Miért olcsóbban azok az objektívek, amik még makrót is tudnak? Pl. Tamron, Sigma?
D ugyanígy a 18-200-as obiknál is. A fele az ára ugyanannak a típusnak, ha makrót is tud. Miért?
Ok, ezt értem, gondoltam, hogy minőségbeli különbség van, csak azt nem értettem, hogy hogyhogy mindig az az olcsóbb, amiben macro van? Kb minden obi esetében ezt figyeltem meg. a 18-200-asnál is.
Még annyi a kérdésem, hogy a Sigma vagy a Tamron jobb?
Illetve a 18-200-asat ajánlod inkább, vagy a 70-300-asat?
Max 50-60 e körül tudok rászánni, tehát valószínűleg a gyengébb macro-s lesz.
A Tamron és Sigma telékre gyakorlatilag mindig ráírják, hogy makro, mert így eladhatóbb. A nagyításuk viszont legfeljebb 1:2, ami nem igazi makro képesség. Ilyet a Canon és Nikon telék (sőt, néha nagylátók) is tudnak, csak ott nem írják rá. Így ez nem sokat jelent.
Egy objektív ára elsősorban nem csak a gyújtótávtól, fényerőtől és makro képességtől, hanem az optikai minőségtől is függ, ráadásul ez utóbbitól a leginkább. Minél jobb az üveg, annál drágább az obi. A legjobb és legdrágább objektívek a fényerős fixek (főleg a fix telék).
Jó ökölszabály, hogy két azonos árú objektív közül annak van szebb képe, aminek kisebb a zoomja, vagy két, azonos fokális távolságot átölelő objektív közül a drágább a jobb. Vannak kivételek, de ez jó kiindulási alap.
Végül a te konkrét eseted:
"Illetve a 18-200-asat ajánlod inkább, vagy a 70-300-asat? "
Ilyen kérdésre azt szoktam mondani, hogy NE vegyél új objektívet. A 18-200 és a 70-300 között annyira ég és föld a különbség, hogy aki ezek közt nem tud dönteni, az még nem tud annyira fényképezni, hogy bármelyikre szüksége legyen.
Mellesleg a 18-200-asokat semmiképp nem ajánlom, akkor a zoom, hogy abból nem lehet normális képminőséget kihozni.
Mellesleg eddig milyen cuccod van? Ez is egy fontos szempont lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!