Létezik egy kapcsolás ami képes egy LED frekvenciáját és kitöltési tényezőjét is szabályozni.2 db 555 vagy egy db 556 kell hozzá. Mi a kapcsolási rajza?
Na várjunk csak. Lehet értem amit irsz.
Ép forditva kéne bekötni ha jol gondolom.
Itt a bal 555 ha magas jelet ad akkor egy bizonyos frekvencián pulzál ha alacsonyan van akkor meg egy másik frekvencián pulzál.
Nekem meg az kell hogy a bal állandó frekvencián pulzáljon gyakorlatilag 100% kitöltéssel, de a jobb 555-nek adja a jelet ami egy potméter által beállitott idő után megszakitja a jelet. S igy lehetne frekvenciafüggetlenül változtatni a kitöltési tényezőt.
Gyakorlatilag a jobb oldali 555 6. lábát kell kötni a baloldali 5-ös lábára s a bal oldani 3. lábához kell kötni a ledet. Jól gondolom?
Ezzel egy kis gondom van.
Ha jól gondolom ez igazából nem a kitöltési tényezőt szabályozza hanem egy fik időpontban megszakitja a magas jelet. Ergó ha állitom a frekvenciát a kitöltési tényező nem marad állandó, hanem pl. ahogy csökkentem a frekvenciát ugyanannyi idő mulva fog kioltódni a magas jel ergó a kitöltési tényező egyre csak nőni fog s hamar 100% lesz.
Az vajon hogy oldható meg hogy frekvencia változtatás esetén a kitöltési tényező állandó marad...
"Itt van egy adatlap:
fairchild/NE555.pdf
Az eslő 555-öt astabil módban építed
meg, valamelyik ellenállás helyére
potival, és ez adja az alapfrekvenciát. A
második 555 ezt a frekit kapja trigger
bemenetként, monostabil módban. A
második kapcsolás potijával tudod majd
állítani a kitöltési tényezőt."
Annyira nem bonyolult...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!