Hogyan kell fotónegatívot reprózni digitális fényképezővel? Milyen fénynél kell fotózni, és milyen szűrőt kell alkalmazni a fotóprogramban?
Leet kapni az objektívre egy ilyen vackot, amibe bele lehet fűzni a negatívot, majd erős fény felé kell tartani stb...
Csak egyszer láttam ilyet. Te esetedben érdemes lenne a negatívot elvinned egy fotós boltba, és kérni hogy másolják be neked digitálisan. Vagy veszel egy film-dia szkennert.
Színes negatívnál a maszk az orbitális cumi (az a vöröses alapszín, amit a negatívon végig látsz)
Szkennelés az egyik legjobb megoldás.
Vagy veszel, ha nagyban csinálod,
vagy elvégezteted profikkal.
Jó áron portalanítanak is.
Kell hozzá egy minimum 5Mpixeles fényképezőgép, aminek van macro, vagy méginkább supermacro üzemmódja. A lényeg az, hogy a legkisebb fotózható szélesség 36 mm körül legyen. Ha kicsit nagyobb, majd levágod a felesleget.
Kell (célszerű) egy világítópult (kb 13 EFt), vagy egy alulról megvilágítható mattüveg (fehér tejüveg). Erre kell a negatívot ráfektetni, az átvilágítópultnak van egy pereme, amibe a perforált rész beszorítható.
Jöhet a fényképezés. Macro mód, izzólámpás megvilágításnál a fehéregyensúlynál műfény beállítása. A legnagyobb probléma az optika merőleges beállítása a filmre. Ezt én úgy oldottam meg, hogy a távolságnak megfelelő méretre levágtam egy WC papír csőmagból egy darabot, s ez rászorítva a filmre, ráfektetve a fotógépet tökéletes kép készíthető.
Volt negatív/dia fotózó adapterem is, de megszabadultam tőle, mert az olcsó, gyenge lencséje miatt a képszéleken nagyon életlen volt a kép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!