A számitógép monitorjának hátulján van akkora áram benne hogy megüssön valakit annyira hogy sebet okozzon a kezében?
az van hogy én vasaltam majd porttöröltem! hátúl a monitor hátuljánál,is letöröltem a port. majd lepihentem akkor vettem észre hogy a kezemeb seb van.a földő felület lejöttnagyobb részen. vasalás közben megégettem de nem is figyeltem oda rá hpgy mennyire, viszont ai is eszembe jutott hogy lehet hogy a monitor hátoldala csapott meg!
fáziskeresővel megnéztem van e az aljában áram ,és volt ilyan lemez van az alján és kimutatott benne áramot!Ahoz tuti hozáért a kezel. de nem éreztem áramütést.viszont a sebem levedszik mintha megégettem volna.
Most akkor milehet ez?mert mindta melegséget éreztem volna mikor a monitor hátoldalát takaritottam,de lehet már igy visszagondolva képzelem be mégis megvagyok ijedve!
mit tegyek??másik kezemmel is takaritottam a hátulját azzal is hozzáérhettem de ott semmi nincs.
"vasalás közben megégettem de nem is figyeltem oda rá hpgy mennyire,"
Mond neked valamit az a szó, hogy vízhólyag? Nem lehet, hogy csak kiszakítottad?
Nem kell aggódnod: ha a fémrészen a fázisceruza jelez, az amiatt van hogy a zavarszűrő kondenzárot le van kötve testre. Az már sajnálatosabb, hogy valószívűleg a konnektorod nem földeléses áramkörhöz csatlakozik, vagy olyan elosztót használsz ami ennek hiányában van. Az égési seb helyett inkább erre koncentrálnák. Ugyanis egy földeletlen áramkörre csatlakozó elosztóban ha egy készülék testzárlatos lesz, akkor azt a többire is átvezeti.
Érintésvédelmi felülvizsgálóként tudom, hogy ez fokozott veszélyforrást jelent, hiszen ilyen jellegű meghibásodásnál a biztosítékok nem jelentenek védelmet. Sajnos egy volt kollégám lánya emiatt nincs már köztünk.
Azt tapasztaltam hogy az emberek a vízhez szakembert hívnak, mert az alég ciki ha a lakást elborítja a víz egy hiba miatt. A gáz szintén tabu, egy kis gázszag és hívják a szakit. A villany már más. Félnek tőle ugyan, de nem ismerik. Azt gondolják, ha ég a villany, és megy a hűtő, az már elég. A gyakorlatban rengeteg problémát okoz a hozzá nem értés. Az hogy nem tudunk dolgokat még nem bűn, de ezt ki lehet védeni szakember segítségével.
A jelenleg érvényes szabványok előírásai kimondják, hogy az ingatlan tulajdonosa/üzemben tartója büntetőjogi felelősséggel tartozik annak állapotáért (most csak a villamos hálózatra térek ki). Érvényes érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvvel kell rendelkeznie (valamint villámvédelmivel, hacsak nem panel társasház). Ennek hiányában gondatlansággal vádolható akkor is ha nem aktív részese egy háztartási balesetnek.
Nem taglalom fölöslegesen, ez egy elég összetett dolog, ezért is van az, hogy mint én is szakvizsgával rendelkező személyeknek kell a körülmények ismeretében felelősséggel nyilatkozni a vizsgált berendezés vagy villamos hálózat állapotáról. Ennek hiányában mint említettem az ingatlan tulajdonosa/üzemben tartója tartozik felelősséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!