LED bekötés méretezés -hogyan csináljam?
9 Led es áramkört készítenék, 9 Volt ról.
Led: 2 V 10 mA
Igy gondoltam:
1 es verzió: 3db led sorban , ez 6 volt, majd a 3 sort párhuzamosan kötve működtetem.
Kell ide ellenállás? Ha igen, R=U/I (9volt-6volt=3 volt) R= 3V/0,01 A= 300 Ohm ellenállás.
2 verzió: 2db led sorban. Itt csak 8 led van. 2x4 led párhuzamosan kötve. R= (9v-4v=5v) 5volt/0,01A = 500 ohm ellenállás.
Jó ez így?
Ha sorba kötök 3 ledet, akkor 6 volt lesz az felvett áram, vagy csak 2 volt?
(1 ledet már kinyirtam, mikor rákötöttem a 9 V os elemet.)
A LED-et csak úgy nem szabad rákötni az elemre (ezért nyírtad ki). Áramkorlátozó ellenállás kell, a Led-el sorba. Mondjuk 9 Voltnál köss vele sorba egy 1 Kohm-os ellenállást (1 LED-nél).
A mellékelt rajzodon az 1. verziót javaslom, a zölddel jelölt dolog lenne ugye az áramkorlátozó ellenállás. Ebben az esetben egy kb. 300 ohm-os ellenállás kell.
"Ha sorba kötök 3 ledet, akkor 6 volt lesz az felvett áram, vagy csak 2 volt?" A felvett áramot amperben mérjük, a Volt feszültségegység. Kicsit olvasgass még...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!