Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Autóakksit jobban megéri...

Autóakksit jobban megéri venni így, mint tápot?

Figyelt kérdés

A következő a helyzet:

van pár dolog, ami 12 V-ról megy nekem itthon, és mindenképpen kellene egy nagyobb teljesítményű tápegység. Összeszámoltam, és alaphelyzetben olyan 12 A fogyasztásom van, de ez eseti jelleggel felszökhet 30 A-re (mondjuk ezek csak másodpercek).

na most tápot kinéztem, de az 25 ezer ami nagyobb (40 Ah), viszont most meg pont 40 Ah-s autóakksit látok akcióban 8 ezerért.

Van valami hátránya, ha ezt veszek a lakásba, és a töltőt persze szinte folyamatosan rajta hagyom, vagy mindenképpen tápegység kéne? Én szívem szerint húzok az akksihoz, na meg olcsóbb is, de nem tudom, esetleg van-e bármi ellenjavallata ...

2012. dec. 11. 17:00
 1/7 anonim ***** válasza:

Soha nem éri meg jobban ilyenre aksit venni!

Először is nagyobb lesz a veszteség, ergó többet fog fogyasztani a rendszer.

Másodszor egy akksit nem lehet 40A-el tölteni, valójában a kapacitás 10%-val szokás, azaz töltés közben ugyanúgy le fog merülni záros határidőn belül, ráadásul a akkut erősen rongálja, ha teljesen lemeríted.

Harmadszor, az akksi éveken belül tönkremegy, főleg ilyen használat mellett, és 2-3 évente venni újat már igen messze van az olcsóbbtól, deha folyamatosan koppra szívod, az élettartam inkább hónapokban lesz mérhető.

2012. dec. 11. 17:23
 2/7 A kérdező kommentje:

na de figyusz, hát miért szívnám én le egyáltalán, ha a töltő meg mindig rajta van?

ahogy nézem, ez éppen 6A-rel tudja tölteni, azaz ennyit akkor minimum pótol neki folyamatosan, és hát mindig meg nem használom, úgy értem, nem a nap 24 órájában, na meg ha használom is, akkor is 90%-ban 3-6 A közötti fogyasztással .. (tudom, az előbb többet írtam, bocs, elszámoltam)

Most akkor viszont nem értem a dolgot :(

Olyan viszont garantáltan nincs, hogy "koppra szívjam le", mert a legkritikusabb eset is 20 A-es fogyasztás lenne, de ezek másodpercek, ahogy írtam, jellemzően csak pár A ..., terhelt esetben is csak 10 ahogy nézem, de még így is túlzok sztem.

Így se ajánlod?

de egyébként csak a fogyasztás miatt nem ajánlod vagy más hátrányt is látsz ebben? csak mert én még arra gondoltam, hogy így kapásból tulképpen egy szünetmentes áramforrásom van, és olyankor leviszem a legkisebb szükséges 3 A-re a fogyasztást. hmm, most meglepődtem na meg kicsit elszomorodtam, mert ennyiért már nagyon ráizgultam, és csak ma van ez az 50 %-os akció ...

Most az a gondom, hogy akkor megvenném a tápot 25 ezerért, de azt ugyanúgy nem lehet csúcsra járatni (bár nem is akarnám ugye), és akkor ott még nincs is megoldva a szünetmentesítés ...

Hát nehéz kérdés ez most. :(

2012. dec. 11. 17:31
 3/7 anonim ***** válasza:

Az autóakku nem erre van tervezve egy évet talán kibírna. Az autóban alapesetben rövid ideig nagy áramot ad, utána már csak ritkán, alacsonyabb fordulatszámnál, sok fogyasztónál (ég a lámpád, és állsz a pirosnál) merül az akku,még ilyenkor sem 20A-el van terhelve, de menet közben töltődik. Ezt szereti, ez neki a kedvező. Azt hogy nagy árammal sütöd ki, miközben folyamatosan töltöd. Na ezt nem. Esetleg vehetsz munkaakkumulátort, de nem éri meg. Az akku 8 ezerért ráadásul olyan is.

Másrészt egy tápegység nem lehet 40Ah-s, max 40A-es. A 40AH kapacitás. Ezt az akkut célszerű 4A-el tölteni, és hosszú ideig 4 ampernél nagyobb fogyasztót nem jó rákötni. Egyszerűen minden szemszögből alkalmatlan ide az akkumulátor.

Ide egy nagy teljesítményű táp kell, ez a megfelelő.

2012. dec. 11. 18:00
 4/7 A kérdező kommentje:

hát kár, ha így van ...

és egy 40-es táp viszont garantáltan tudja akár folyamatosan is a 30 A felvételt?

ja és egyébként nem olyan vészesen gagyi az az akksi, csak 50% akció van ma ...

2012. dec. 11. 18:16
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha a táp 40A-t tud leadni, akkor a 30A-t folyamatosan tudnia kell. Ha nem gagyi, még a 40A sem fogja kiakasztani.
2012. dec. 11. 18:20
 6/7 A kérdező kommentje:

értem, köszi

és abban tudnál segíteni, hogy kapcsoló üzemű is jó vagy maradjak a hagyományosnál?

2012. dec. 11. 18:32
 7/7 anonim ***** válasza:
A kapcsoló üzemű kisebb, általában olcsóbb is, ráadásul kisebb a vesztesége. Viszont működéséből adódóan nem árt, audio eszközöknél előfordulhat nagyfrekvenciás zaj, de ezt könnyű megszüntetni pár 100nF-os fóliakondenzátorral. Különösebb gondot nem okoz, jobb választás egy kapcsoló üzemű táp. Az autós audio eszközök ráadásul általában elvannak látva nagyfrekvenciás zavarvédelemmel.
2012. dec. 11. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!