Az URH-rádiózást melyik jogszabály szabályozza?
Lehet venni egészen komoly készülékeket és azért nem értem a dolgot, mert elvileg kell engedély a használatához, na de léteznek scannerek is, amik meg ugye csak venni képesek.
na most ezért nem értem, hogy konkrétan mihez kell engedély? Az adáshoz vagy egy adóvevő birtoklásához vagy már a scannerhez is, tehát csak hallgatni is?
Valaki esetleg rádiózik komolyabban és tisztában van ezzel? köszi előre is !
(az meg egy speckó eset, ha megveszem a rádiót, és hallgatom rajta aki csak bejön, viszont soha nem adok vele. na most ebben az esetben tehát scannerként haználom az adásra is képes rádiót. ez is tilos vagy csak akkor ha adok vele? )
"mihez kell engedély?"
Adott paraméterekkel rendelkező rádióadó üzemeltetéséhez. (Teljesítmény, frekvencia, stb. Pl. bolti CB rádióhoz nem kell.)
hát de most mi a bolti rádió?
a nagyon komoly URH rádiókat is boltban lehet venni szal ezt most nem értem
+ akkor a scannerek meg nem engedélykötelesek sehol? úgy értem, egyik frekvencián se ha pl tudja scannelni a 0,1 és 1000 MHz közti sávot végig?
Két külön dologról van szó. Az adók azért engedélykötelesek, mert a rádióhullámú frekvenciasáv egy nemzeti erőforrás, és nem lehet vele szabadon ga(rá)zdálkodni.
A vevők viszont a rendőrségi, stb. frekvenciák miatt tiltottak, de egész más okból. (Legalábbis régen tiltott volt ilyen vevő birtoklása is, most nem tudom.)
na jó de akkor ha most teljesen szabadon besétálok a boltba és veszek egy scannert, akkor azzal elkövetek valamit? a rendőrök meg stb már úgyis digitálison vannak meg máshol, tehát azokat nem lehet lehallgatni.
Viszont sok scannerről tudok, akkor azok mind illegálisak ? (már ha azok ....) azért lenne jó egy jogszabály :(
Ma már titkosított digitális átvitelt használnak azok a szervek, akik nem akarják, hogy lehallgassák őket, szóval nyugodtan vehetsz scannert. :)
(Azt nem tudom, érvényben van-e még az ezt tiltó régi törvény, de szerintem már a kutya nem foglalkozik vele.)
Ld:
nagyon köszi de esetleg van erről konkrét jogazsbály?
na meg a kalózkodásról, ha pl 146,200-on locsognak többen, és a rendőr meglátja a rádiókat a kocsikban, akkor pl abból lehet baj? vagy a kézi rádiót az utcán valakinél? elveheti vagy ha nem ad, akkor önmagában a hallgatás nem gond jogilag?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!