Power LED bírná ilyen körülmények között?
A motoromba a helyzetjelzőt lecserélném power LED-re, de hűtőcsillaggal együtt nem férne el. Ha a LED egyik lábár hozzáforrasztom egy izzó alsó, fém részéhez(egy rossz izzóból csinálnám hogy belemenjen a gyári foglalatba) úgy elég hűtése lenne?
Valamint kb 1cm-re van a fényszóró égőjétől. Annak a hője okozna neki gondot?
Szerintem ne álj neki...
Amatőr vagy hozzá.
a led nyitófesze 1.2 volt általában..
a pover leded 3voltnál lefossa a bokáját. kell rá elötét ellenálás.
Nem csak ellenállást rakok. Mivel szabályozatlan váltó feszt kap. Kap egy diódát először is, aztán egy stabilizáló IC aztán egy ellenállás. De nem ez volt a kérdés, hanem az hogy a hőt bírná-e.
Szórakoztam már ilyen LED-el (igaz az 170 lumenes volt, ide jóval kisebbet akarok) de ott az előírt maximum feszültségnél és áramnál már nem bírt a kezem annyira melegedett a csillag. De itt, egy lábon keresztül nem tudom hogy elég hő vezetődne-e le a foglalatba.
Első válaszadó, lehet, hogy amatőr vagyok hozzá, de nálad jobban ismerem a dolgokat...
Csak egy példa, ha nem hinnéd el:
3v-nál ez meg se nyikkan, nemhogy kiégne.
Elektromérnök a végzettségem. (30éve) ez elég felelőtlen kijelentés volt tőled.
amúgy nem kell hűteni. amelyiket kell azon gyárilag rajta van
az a csillag meg nem hűtő csillag hanem a beültethető PCB a gyárilag kitalált foglalatába szerintem
Mellesleg már ott hülyeséget mondtál hogy kell dióda.. a babetta kivételével szinte minden motorban van egyenirányító trafó. ezenkívül nem kell stab kocka sem. mert felpörgeted. megméret a max voltot és ahhoz számolod ki az ellenállást. a stab egyébként is csak felfele véd. alapjáraton meg villoghat a leded mint a stroboszkóp.
Szóval én összehoznák rá egy kondis ellenállásos rendszert ami pár másodpercig tudja a ledednek a már ismert 4-voltot adni (az 560 ohm ebben az esetben sok lesz. mert nem 1,2-es ledröl beszélünk. gondolom ez is érthető
"3v-nál ez meg se nyikkan, nemhogy kiégne."
Gondolom a ledbe épített smd ellenállás miatt. de te agyatlan power ledeztél max csak te tudtad miről beszélsz. rajtad kívül mindenki azt hitte hogy felboncoltad a számítógéphazád) mert azok 1,2vel működnek
A 64%-os harminc éve elektromérnöknek.
Tudod hogy műszerészként hány fogalmatlan idióta diplomással találkoztam? Sokkal.
Na szemezgessünk:
"a led nyitófesze 1.2 volt általában... "
A legkisebb nyitófeszültsége a piros színű lednek van, az már 1,5 V körül el normálisan világít (tudom, a ledet áramgenerátorosan hajtjuk, de a névleges áram esetén kb. ennyi feszültség esik rajta) Egy fehér power leden névleges árammal meghajtva simán lehet 3-4 volt is.
" babetta kivételével szinte minden motorban van egyenirányító trafó"
na igen, ez egy elektromérnökhöz méltó megfogalmazás, én még úgy tanultam,hogy az egyenirányító és a transzformátor az két teljesen különböző alkatrész, az egyik vasmag és tekercsek, a másik pedig félvezető...
de amúgy a világítás a legtöbb kismotoron, robogón egyszerűen a váltakozó feszültségről megy, ami a világítástekercsről lejön. Az akku (ha van) töltésére egy másik tekercs váltakozófeszültségét egyenirányítják. Csak a nagymotorok rendszere hasonlít az autóéra, ahol egy feszültségszabállyozóval szabályzott háromfázisú generátor egy egyenirányítón keresztül tölti az akkumulátort, és arról megy minden fogyasztó
"Gondolom a ledbe épített smd ellenállás miatt. de te agyatlan power ledeztél max csak te tudtad miről beszélsz. rajtad kívül mindenki azt hitte hogy felboncoltad a számítógéphazád) mert azok 1,2vel működnek"
A tipikus buta diplomás sértett gőgje. Senki sem emlegetett számítógépházat, miegyebet. Ledbe épített smd ellenállást sem. Itt egy ember van, akinek foglama sincs semmiről: te. Véletlenül nem tanár vagy valamelyik szakközépiskolában? Oda szoktak menekülni azok, akik a valós szakmai kihívásoknak képtelenek megfelelni, de egy 741-es IC működését még akkor is el tudják magyarázni, ha ők maguk sem értik...
És még te vagy az, aki leagyatlanozod az ismeretek hiányát felvállaló kérdezőt.
Kedves olvasók, akik erre jártok, piros kezecskéket a mérnök úr szak-ártó hozzászólásaira... kösz
A kérdezőnek: a fényszóróizzó hőjét sajnos nem nagyon szeretné a led, hamar tönkremenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!