Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A fényképezőm objektívjének...

A fényképezőm objektívjének belső lencséjén (ami ugye akkor válik láthatóvá, ha lecsavarom az obit) volt 1-2 porszem, amit lefújkáltam kézi pumpával, egy valami azonban nem jött le. Karc lehet?

Figyelt kérdés
Még Lenspennel is megpiszkáltam.. Mitől lehet ott karc? Nagyobb porszem nagyságú. A képeken látszódni fog?

2013. márc. 27. 15:42
 1/6 A kérdező kommentje:

Nem értem, mitől lenne ott karc, hiszen lévén hogy ez az 1 obim van hozzá, sose cserélgettem.

Még egy kérdés: szenzortisztíttatást érdemes csináltatni? Vagy csak akkor, ha sokat volt cserélgetve az obi és a fényképeken is látszanak a sötét foltok? Vagy amúgy is érdemes időnként?

2013. márc. 27. 15:50
 2/6 anonim ***** válasza:

Az optikán lévő porszem kevésbé zavaró, mint a szenzoron lévő. Ez utóbbin minden egyes porszem durván meglátszik a felvételeiden.

Magyarázat:

az optikákat úgy tervezik, h lencséjük felületére soha ne essen a fókuszsík. Így az csak annyira zavaró, amennyire kitakarja a porszem a teljes optika felületét. Annyival csökken a fényerő. Nyilván, ha már sokezer porszem összegyűlt rajta, akkor azért a fényerő veszteség és a porszemeken létrejövő fényszóródások miatt érdemes letakarítani.

A karc már más kérdés. Az ellenfényben zavaró becsillanásokat tud produkálni - sajna. Végezz próba felvételeket erős, félig oldalról jövő szembefényben. Maga a fényforrás ne legyen a látótérben csak a közelében.

2013. márc. 27. 16:00
 3/6 A kérdező kommentje:

Rendben, köszönöm. Gondolom karc, ha a Lenspennel sem jön le.. Csak nem értem, a belső lencsén mi a fenétől lehet karc.. :( Főleg ilyen pici, porszem nagyságú. Először azt hittem, az.

Egyébként melyik a "gázosabb"? Ha a külső lencsén van karc, vagy ha a belsőn?

2013. márc. 27. 16:06
 4/6 anonim ***** válasza:
Egyiken sem szerencsés. De mondanám, h vidd el optikushoz v fényképezőgép szervizbe, ahol megállapítják, mi lehet a lencséd felületén. Még az is lehet, h le tudják szedni vmi oldószerrel. Házilag nem érdemes kísérletezni, mert nagyobb kárt tehetsz benne, mint ami most van.
2013. márc. 27. 16:14
 5/6 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy a porszem a lencse belső felén van. Olcsó optikákban átlagosan 3-5 porszem mindig akad, csak nem mindig veszik észre. Képeden sokat nem változtat. De ne kezdj el ész nélkül tisztítani dolgokat, pláne szenzort, mert nagy kárt tehetsz. (Pl ha homokszem van az üvegen, a Lenspennel rányomva simán végigkarcolhatod vele. Ugyanez igaz a szenzorra is.)
2013. márc. 27. 18:00
 6/6 A kérdező kommentje:
Nem a szenzort és nem az üveget tisztítottam. Csak az obi belső lencséjét. Köszi a választ.
2013. márc. 27. 18:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!