Ha van egy szupravezető vezetékem, akkor azon elvileg korlátlan nagyságú áramot tudok átküldeni?
Tegyük fel hogy van egy 1,5-ös vezetékem szupravezetõbõl.
Akkor azon elvileg akár 10 000 000 A -is kereresztül tudnék küldeni ?
Elméletileg igen (nem tudom, honnan szedték ezt az ebszolút nullát, ma már folyékony nitrogén hűtésű szuprák is vannak, pl. MR készülékekben, de ha nagyon hideg kell, ott a folyékony He).
Azonban a szupravezetés nem csak a hőmérséklettől függ. Minden szupravezetőnek van egy kritikus mágneses térerőssége, valamint egy kritikus áramsűrűsége, ami felett kilép a szupravezetésből. Emiatt nem tudsz az 1,5 A-es vezetéken akármekkora áramot átlőni, de még így is nagyon komoly áramerősséget fog elviselni.
Köszönöm a választ az előző válaszolónak.
Igen ès ma már kisérleteznek olyan anyagokkal is , ami magasabb vagy akár szobahőmérsékleten is szupravezető. Az lessz ám a nagy áttörés , mint amikor kitalálták a tranzisztort.
Mit jelent az hogy kritikus mágneses térerősség ?
Az áramsűrűségre nem is gondoltam , tehát hogy ha már olyan sok elektron akkar átmenni egy bizolyos
Véletlen meg nyomtam a komment elküldése gombot :)
Szóval ha már olyan sok elektron akar átmenni egy bizonyos keresztmetszeten akkor egyszerüen nem fér át rajta és ezért újra ellenállásként fog viselkedni a vezeték ?
Tanultam, de nem tennék rá kísérletet, hogy elmagyarázzam, mi is történik, mert csak annyira értem, hogy elfogadjam.
A szupravezetés fizikai háttere erősen támaszkodik a kvantumfizikára, nem is próbálták nekünk valamilyen szemléletes klasszikus példával illusztrálni, szerintem azért, mert egyenlőre nincs ilyen. Így sajnálom, de olyan jellegű magyaráztatta, amilyet szeretnél, nem tudok szolgálni.
Ha nem vagy ilyedős, kritikus felület (critical surface) néven emlegetik ezt a hármas korlátosságot (áramsűrűség, mágneses tér, hőmérséklet)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!