Mi az oka, hogy csak Ni-MH akkumulátorokat gyártanak AA és AAA típusokban?
mert egész más elven működnek, na meg nem lehet olyan egyszerűen a nép kezébe adni, mondhatni, némileg érteni kell hozzá, hogy rendesen tudd használni és tölteni.
egyébként létezik ám hasonló paraméterekkel!! csak ritka. de hidd el, a sok előnye ellenére, mindennapos használatra sokkal jobb a NiMH, a Li-s ezerszer érzékenyebb mindenre, na meg jóval drágább is.
Pont azért, hogy az ilyen barkácsolók ne tudjanak kárt okozni sem magukban, sem a készülékeikben. Amit írtál több ponton (mindenhol) sántít. De sem időm sem energiám tételesen megcáfolni, hiszen szemlátomást nem kérdezni jöttél, hanem megerősítést kapni a saját előre elképzeld válaszodra.
Csináld csak, költsd rá a pénzt, idő kérdése és lesz pár túlmerült, tönkrement LiIon cellád, és be fogod látni, hogy mindennek oka van.
Nem az összes gyártó és forgalmazó a buta mert még nem jött rá arra, hogy lehetne LiIont AA méretben is gyártani, és te vagy az okos aki ezt felfedezte, hanem pont fordítva...
Amúgy a fent vázolt összeállítás 2 AA méretű cella helyén 3V 1300 mAh lenne (3,9Wh), két NiMH akkuval 2,5V 2000...2700 mAh (5Wh... 6,75Wh). Magyarul ügyesen feltaláltad, hogy lehet kevesebb energiát jóval macerásabb töltéssel, drágábban, semmivel sem kompatibilisen tárolni. Arról most nem beszélek, hogy 4 db Eneloop extreme cella, ami a létező legjobb NiMH cella pillanatnyilag, kijön 5000 Ft körül.
Mielőtt belekezdek, csak barátilag szeretném javasolni, hogy megírás után olvasd végig a hozzászólásodat. Tele van központozási és fogalmazási hibával, emiatt nehezen olvasható, és kissé bugyuta.
Technikai észrevételek:
"Varta NiMH 1300 mAh 1,5 V-os AA akku 4db + hozzá való töltő 15ezer Ft"
Rossz helyen keresel, vagy nagyon profi töltőt akarsz. Egy csomag (4 db) Eneloop AA akku (ezek a legjobbak) gyorstöltővel együtt 6000 forint. 14-ért már olyan töltőt kapsz hozzá, aminek cellánként állítható a töltőárama.
Van AA Li ion akku is, tök felesleges átalakítóval szórakozni.
A feszültséget ellenállással csak állandó bemeneti impedanciájú áramkör esetén tudod leosztani. Az elektronikai készülékek általában nem ilyenek (pláne a digitálisak). Azaz a módszer tök megbízhatatlan. Diódát, vagy más nem lineáris elemet kell használnod, de ez is növelni fogja a veszteséget, és gyorsabban fog merülni a cucc.
Egy ellenállás inkább 1,5-2 Ft. Durva esetben 20.
Végül: Li ion akkukat tömegesen gyártanak, csak nem AA/AAA kiszerelésben, hanem más formai szabványoknak megfelelően. Ezek olcsóbbak is, mint amit te venni szeretnél.
Szerintem feleslegesen hekkelsz, de ha figyelsz arra, hogy ne süsd meg az eszközt túlfeszültséggel, akkor az ilyen bütykölések jó tanulási lehetőségek. Sokkal jobban át fogod látni a problémákat, miután megbirkóztál velük.
4. válaszra: Elfogadom az érveléseiteket, de úgy gondolom egy kezdő számára teljesen mindegy hogy megerősítést vár vagy választ, de diszkrétebben is útba lehet igazítani. Sem buta sem bugyuta nem vagyok. :) Továbbá az 5. választ adónak megköszönöm, hogy oktató jellegű "baráti" tanácsaival mögé lát annak amit szeretnék elérni. Valóban akad más terület itthon ahol a 3,6V-os AA vagy AAA akkut tudom hasznosítani magában barkácsolások nélkül. Egy kis hobby elektronika, és valóban hobby nem pedig több 10ezres elektronikák meghajtása a cél. Csak egy eset ami megtörtént velem, lehet ezer emberből egy aki ilyen és ezzel nem minősíteni szeretném az illető szakmai tudását csak említem, elektromos kütyüket szerel-javít, tv, hifi, alaplapok, stb. és egy egyszerű ledes webkamera világítás összerakása USB-vel meghajtva 5V-al (műszaki iskola és elektronikai ismeret nélkül csináltam meg) leejtette az állát,hogy ő nem tud ilyet csinálni. Megkapta ajándékba. :) Az ár kategóriákról pedig nem vitatkozom, vannak drágák, olcsók, de más ezt az összeget elissza, eljátssza. Én beforgatom egy kis "saját bőrömön tapasztalt" hobby szintű tanulásra.
THX! Megy a zöld pacsi mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!