Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Akkumulátorok összekötésére a...

Akkumulátorok összekötésére a párhuzamos, vagy a soros kötés a jobb?

Figyelt kérdés

Hétvégi házba szeretnék egy rendszert kiépíteni,csak egy minimális világításhoz,meg egy kis zene cucchoz.Sajnos áramszolgáltatás nincs,így magam próbálom megoldani.

Arra gondoltam hogy összekötök 2-3 akkut,és egy inverterrel együtt használnám őket.

Ez az elképzelés,de nem vagyok benne biztos hogy ilyen egyszerű.

2013. jan. 11. 04:05
1 2
 11/16 anonim válasza:
83%
Nem az eredeti kérdéshez kapcsolódik, csak pár marhaságra reagálnék amit válaszoltak. Miért ne lehetne akksikat párhuzamosan kötni, és miért kap piros mancsot az összes párhuzamos kötő?? Az elektromos targoncáknál 24-48 volton, akkor mégis hogyan érnek el több ezer amperórás teljesítményt? Véletlenül nem párhuzamos kötéssel? A példaként felhozott elfüstölt telepnél sem a bekötés okozta a hibát, hanem feltehetőleg zárlat, ami bármelyik akkumulátornál előfordulhat kötéstől függetlenül. A párhuzamosan kötött cellák nem fogják egymást "szívatni" sem, mivel ha a kapocsfeszültségük azonos, nem lesz köztük feszültségkülönbség, ami töltőáramot hajtana át! Vagyis azonos feszültségű akksikat NYUGODTAN köthetünk párhuzamosan!
2014. jún. 4. 09:05
 12/16 varónkarjú válasza:
Targoncák mellett a lakókocsiknál és hajóknál is bevett gyakorlat a párhuzamos kapcsolás, erre gyári kapcsolók vannak. A fenti kérdés tipikusan az a helyzet, amikor párhuzamosra kell kötni az akkukat. Mondjuk én nem invertereznék, hanem 12v-ra építeném a komplett rendszert, mert az inverter leszívja a 200+ Ah-s aksikat is nagyon gyorsan. Hétvégi házba érdemesebb egy közepes méretű akku áráért venni egy hordozható napcellát (egy 35W-os kb 60000ft) az nappal tölt, este meg mehet a rendszer az aksiról.
2015. máj. 19. 23:45
 13/16 anonim ***** válasza:
76%
A sok értelmes ember, akik szerint nem lehet akkumulátorokat párhuzamosan kötni, egyáltalán foglalkozott már komolyabban akkukkal azon túl hogy az elemet betette a tv kapcsolóba? Laptop akkukban pl MINDIG két lítium cella párhuzamosan van kötve, és ebből kötnek össze sorosan a feszültségnek megfelelően.
2015. nov. 20. 19:58
 14/16 anonim ***** válasza:
59%
A mobil power bankben is 5 cella li ion van párhuzamosan kötve
2016. okt. 27. 16:47
 15/16 anonim ***** válasza:

Laptopakkuknál általános, hogy páros tagok vannak sorba kötve, ennek is megvan az oka, de sem ezt, sem még sok mindent nem szeretnék most részletezni, amiről kisregényt lehetne írni. Úgyis kifutott téma, csak véletlenül tévedtem most ide a Google-keresővel.

Hogy akkut ne lehetne párhuzamosan kötni, nevetséges. Bizonyos esetekben kell is, hasznos is. Lényegtelen, hogy nem pont egyforma a feszültség, úgyis kiegyenlítődnek azonos szintre. Ja, hogy egyik meghibásodhat, ez bármivel előfordulhat, figyelni kell a feszültséget.

A címben feltett kérdés is kicsit nevetséges, ebben a formában. Hogy melyik a jobb, azt mindig a célok és körülmények határozzák meg. Arról nem beszélve, hogy soros kötésnél a feszültség összeadódik, ez pedig többnyire nem szabadon választott.

Ja, most ennyi feszültséget kötök egy fogyasztóra vagy a kétszeresét, mintha ugyan mindegy lenne.

2016. nov. 2. 22:01
 16/16 id. forgó csaba válasza:
A kamionokban 24v os invertereket használunk, akár 3000w osat is , de ahhoz már illik beindítani a kocsit mert pár perc és lemerülhet. Régen az építkezéseken 24v izzókkal világítottunk. Azt nem tudom hogy akkuról ment vagy valami agregátor szerüségről. Hagyományos izzó volt csak 24v os. Szerintem még ma is van ilyen. Láttam már 12v rendszert hétvégi házban ledes autó izzókkal és autos zene cuccal. Működött. Csere akku ajánlott!
2022. márc. 3. 10:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!