Programozható mikrokontrollerral meglehet oldani ledek felvillanásának sorrendjét?
Szeretnék venni egy ilyet:
Ezzel megtudnám oldani hogy bizonyos ledek mikor villanjanak fel meg ilyesmiket? Mert tudtommal mikrokontrollerral lehet ezt megoldani, de ezenkívűl hogyan? Mármint hogy ezt a számítógéphez köthető kis nyákot programozom, és utána ha már nincs számítógéphez kötve akkor is be lehet állítani hogy egyes ledek mikor villanjanak fel?
40 mar nem olyan egyszru,azt csak matrixxal oldod meg (nem tudok olyan kontrollerrol,aminek lenne ennyi portja) .
En az oshonsoft picbasic-jet javaslom egy nagyon szepen megirt,atlathato fejlesztoi kornyezet,ha nem vagy hulye a szamitastechnikahoz es az eletronikahoz 2-3 nap alatt megtanulhato . Szivesen hasznaltam pic16f628-at ezekhez ,bar ez meg matrixban is keves a 40 ledhez :( konkret programot ne varj tolem , sokkal nagyobb elvezet,ha sajat magadnak csinalod meg :)
Szia, én legutóbb Microchip 16F877A PIC-et használtam, azzal meg lehet ezt oldani, a portokra 74HC138 3 bites bináris/decimális konverter IC-t teszel (5db-ot), így 15 portról meg tudsz hajtani 40 kimenetet.
Én Microchip MPLAB ICD2 égetőt használok, jobb ha nem veszel hanem valakihez elmész égetni, elég drága és nagyon nehéz beállítani.
A PIC-hez nem kell sok dolog, egy pl. 20MHz-es kvarc, +2db 15pF-os kondi, égető-csatlakozó, nyomógomb ha kell, és a kimenetekre a 74HC138 IC-k. Fontos, hogy a tápnak legyen szűrése (100nF-os szűrő, + pufferkondi sem árt).
Itt egy rövid példa program basic-ben:
DEFINE OSC 20 ' oszcillátor beállítása
TRISA=%00000000 ' portok beállítása 0=kimenet 1= bemenet
TRISB=%00000000
TRISC=%00001000
TRISD=%00000001
TRISE=%00000000
PORTD.5=0 ' LED-ek alapállapotban ki vannak kapcsolva
PORTD.4=0
Fociklus:
PORTD.5=1 ' Első LED-et bekapcsolom
Pause 1000 ' Várok 1 másodpercet
PORTD.5=0 ' Kikapcsolom a LED-et
PORTD.4=1 ' Bekapcsolom a másik LED-et
Pause 1000 ' Várok 1 másodpercet
PORTD.4=0 ' Kikapcsolom ezt a LEDet is
Goto Fociklus ' Visszaküldöm a főciklus elejére
End
Köszönöm a válaszokat nem vagyok hülye a számítástechnikához, nagyon értek a számítógépekhez, elektronikához már kevésbé, de azért valamit abból is tudok, meg utánanézegettem hogyan vannak, de egyébként ez az egész úgy lenne megoldva hogy 4 gomb lenne, és mindegyik egy bizonyes ledfelvillanást csinálna, ezek csoportokra lennének osztva, az első csoportban mondjuk lenne 10 led, másodikban 5 és így tovább, szóval külön-külön lennének, nem egyben, de összesen úgy 40 db lenne kb. Megoldható lenne ez valahogyan akkor? Azért így teszek egy linket hogy mit szeretnék csinálni
http://www.youtube.com/watch?v=m6As226gvRQ
ezt a karperecet szeretném elkészíteni, ehhez kellene ez ledes programozás, ha tudnátok ebben segíteni megköszönném!
(22:30-as vagyok) Ebben az esetben egyszerűbb decimális számláló IC-ket használnod, pl. 4017-et, 4db elég a 4 nyomógombhoz, a gombokkal lehetne ki vagy bekapcsolni a LED csoprtokhoz tartozó 4017-es órajelét. Ahány LED van annyi kimenetet használsz, a következő kimeneti lábat visszakötöd a RESETre így újraindul a villogás.
A videó alapján más-más a villogások üteme, lehet hogy ott még le kell osztanod az órajelet mielőtt megkapja a számláló.
Ha PIC-kel oldod meg ahhoz kevesebb alkatrész kell, de bonyolultabb hogy égetni kell. Azért kell hozzá jártasság az elektronikában, nagyon kevés tudással és rutinnal szerintem ne fogj bele.
Általánosabb alkatrészeket a Lomex-nél tudsz venni, spéciket meg rendelhetsz a Distrelec-től vagy a Farnell-től
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!