Rázott már meg áram valakit közületek, vagy ismerőst, családtagot? Láttatok már ilyet?
ha megráz az áram nem ártana bemenni a kórházba ugyanis 24 vagy nemtomhány óráig fennáll a veszélye a szívleállásnak még ha látszólag nincs is gond.
(csak úgy megjegyeztem, épp ma tanultunk róla).
amúgy engem kiskoromban megrázott, épp csak az ujjamat
nem volt valami kellemes érzés
Az egyik barátom édesanyja belehalt. Baleset volt, dolgozott és megrázta az áram, nem tudták újraéleszteni :( A férje utána alkoholista lett, teljesen tönrement, a mai napig alkoholfüggő. A lánya, aki ugye a barátnőm, na ő pedig nem vitte semmire. Családokat szedett szét, eszméletlen nagy k*rva volt. Mára már változott, az utolsó szétszedett család férfitagjával összeházasodott, és gyereket szült.
Nem mindenki szerencsés :(
Rajtam keresztül is ment ki már 10 amperes biztosíték, történet...
Voltaképpen arra kell vigyázni, hogy az áram iránya ne menjen át az agyon és a szíven. Az előbbire könnyű, az utóbbihoz viszont az kell, hogy ne a két kar között, meg ne is valamelyik kar és a bal láb között záródjon az áramkör. Szóval, ha áram alatt kényszerül szerelni az ember valamiért, akkor soha ne fogjon a két kezében különféle drótokat, ne fogjon az egyik kezében drótot, a másikban földelt fém tárgyat pl fűtés-csövet, fémlétrát, aztán mindenképp viseljen szigetelt talpú cipőt ami nem vizes, ilyesmi... persze, mivel egy közönséges száraz gumitalpú cipő azért nem szigetel 100%-osan, ezért bizsergást akkor is fog érezni, de a halálos áramerősség kialakulására kevés az esély.
Mondjuk az egyik nagyon okos távoli rokon nekiállt nyáron mezitláb szerelni a hegesztőtrafót az udvaron, nyugodjék békében...:(
1. Apám villanyszerelő, őt rázta már meg az áram, kórházban is volt miatta. Leesett az állványról a rázás miatt, de felakadt a lába. nem lett áramrázós baja, csak a lába eltörött és fekvő gipszet kapott...
2. általános iskolában az osztálytársai bottal piszkálták a nagyfeszültséget. Elégett a bot és a gyerek keze is. Elájult, haverok otthagyták, plasztikázni kellett a kezét...
3. 3 éves voltam kb. amikor kint játszottam a ház mellett. Apu villanyszerelő és voltak széthagyva, drótok, szerszámok. Fogtam egy drótot, meghajlítottam és bedugtam a konnektor két lukjába. Egyből lecsaptam a lakásban az áramot, anyu kirohant kb infarktust kapott... szerencsém annyi volt, hogy a dróton volt egy darab szikszalag és én pont azt fogtam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!