A fényképezőm objektívjének belső lencséjén (ami ugye akkor válik láthatóvá, ha lecsavarom az obit) volt 1-2 porszem, amit lefújkáltam kézi pumpával, egy valami azonban nem jött le. Karc lehet?
Nem értem, mitől lenne ott karc, hiszen lévén hogy ez az 1 obim van hozzá, sose cserélgettem.
Még egy kérdés: szenzortisztíttatást érdemes csináltatni? Vagy csak akkor, ha sokat volt cserélgetve az obi és a fényképeken is látszanak a sötét foltok? Vagy amúgy is érdemes időnként?
Az optikán lévő porszem kevésbé zavaró, mint a szenzoron lévő. Ez utóbbin minden egyes porszem durván meglátszik a felvételeiden.
Magyarázat:
az optikákat úgy tervezik, h lencséjük felületére soha ne essen a fókuszsík. Így az csak annyira zavaró, amennyire kitakarja a porszem a teljes optika felületét. Annyival csökken a fényerő. Nyilván, ha már sokezer porszem összegyűlt rajta, akkor azért a fényerő veszteség és a porszemeken létrejövő fényszóródások miatt érdemes letakarítani.
A karc már más kérdés. Az ellenfényben zavaró becsillanásokat tud produkálni - sajna. Végezz próba felvételeket erős, félig oldalról jövő szembefényben. Maga a fényforrás ne legyen a látótérben csak a közelében.
Rendben, köszönöm. Gondolom karc, ha a Lenspennel sem jön le.. Csak nem értem, a belső lencsén mi a fenétől lehet karc.. :( Főleg ilyen pici, porszem nagyságú. Először azt hittem, az.
Egyébként melyik a "gázosabb"? Ha a külső lencsén van karc, vagy ha a belsőn?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!