Ha száraz kézzel gyerekem belenyúl a hosszabbítóba, ami áram alatt volt megrázhatja?
A mifelénk használt hálózati csatlakozóaljzatok ebből a szempontból szinte teljesen bolondbiztosak. A csatlakozóaljzaton van két lyuk, amibe bele kell dugni a villásdugót, a lyukak mélyén pedig érintkezők vannak. Na, itt, a két érintkező között van meg a kétszáz-akárhány (220 volt régen, most már kicsit több, de nem tudom, mennyi) voltos hálózati feszültség. Ahhoz, hogy találkozzon vele, az kell, hogy az ujját bele tudja dugni a lyukba, de ahhoz meg eléggé miniatűr kéz kell. És akkor sem biztos, hogy rögtön megrázza az áram: a két érintkező közül csak az egyikben van "kettőhúsz", a másik a nulla. Ha hozzáért volna a csatlakozóhoz, akkor még száraz kézzel is megrázta volna az áram, de egyrészt erre rendkívül kicsi az esély, másrészt azt azért észrevette volna.
Ha védőföldeléses aljzatról van szó, akkor a földelés érintkezőihez tudott hozzáérni kézzel, de azok is 0 potenciálúak, tehát nem ráznak.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Kérdeztem tőle utána, hogy fáj-e valami, vagy hogy csíp-e, megnéztem az ujját, hogy látok-e rajta nyomot, de semmi szerencsére. Kopp-kopp! Utána elment játszani.
Még egyszer köszönöm!
Abban az esetben megrázhatja ha valami módon a fázisvezetőhöz hozzáér.
Az emberi szervezet vezető, még akkor is ha a keze "száraz".
A konnektor aljzatok egyébként rendelkeznek gyerekzárral, azaz az érintkezőket egy szigetelő lap letakarja és csak akkor nyílnak ki ha a dugvillákat egyszerre nyomják be.
A hosszabbítók (pl kínai) ezt ritkábban vagy egyáltalán nem tartalmazzák. Ennek ellenére elég nehéz elérni az érintkezőket , de egy gyerek mindenre képes, még arra is ami lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!