Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Létezik egy kapcsolás ami...

Létezik egy kapcsolás ami képes egy LED frekvenciáját és kitöltési tényezőjét is szabályozni.2 db 555 vagy egy db 556 kell hozzá. Mi a kapcsolási rajza?

Figyelt kérdés
Tudja esetleg valaki?
2013. máj. 28. 17:27
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
szóval ezekkel mi a helyzet?
2013. máj. 29. 14:46
 12/20 A kérdező kommentje:

Így gondoltátok?

[link]

2013. máj. 29. 20:04
 13/20 anonim ***** válasza:
Én nem tudom, a szirénázó ember mit akart, nem hiszem, hogy az a kapcsolás azt tudja, ami neked kell. Annak a kimenete egy periodikusan változó frekvenciájú négyszögjel.
2013. máj. 29. 20:17
 14/20 A kérdező kommentje:
nekem is az kell. az a lényeg hogy nekem a kitöltési tényezőt is állitani kell tudni. ez nem olyan?
2013. máj. 30. 08:05
 15/20 A kérdező kommentje:

Na várjunk csak. Lehet értem amit irsz.

Ép forditva kéne bekötni ha jol gondolom.

Itt a bal 555 ha magas jelet ad akkor egy bizonyos frekvencián pulzál ha alacsonyan van akkor meg egy másik frekvencián pulzál.

Nekem meg az kell hogy a bal állandó frekvencián pulzáljon gyakorlatilag 100% kitöltéssel, de a jobb 555-nek adja a jelet ami egy potméter által beállitott idő után megszakitja a jelet. S igy lehetne frekvenciafüggetlenül változtatni a kitöltési tényezőt.

Gyakorlatilag a jobb oldali 555 6. lábát kell kötni a baloldali 5-ös lábára s a bal oldani 3. lábához kell kötni a ledet. Jól gondolom?

2013. máj. 30. 08:30
 16/20 A kérdező kommentje:

Ezzel egy kis gondom van.

Ha jól gondolom ez igazából nem a kitöltési tényezőt szabályozza hanem egy fik időpontban megszakitja a magas jelet. Ergó ha állitom a frekvenciát a kitöltési tényező nem marad állandó, hanem pl. ahogy csökkentem a frekvenciát ugyanannyi idő mulva fog kioltódni a magas jel ergó a kitöltési tényező egyre csak nőni fog s hamar 100% lesz.

Az vajon hogy oldható meg hogy frekvencia változtatás esetén a kitöltési tényező állandó marad...

2013. máj. 30. 08:40
 17/20 anonim ***** válasza:

"Itt van egy adatlap:

[link]

fairchild/NE555.pdf

Az eslő 555-öt astabil módban építed

meg, valamelyik ellenállás helyére

potival, és ez adja az alapfrekvenciát. A

második 555 ezt a frekit kapja trigger

bemenetként, monostabil módban. A

második kapcsolás potijával tudod majd

állítani a kitöltési tényezőt."

Annyira nem bonyolult...

2013. máj. 30. 10:00
 18/20 A kérdező kommentje:
De honnan tudja a második hogy mennyi az első frekvenciája?
2013. máj. 30. 10:04
 19/20 A kérdező kommentje:

igy jó lenne az áramkör?

kékkel bekarikáztam azt a területet amit módositottam.

[link]

2013. máj. 30. 19:56
 20/20 A kérdező kommentje:

[link]

ezen látszik alatta a régi kapcs. rajz is.

2013. máj. 30. 20:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!