Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ha száraz kézzel gyerekem...

Ha száraz kézzel gyerekem belenyúl a hosszabbítóba, ami áram alatt volt megrázhatja?

Figyelt kérdés
Ismerősöknél voltunk, és a szép mogött pont a támlánál volt egy bedugott hosszabbító, áram alatt, arról ment a karácsonyi világítás. Nem tudom hol ért hozzá, belenyúlt-e, de megrázhatta volna? Szerencsére nincs baja, kopp-kopp! Kicsi még, nem tudja úgy elmondani, hogy hol nyúlt hozzá, belenyúlt-e, de én úgy láttam, hogy igen, egyikbe belenyúlt, 3-as elosztó volt.
2013. jan. 6. 20:08
 1/7 anonim válasza:
Ha hozzá tud férni a rézdróthhoz amiben az áram megy akkor tök mindegy,hogy száraz a keze vagy nem.De nem valószinü,hogy megrázta az áram,azt még egy felnött sem tudná eltitkolni.Fáj és ijesztő is.
2013. jan. 6. 20:24
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

A mifelénk használt hálózati csatlakozóaljzatok ebből a szempontból szinte teljesen bolondbiztosak. A csatlakozóaljzaton van két lyuk, amibe bele kell dugni a villásdugót, a lyukak mélyén pedig érintkezők vannak. Na, itt, a két érintkező között van meg a kétszáz-akárhány (220 volt régen, most már kicsit több, de nem tudom, mennyi) voltos hálózati feszültség. Ahhoz, hogy találkozzon vele, az kell, hogy az ujját bele tudja dugni a lyukba, de ahhoz meg eléggé miniatűr kéz kell. És akkor sem biztos, hogy rögtön megrázza az áram: a két érintkező közül csak az egyikben van "kettőhúsz", a másik a nulla. Ha hozzáért volna a csatlakozóhoz, akkor még száraz kézzel is megrázta volna az áram, de egyrészt erre rendkívül kicsi az esély, másrészt azt azért észrevette volna.

Ha védőföldeléses aljzatról van szó, akkor a földelés érintkezőihez tudott hozzáérni kézzel, de azok is 0 potenciálúak, tehát nem ráznak.

2013. jan. 6. 20:28
 3/7 anonim ***** válasza:
Az előző válaszoló jól mondja. Nem tudott belenyúlni. Hidd el, ha valakit megráz a hálózati feszültség, ráadásul életében először, azt igencsak meg fogja lepni (230V egyébként). Ráadásul manapság a legtöbb konnektor kölyökbiztos, hogy szöget se tudjon beledugni. De ha urambocsá megtörténne valaha ez a baj, akkor bármilyen jól van, azonnal kórház.
2013. jan. 6. 23:57
 4/7 anonim ***** válasza:
Csak akkor rázza meg, ha belecsorgatja a nyálát, vagy szerez valami apró fémet, amit bele tud dugni. Ilyenkor is még meg tudja védeni az, hogy a föld felé nagyon nagy lesz az ellenállás, így csak kicsi áram folyik át rajta. Ha megcsapta volna, akkor mindenképp orvoshoz kell vinni, de áramütéstől egy gyerek vagy bőg, vagy annyira leblokkol, hogy az lesz a feltűnő. Észrevetted volna.
2013. jan. 7. 01:49
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Kérdeztem tőle utána, hogy fáj-e valami, vagy hogy csíp-e, megnéztem az ujját, hogy látok-e rajta nyomot, de semmi szerencsére. Kopp-kopp! Utána elment játszani.

Még egyszer köszönöm!

2013. jan. 7. 08:40
 6/7 Zsolt75 ***** válasza:

Abban az esetben megrázhatja ha valami módon a fázisvezetőhöz hozzáér.

Az emberi szervezet vezető, még akkor is ha a keze "száraz".

A konnektor aljzatok egyébként rendelkeznek gyerekzárral, azaz az érintkezőket egy szigetelő lap letakarja és csak akkor nyílnak ki ha a dugvillákat egyszerre nyomják be.

A hosszabbítók (pl kínai) ezt ritkábban vagy egyáltalán nem tartalmazzák. Ennek ellenére elég nehéz elérni az érintkezőket , de egy gyerek mindenre képes, még arra is ami lehetetlen.

2013. jan. 7. 19:55
 7/7 anonim ***** válasza:
szerintem ha egy olyan kis gyereket megrázott volna akkor leáll a szíve (de ha hülyeséget írtam akkor elnézést)
2013. jan. 11. 20:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!