Hogyan számolom ki, hogy a kocsiban lévő ledek (belső világításként) mennyi ideig világíthatnak álló helyzetben, úgy, hogy ne merítsék le az akkumulátort?
Nyilván pontosan nem lehet kiszámolni, mert nem tudom, hogy mennyire van feltöltve az akksi, de nagyjából.
Akkumulátor: 42Ah
LED-ek: SMD LED 40 db (fogyasztását nem tudom, mert nem értek hozzá és nem találom sehol a neten, kb. 2V)
Aki ki akar javítani, hogy hülyeséget kérdeztem, hagyjuk is, de ha ki lehet számolni valami képlettel vagy valahogy azt megköszönném.
A 42 Ah elméletileg(!) 1A-t adhat le 42 órán keresztül. Tegyük fel, hogy egy LED 50mA-t fogyaszt. Ez az 1A-nek a 20-szorosa. Vagyis 50mA-t 42*20= 840 óráig tud leadni. Ezt még oszd el a ledek számával.
De hangsúlyozom, ez csak elméleti érték!
"Ez az 1A-nek a 20-szorosa"
Bocsánat, huszadrésze. :)
Ott a hiba az első okfejtésben, hogy egy ledszalagban általában a ledek sorosan is vannak kötve általában hármasával (12 volt és fehér led esetén), és ezek a hármas csoportok vannak párhuzamosan kötve. Nem tudom neked hogy van kötve, milyen ledek vannak. De itt egy konkrét példa:
Ez a szalag méterenként 4,8 watt, fogyasztása 400 mA méterenként. Ez a szalag kb. 100 órát világítana az akkudról, ha teljesen töltött állapotról indulunk, és nullára meríted. 50 órával nyugodtan számolhatsz, akkor még bőven be lehet indítani az akkuval a motort.
Én sem úgy gondoltam, hogy egy ledre majd 12V-ot fogok kapcsolni. :DD
De az igaz, hogy nem a ledek számával kell osztani, hanem a párhuzamos ágak számával. Így kb. hasonló eredmény jön ki mindkettőnknek, ha a pdf szerinti elrendezést nézem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!