpát lehetne építeni?

Figyelt kérdés
LED extra fényerő

2013. júl. 10. 22:35
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Na de tisztelt uraim. Ha lehet maradjunk a tényeknél és ne egymáson élezzük a nyelvünket, ha lehet. Legalább egyikőtök legyen okosabb..

A teljesítmény ledek hatásfoka sok mindentől függ, pl a gyártás időpontjától, a led színhőmérsékletétől.

A régi első teljesítmény ledeknél még hideg fény esetén is legfeljebb 25-30 lumen fényt lehetett elérni Wattonként. A jelenlegi egyik legjobbnak számító hatásfokú led, a CREE XM-L2 hatékonyságát itt lehet megnézni a táblázatok alapján: [link]

Nézzük meg az egyik leghidegebb fényű ledet kb. 2Watton, 700mA áramon üzemeltetve. Mindjárt keresgélek a katalógus adatokból.

Pl a 8000 Kelvin színhőmérséklet környékén az U2-es fényességű bin (kosár v. csoport) hatásfoka 1 Wattra átszámítva 150 lumen/W

Most nézzük a különösen meleg fényű ledet ebből a családból.

a 3000 Kelvin színhőmérséklet környékén az S4-es fényességű bin (kosár v. csoport) hatásfoka 1 Wattra átszámítva 82 lumen/W -os.

Akkor nézzük a közönséges "körte" izzó átalakítási hatásfokát: az 14 lumen Wattonként.

Az autós halogén izzó 22-23 lm/W

A kompakt fénycső kb 70 lm/W -os, az élettartama viszont erősen változó, de nem nagyon hosszú. [link]

A metalhalide /napfény közeli/ (H.I.D. v. Xenon) lámpa 60-100 lm/W

Amit még hozzá kell tenni, ha a led hő elvezetése nem megfelelő, akkor romlik az energia átalakítás hatásfoka és az élettartama is rövidebb lesz akkor.

Viszont a kompakt fénycső élettartama lehet nagyon rövid is. Amíg a LED szakaszos üzemben (napi néhány órás üzemmel) akár több tíz évig is jól világít.

Egyszer régebben vettem kb. 8 db Philips Tornádó kompakt fénycsövet. Az első néhány darab már az első évben tönkrement. Aztán a következő évben még kihullott néhány.

Azután lassan még megadta magát egy-két db évente. Az utolsó nemrég ment tönkre, kb 6 év után, ami napi 6 órán keresztül működött. Szóval nagyon kicsi az üzembiztos arány. Most 4-6 Wattos ledes fényforrásaim vannak itt-ott néhány db egy csillárba, egy a konyhába betekerve és estére oda elég is. A szobába 3 db elég fényt ad, na nem filmezéshez, de este látni de akár olvasni is elég. (bocsánat, a szobában egy 7 Wattos és egy 4W-os meleg fényű LED működik most és ide elég).

A növény világításnál kb 15 Wattnyi régebbi hideg fényű ledet raktam fel egy hosszú hűtőbordára. Az kb 80 lm/W hatásfokkal működik mert régebbi gyártásúak a ledek.

A bringán van egy ledes lámpa ami kb 15 Watt körüli és már mentem hagyományos sárgás fényű autó lámpa mellett teljes sötétben, talán a normafa felé és a bringa fényem mellett alig látszott az aszfalton a sárgás autó lámpa fénye.

Sőt egyszer fent a Hármashatár-hegyen voltunk fent néhányan led lámpa építők a fórumról és egyikünk autóval hozta a led összeállítását, amit motorbringára épített. Bekapcsolta a kocsi reflektort és mellette a ledet és azon örömködtünk, hogy az autó lámpa fénye eltűnt a led fényében, mintha ott sem lett volna.

Remélem segítettem.

2013. júl. 13. 01:20
 12/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat! Lassan összejön mit és mivel kellene megoldani.
2013. júl. 13. 13:50
 13/22 anonim ***** válasza:
24%

Kedves Balu1 azt kell mondanom te sem figyeltél miről ment a vita (vita?lol végig én magyaráztam ).

A ledek lumen/W értékét nem tanácsos összehasonlítani egy fénycső , villankörte értékével te mégis megtetted amikor 70w/lm fénycsőt hoztad példaként.

Menj az adatlapod 7. oldalára és láthatod hogy a cree xm fénye már 20° os térszög alatt sem 100% de pl 140° on már csak 30% ,180° on kb 1% ,ezért a ledek fénye relatív írható le, meg egy maximum lumen értékkel ami kb 5° térszögbe sugározva igaz.

Most nézzünk egy kompakt csavaros fénycsövet aminek a fényhasznosítása 70lm/W ,ez mégis ezerszer nagyobb világítást fog adni a szobádnak mint egy ugyan ilyen led mert fényértéke nem 5° ra igaz hanem jó közelítéssel 240° ez csak attól függ menyire találták el a gömb formát amikor megtervezték a csavaros fénycsövet.

Nagyon nem mindegy hogy a kis gyerek aki bemegy a ledboltba hogyan értelmezi azt ami rá van írva a dobozra mert a végén összeadja a számokat de a szoba nem lesz világosabb csak ha százszor annyi ledet még hozzápakol és ezzel marketingileg elég ügyesen lehet operálni lásd a 2 es belinkelt egy 120° 1200lm ledet ami csupán 17W os.De a led fénye relatív hogy honnan nézed és a feliratnak az ég világon nincs semmi értelme mert nem adja meg hogy hol 1200lm és nem adja meg hogy mi 120°, csak ráhánynak néhány adatot a dobozra de az nem értelmezhető csak ha feltüntetik a wiev anglet is . (jobb tipusoknál feltüntetik)

A másik tény amiért ne istenítsük a ledeket : Menj a 3. oldalra itt láthatod a három színhőmérsékletű led spektrális eloszlását .

A grafikon magáért beszél , talán a meleg színű még elmegy de még ez is fényévekre van a természetes izzó spektrumától.

A fehér és hidegfehér ledek fényén már nagyon átüt az a lilás tüske,ezek a fények totálisan természet ellenesek és irritálók a szemnek ,arra jók hogy reflektroba zseblámpába beletegyük de a csillárba nem való ez a bówli fény.

Én azt mondom hogy aki lakásában akar led fényt az vegyen olyan RGB ledet amiben a zöld nem sárga hanem valódi 530nm zöld és ebből keverjen ki fehéret ez így három tüske lesz de legalább színhelyes valódi fehér vagy épp bármilyen szín amilyenre keverjük.Ezt a szemünk is jobban fogja preferálni.

2013. júl. 13. 15:54
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

---"A ledek lumen/W értékét nem tanácsos összehasonlítani egy fénycső , villanykörte értékével te mégis megtetted amikor 70w/lm fénycsőt hoztad példaként."---

---"Most nézzünk egy kompakt csavaros fénycsövet aminek a fényhasznosítása 70lm/W ,ez mégis ezerszer nagyobb világítást fog adni a szobádnak mint egy ugyan ilyen led mert fényértéke nem 5° ra igaz hanem jó közelítéssel 240° ez csak attól függ menyire találták el a gömb formát amikor megtervezték a csavaros fénycsövet."---

Ez mindjárt kiderül, hogy miért is azonos adott számmal jelölt lumen mindenhol és milyen mértékegységben térhet el egymástól a két azonos lumen fényárammal rendelkező fényforrás a megvilágítás erősségében, ami nem fényforrás, csak eloszlás függő. Az pedig csak megfelelő kivitelezésen múlik.

Sajnos meg kell cáfoljalak.

A lumen érték nem attól függ, ahogy írod.

Először tisztázzuk minek a mértékegysége a lumen és mi a pontos definíciója.

"A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény "mennyiségének" az integrálja (összege).

(Definíció alapján a fényáram teljesítmény-jellegű mennyiség, mértékegysége watt kellene, hogy legyen. A lumen bevezetésének az az értelme, hogy a fényáram a látható fény tartományára vonatkozik, ellentétben a sugárzott teljesítménnyel, amely a teljes elektromágneses spektrumra vonatkozó radiometriai mennyiség.)" Forrás: [link]

Elmondom saját szavakkal is.

A lumen a látható fény össz. árama, ami kilép a fényforrásból, bármekkora felületről bármely irányban, az közömbös.

Ennek a fénynek az összességét fejezi ki a lumen.

A kilépő fényt optikai eszközökkel lehet irányítani. Abban az esetben viszont lumen/térszögben (Candela(Cd)) kell meghatározni a forrás fényességét, aminek Candela a mértékegysége.

A fényforrás fényességének a (Candela) viszont szoros összefüggésben van a fény eloszlásával ill. a széttartásával.

Mégegyszer..

Egy adott fényáramú fényforrás teljesen mindegy, hogy mekkora felületen vagy milyen irányban sugározza le a fényét, az eloszlása a lm fényáram szempontjából közömbös. Tehát a lumen értéke nem függ attól, hogy azt fél négyzetméteres felületen sugározza le vagy 1 négyzet milliméteresen. Attól a lumen/térszög, vagyis a forrás fényessége változik, a leadott össz. fényáram nem.

Az a bizonyos 5 fokos és a 240 fokos széttartás nem az össz fény mennyiséget befolyásolja, hanem annak az eloszlását, ami csak a fény irányát módosító tagokon múlik.

Mutatok egy kalkulátort, amiben lehet számolgatni és látszik, hogy az adott lumen érték nem változik a szétt tartás szögétől.

[link]

Egy kicsit lejjebb kell menni a lapon és számolhatsz megvilágítást, fényforrás fényességét, őssz fényteljesítményt egymásból és egyéb tényezők függvényében.

Van egy egyszerűbb is, ami csak lumen, candela és széttartás szöge vonatkozásában számol oda-vissza.

[link]

Egyébként az természetes, hogy ugyanazt a lumenben meghatározott fény mennyiséget kis területen erősebbnek látjuk, mint amikor szélesen, mindent megvilágít maga körül, mert az adott mennyiség eloszlik ill. koncentrálódik. Ez viszont nem a fényforrás mibenlétéből adódik, hanem az adott lumen értékű fény eloszlásából. Gondolom így már ebben egyetértünk.

Ami a led és egyéb fényforrások spektrális eloszlását illeti, a kompakt fénycsövek közül még a Philips turbót találtam a leginkább természetesnek, de fotózáshoz már hiányos a színe. A vörösek barnának és fakónak látszanak, pedig egy optikai rácson keresztül szemlélve, láthatóan több spektrum vonal is található a vörös környezetében, mégis kevés. Ha meg több vörösben lumineszkáló fényport kevertek volna bele, akkor a hatásfoka lett volna kisebb. A hosszabb hullámhossz esetében nagyobb fény teljesítményre van szükség az adott szín érzékeléséhez. A legérzékenyebb a szemünk a zöld színre. A vörösre és kékre már jóval kevésbé. Ezért hiányosak a takarékos fényforrások, legyen az fénycső vagy led, a nagy energia megtakarítás miatti harc okán.

Itt már inkább az élettartama az amit érdemes figyelembe venni.

A led linkelt adatlapján a meleg fényű ledeknél olvasható a CRI érték (Color Rendering Index). Az a színhűség mérésére szolgál. "A színvisszaadási index ( CRI ), színvisszaadási indexe, az a mennyiségi mértékegység a képessége, hogy egy fényforrás , hogy reprodukálja a színeket hűen a különböző tárgyaknál összehasonlítva egy ideális vagy természetes fényforrással. Fényforrások magas CRI értéke kívánatos szín-kritikus alkalmazásoknál, mint a fotózás és a mozi"

Forrás: [link]

Az R-G-B szín keverék sem teljesen hiánytalan. Egyes keverék színek nem jönnek létre belőle megfelelő telítettséggel, de azért a televízió képét így is szépnek látjuk, mint R-G-B keverék fehéret és színeit, árnyalatait. :)

Így már érted, főleg a lumen jelentését, ugye?

2013. júl. 13. 23:54
 15/22 anonim ***** válasza:
29%

Ne vitatkozzunk hogy mit jelent a lumen én már magam sem értem viszont régen candellába adták meg a ledeket.

Akár hogy is csűrhetjük csavarhatjuk én értem hogy te azt mondod a lumen a kijövő fényteljesítmény összege függetlenül hogy egy lézersugárról vagy egy gömbszóróról van szó nyílván a luxal kevertem össze.

DE

Így sem igaz hogy egy ledbulb amiben van 300 smd led egyenként 15lm el megadva ,ha ezt becsavarod szobádba 4500lm értékűnek megadott kompakt fénycsővel lesz egyenértékű a szobád bevilágítása ,nyugodtan kipróbálhatod ha nem hiszed én vettem egy ilyen ledizzót és pofára estem mikor felkapcsoltam kb ötöde fénye volt a féncsőnek.

Pontosan azért mert vagy szánt szándékkal vagy véletlenül de nem igaz az a lumen érték ami a ledcsipre van írva ,talán mert candellában kéne megadniuk .

Az intenzitás eloszlása miatt három ledet egymásmellé rakva nem adhatod össze a megvilágításukat (akkor ezek szerint a lumen nem is helyes adatmegadás!)

Hiába pakolták körbe a kis kínaiak a ledbulbomat smd ledekkel ,azok gyakorlatilag kis "lézersugárként" egy egy irányba világítanak mint valami diszkógömb így már remélem érted a probéma lényegét .

Most a 300 kis pontot a falon ha összeadod a lumen értelmezése szerint lehet hogy egyenlő lesz egy villannyörte lumenjével de a valóságos megvilágítás csak a töredéke mivel az izzónál nem 300 kis pontot világít hanem 240°ba végtelen szinte 100% os a megvilágítás.

Valószínüleg ez egy hibás fogalom értelmezés lesz de aki nem hiszi el hogy ez így van az próbálja ki vegyen jó drágán egy ledbulbot és egy azonos lm ű féncsövet aztán magára vessen.

Nem véletlenül olyan drágák a ledkörték mert egyik sem tart még ott hogy reprodukálja egy izzó világítását.

A spektrumhoz továbbra is csak annyit fűznék hogy katasztrófa ha spórolnak vele ha nem , örülök hogy nem led világítású monitorom van igaz nem is lehetne az mivel grafikus és szigorú színszabványoknak kell megfelelnie ezt pedig a ledvilágítás ahogy Balu írta nem tenné lehetővé.

2013. júl. 14. 13:13
 16/22 anonim válasza:
94%
Nekem LED monitorom van és kikérem magamnak, hogy ez nem jó. A legjobb. Pl. fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy Rihann-nak szőrös az arca! Mióta megvettem a monitort tudom azt, hogy Britney Spiers pattanásos :-p
2013. okt. 25. 17:46
 17/22 anonim ***** válasza:
20%
A ledmonitorodnak meg krvára mi köze van a világításhoz és a pattanásos pofákhoz LOL
2013. okt. 25. 22:45
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Még egy, akire rá kell hagyni a hülyeséget. Világítson petróleummal, vasaljon szenes vasalóval, mosson teknőben.

A tények mást mondanak, mivel kipróbáltam. Nekem jobb, ettől kezdve az agyonbonyolított szakértősködő hülyesége fajsúlytalanná válik.

Balunak pedig köszönet a részletes és szakszerű magyarázatokért.

2013. okt. 26. 10:04
 19/22 anonim ***** válasza:
41%
18 te miről beszélsz mit próbáltál ki?
2013. okt. 26. 16:40
 20/22 anonim válasza:
Az egyik felhasználó nagyon sok butaságot írt. Nekem is LED-es világítás van a szobámba és tökéletes. A lumen nem ugyanaz mint a lux. A lux a megvilágítás erősségére vonatkozik. Jól becsaptak annyi az egész, amikor megvetted a LED-es lámpádat, mert csak egy pontba sugároz :-) Az enyém tökéletesen világít!
2014. jún. 10. 23:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!